728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδοςΤην επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σήμανε η 1η Μαίου. Και μπορεί ο καιρός ακόμη να μην θυμίζει καλοκαίρι, όμως ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής τίθεται σε ισχύ.

Το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

- Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο. - Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας:

- Μην κάνετε χρήση φωτιάς και υπαίθριων ψησταριών. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα. - Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

- Τηρήστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν βλέπετε ότι κάπου αναδύεται καπνός να ενημερώνετε άμεσα.

- Οι εκδρομείς να επιλέγουν τους οργανωμένους εκδρομικούς χώρους. Όταν οδηγείτε στο δάσος και ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι υψηλός:

- Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου. - Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

- Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά. Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος:

- Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι -καθαρίζοντας, τα ξερά χόρτα, τα φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.

- Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

- Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού, κλαδέψτε τα.

- Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνετε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

- Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.

- Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

- Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

- Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.

- Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
- Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
- Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού. Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:

- Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

- Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

- Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

- Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνό σας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Μαΐου 04, 2016 Rating: 5 Την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σήμανε η 1η Μαίου. Και μπορεί ο καιρός ακόμη να μην θυμίζει καλοκαίρι, όμως ο σχεδιασμός της ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: