728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

10 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΓΑ!


«Ένα μέρος πλασμένο από τις Νηρηίδες με τη μέγιστη ομορφιά, μια σπονδή στους θεούς που μετουσιώνονται μέσα από τα μάτια του επισκέπτη»

του Δ. Αντωνίου

1. Επισκεφθείτε το Παρεκκλήσι της Παναγιάς της Πάργας

Στη μέση του νησιού της Παναγίας, όπου είναι το στενότερο και το χαμηλότερο σημείο, ένα μικρό εκκλησάκι έχουν κατασκευαστεί μαζί με ένα μικροσκοπικό νεκροταφείο που περικλείεται από χαμηλούς τοίχους. Το εκκλησάκι είναι φυσικά αφιερωμένο στην Παναγία. Κάθε χρόνο, στις 6 Αυγούστου, ένα πορτρέτο της Παναγίας γίνεται σε αυτό το εκκλησάκι. Αξίζει να ζήσετε την εμπειρία ή να παρατηρήσετε το εκκλησάκι από μακριά, π.χ. από το κάστρο.


2. Περιηγηθείτε στο Κάστρο της Πάργας


Πάρτε το χρόνο σας και περπατήστε μέχρι το ενετικό (βενετσιάνικο) κάστρο, από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την εξαιρετική θέα του λιμανιού της Πάργας και του μικρού νησιού της Παναγίας, απέναντι. Είναι πολύ ήσυχο το πρωί και ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, χαλαρώστε στη σκιά με την εκπληκτική θέα, επάνω από την πόλη της Πάργας.


3. Κολυμπήστε σε μια από τις πανέμορφες παραλίες της Πάργας

· Παραλία Σαρακήνικο

· Παραλία Βάλτος

· Παραλία Πίσω Κρυονέρι

· Παραλία Αη-Γιαννάκης

· Παραλία Λίχνος


Μόλις μισή ώρα βόρεια της πόλης της Πάργας, με ταχύπλοο, είναι η παραλία Σαρακήνικο, μια υπέροχη, μάλλον μεγάλο όρμο με μια πολύ ωραία παραλία, δύο ταβέρνες και ένα μπαρ, ένα μικρό ξενοδοχείο ακριβώς πάνω στην παραλία και ένα "ενοικιαζόμενα δωμάτια" ανάμεσα στα βράχια πάνω από την παραλία, ξαπλώστρες και καγιάκ για ενοικίαση και χωρίς άλλες διαταραχές. Μπορείτε να φτάσετε Σαρακήνικο οδικώς, καθώς, αλλά η σωστή προσέγγιση είναι με καραβάκι. Υπάρχουν βράχια και νησίδες στις δύο πλευρές, μια καλή βουτιά έξω από την μέση της παραλίας, ή με τα πόδια σε κάθε άκρο.


Από την άλλη πλευρά, είτε πιο κοντά είτε το ίδιο μακριά, είναι και οι παραλίες Αη-Γιαννάκη και Πίσω Κρυονέρι, που έχουν πλούσια άμμο ή βότσαλα, ενώ τα δέντρα φτάνουν ως τον γιαλό. Μάλιστα, στον κόλπο του Αη-Γιαννάκη, μην ξεχάστε να δείτε από κοντά την υποβρύχια πηγή που βρίσκεται εκεί.


Ο Βάλτος, πιο συγκεκριμένα, είναι μια ωραία παραλία που βρίσκεται στο πίσω μέρος του βράχου του Κάστρου. Καλύπτεται από άμμο και βότσαλα, είναι αρκετά ασφαλής, καθώς περιβάλλεται από τον κόλπο του κάστρου της Πάργας και από τον κόλπο της Βλαχέρνας, ενώ το μήκος της ακτογραμμής επιτρέπει την φυσική ανανέωση του νερού χωρίς να υπάρχουν ισχυρά ρεύματα. Για να φτάσετε εκεί, ανεβαίνετε το κάστρο και κατεβαίνετε από την άλλη πλευρά του λόφου. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες σε αυτό το μέρος, οπότε μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας, ή απλά ένα σνακ, και να περάσετε όλη την ημέρα σας στην παραλία.


Επιπλέον, η παραλία Λίχνος είναι κι αυτή μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Πάργας και βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο και κατάφυτο τοπίο, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων μακριά από την πόλη της Πάργας. Είναι περιτριγυρισμένη από το πράσινο του βουνού και από τους ελαιώνες της Πάργας, που σε συνδυασμό με τα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά της, την καθιστά ως μια από τις πιο ιδιαίτερες και αξιολάτρευτες παραλίες της Πάργας. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να απολαύσει πολλά θαλάσσια σπορ (όπως θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, ψάρεμα, τζετ σκι, wind-surfing, κ.α.), ενώ τριγύρω μπορεί να βρει ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ποικιλία από ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφικές ταβέρνες και μίνι μάρκετ. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο!


Όποια παραλία κι αν προτιμάτε, σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μας πως Καθεμιά από τις Παραλίες της Πάργας έχει τη δικής της ξεχωριστή, μαγευτική ομορφιά που σε ταξιδεύει στον Παράδεισο…!



4. Επισκεφθείτε τις Εκκλησίες της Πάργας: Μνημεία Θρησκείας αλλά και Ιστορίας


Η πολιούχος εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Πάργας θα σας προκαλέσει δέος, ενώ θα βρείτε πολύ γραφικά τα πολυάριθμα, διάσκορπα εκκλησάκια στα σοκάκια της πόλης. Επιπλέον, η Εκκλησία του Αγίου Σώστη θα σας δώσει επιπλέον τη δυνατότητα να μαγευτείτε από τη θέα της ομώνυμης παραλίας που προστατεύει και βρίσκεται από κάτω της. Επιπλέον, θαυμαστό είναι και το Μοναστήρι της Αγια-Βλαχέρνας (κάτω φωτογραφία). Η μονή Βλαχέρνας βρίσκεται στην περιοχή του Βάλτου της Πάργας, πάνω σε λόφο. Το καμπαναριό του 18ου αιώνα που έχει ύψος 15 μέτρα είναι ρυθμού επτανησιακού, δεσπόζει σε όλη την περιοχή και είναι το μόνο που σώζεται. Ερείπια περιβάλλουν τη μισο-κατεστραμμένη μικρή μονόχωρη εκκλησία. Στο περιτείχισμα διακρίνονται πολεμίστρες. Η Μονή δεν μπόρεσε να αποφύγει την καταστροφή. Η εικόνα της Παναγίας Βλαχέρνας, φέρεται ότι ήρθε από την Καππαδοκία(πάνω στην εικόνα αναγράφεται το έτος 986) και φυλάσσεται σήμερα στο εκκλησιαστικό μουσείο της Πάργας. Γι’ αυτό, επίσης, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το εκκλησιαστικό μουσείο της Πάργας (πάνω φωτογραφία)



5. Το Λιμάνι της Πάργας

Όπως γράφει και ο συγγραφέας Αντωνίου, για την Πάργα και το λιμάνι της: «η Ελλάδα μας είναι διάσημη για τα νησιά της. Κάθε άνθρωπος επάνω στην γαλαζοπράσινη αυτή σφαίρα που αποκαλούμε σπίτι μας, επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στα νησιά μας, έστω για μια φορά στη ζωή του. Ακόμα κι αν σε αυτό το «νησί» πάει οδικώς. Μην παραξενευτείς φίλε μου, μιλάω για την Πάργα, αυτή την πεντάμορφη κόρη του Ιονίου». Μπορείς να φτάσεις εκεί με το καθαρά ανθρώπινο όχημα που σε μεταφέρει, είτε αυτό είναι αυτοκίνητο είτε μοτοσυκλέτα, είτε οτιδήποτε εσύ επιλέξεις, αλλά μόλις φτάσεις, σε κερδίζει η νησιωτική ελληνική ατμόσφαιρα. Έτσι, στο ξεχωριστά όμορφο λιμάνι της, «τα νησιώτικα χρώματα, το γαλάζιο, το λευκό και το πράσινο, αναμιγνύονται και δημιουργούν το στεριανό αυτό νησί, αυτό το πολύχρωμο μπουκέτο που ονομάζεται Πάργα». 





6. Εξερευνήστε τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της Πάργας

Περπατήστε στα σοκάκια της Πάργας, μην απλά περιοριστείτε στη βόλτα στην προκυμαία ή στη κολύμβηση στις υπέροχες παραλίες – η πόλη της Πάργας είναι εξίσου υπέροχη! Τα παλιά σπίτια είναι ενδιαφέροντα και αμφιθεατρικά χτισμένα, ενώ αρκετοί από τους δρόμους είναι πλακόστρωτοι, πολύ στενοί και γραφικοί, με πολύχρωμα μαγαζιά κάθε είδους.




7. Δείτε από κοντά το Κάστρο του Αλή Πασά


Το Κάστρο του Αλή Πασά ή αλλιώς το Κάστρο της Ανθούσας, όπως αλλιώς ονομάζεται λόγω της ομώνυμης περιοχής, δεσπόζει πάνω από ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Πάργας, ενώ όπως υποδηλώνει και η πρώτη ονομασία του, χτίστηκε από τον Αλή Πασά επί τουρκοκρατίας, αντικριστά στο Κάστρο της Πάργας, και χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο ως ορμητήριο κατά την πολιορκία της Πάργας.




8. Μουσείο της Ελιάς
Το Μουσείο της Ελιάς στην Πάργα είναι ένα αξιοθαύμαστο, λαογραφικού τύπου μουσείο, καθώς η ελιά έχει ταυτιστεί με τον Ελληνισμό από την Αρχαιότητα, το οποίο «γεννήθηκε» από την αναβίωση του πρώτου μηχανοκίνητου ελαιοτριβείου της Πάργας που είχε ιδρυθεί το 1929 από τους αδελφούς Λέκκα.

Σήμερα, μέσω του μουσείου, το ελαιοτριβείο αυτό συνεχίζει και λειτουργεί, διατηρώντας την παλαιά του αίγλη. Διαθέτοντας δύο ορόφους, το εσωτερικό του ελαιοτριβείου μεταδίδει στους επισκέπτες που περιηγούνται στο χώρο, τις θεμελιώδεις γνώσεις που αφορούν στην παραγωγή και την επεξεργασία της πολύτιμης ελιάς. Επιπλέον, το μουσείο διαθέτει και ειδικό, ξεχωριστό χώρο γευσιγνωσίας, όπου οι επισκέπτες δύνανται να μυηθούν μέσα από μια μοναδική ιεροτελεστία στα μυστικά του αγνού, παρθένου ελαιόλαδου. Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο μουσείο, μπορείτε αν το επιθυμείτε να ανακαλύψετε τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς για το σώμα αλλά και το πνεύμα, κάνοντας μια βόλτα στο παραδοσιακό κατάστημα του «Μουσειακού Χώρου Ελιάς και Γευσιγνωσίας» όπου προσφέρονται τρόφιμα και καλλυντικά προϊόντα με βάση τον ιερό καρπό της ελιάς, 100% φυσικά και βιολογικά.


9. Συμμετάσχετε στα αμέτρητων χρόνων έθιμα της Πάργας!

· Τέλη Ιουνίου: Οι Φωτιές του «Άη Γιάννη του Λαμπαδιάρη» - ένα έθιμο με καταβολές από την αρχαιότητα


Γιορτινή ατμόσφαιρα επικράτησε σήμερα στην παραλία της Πάργας, καθώς οι ντόπιοι και οι τουρίστες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το παλαιό και συμβολικό έθιμο του Άι Γάννη του Λαμπαδιάρη.
Στις 24 Ιουνίου υπήρχαν πολλά έθιμα, με χαρακτηριστικό και πανάρχαιο το έθιμο του «Κλήδονα», το οποίο προέρχεται από την αρχαία λέξη ΅Κλήδων΅ που σημαίνει οιωνός / προγνωστικός ήχος / προφητεία και περιέχεται σε φράσεις και ήχους. Ειδικότερα, ο ‘Κλήδονας’ ως ένα πανάρχαιο έθιμο, υπάρχει από την εποχή του Ομήρου. Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού. Επίσης, από αρχαιότατους χρόνους οργανώνονταν πανηγύρια με φωτιές για να βοηθήσουν τον ήλιο να γυρίσει και επειδή είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου έρχονταν όλα στο φως, όπως και οι «οιωνοί» για τα ανύπαντρα κορίτσια.
με την πάροδο του χρόνου, η παράδοση αγκάλιασε και «πάντρεψε» το ειδωλολατρικό έθιμο με τον Χριστιανισμό, και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη γιορτή του Αη Γιάννη του “Ριγανά» (γιατί τότε ωριμάζει η ρίγανη) ή “Λαμπαδάρχη» ή “Λιοτρόπο», αφού συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο και καίει τα ειδωλολατρικά στεφάνια.
έτσι, στην Πάργα, ανάβονται φωτιές όπου καίγονται τα ξερά πια στεφάνια της Πρωτομαγιάς, ενώ μικροί και μεγάλοι πηδούν πάνω από τις φωτιές.

Με αυτό το έθιμο, ξεχωρίζει ο εορταστικός και ιδιαίτερα κεφάτος χαρακτήρας των Παργινών που συνεπαίρνει τη διάθεση του επισκέπτη, ωθώντας τον να συμμετάσχει και ο ίδιος!

· Δεκαπενταύγουστος στην Πάργα: «Βαρκαρόλα» – Αναπαράσταση της επιστροφής των Παργινών και των Ιερών Κειμηλίων



Στις 15 Αυγούστου αναβιώνει η «βαρκαρόλα» ένα έθιμο το οποίο αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών και των Ιερών Κειμηλίων στην ελεύθερη πλέον πόλη της Πάργας, αφού σύμφωνα με την ιστορία της πόλης, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την Πάργα, όταν αυτή πουλήθηκε από τους Άγγλους στον Αλή Πασά, το 1819. Δύο σειρές από πλεούμενα από το κάστρο και τις Παυλούκες, στολισμένες με ενετικά φανάρια, φτάνουν στο λιμάνι, όπου πλήθος κόσμου τους υποδέχεται με εορτασμούς και πυροτεχνήματα.


Οι εκδηλώσεις αυτές με την ονομασία «ΠΑΡΓΙΝΑ» διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1983 από τον πολιτιστικό σύλλογο Πάργας «Ο ΚΑΝΑΡΗΣ», υπό την αιγίδα του Δήμου Πάργας και τη συνδρομή του Α.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΠΑΡΓΑΣ.

Το έθιμο αυτό είναι ιδιαίτερα φαντασμαγορικό και αξίζει να το ζήσετε!


10. Οι Άνθρωποι της Πάργας

Η ακατανίκητη γοητεία της Πάργας, δεν περιορίζεται μόνον στο Λιμάνι, το κάστρο, τα αμφιθεατρικά σπίτια ή τις γειτονικές παραλίες. Οι άνθρωποι στην Πάργα είναι πολύ φιλικοί και περιμένουν να σας καλωσορίσουν, ενώ θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τη μικρή τοπική, παραδοσιακή της αγορά!

Απολαυστικές και Αξέχαστες Διακοπές στη Μοναδική Πάργα!

Καλό Καλοκαίρι!




10 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΓΑ! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5 «Ένα μέρος πλασμένο από τις Νηρηίδες με τη μέγιστη ομορφιά, μια σπονδή στους θεούς που μετουσιώνονται μέσα από τα μάτια του επισκέπτη» του...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: