728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Καρκίνος μαστού.. Με παρακαταθήκη το έργο του Μπάμπη Μπάτση



Σε μια σύγχρονη Μονάδα, εξελίσσεται η Μονάδα Παθήσεων Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχοντας ως παρακατήθηκη το έργο του Χαράλαμπου Μπάτση – Κάλεσμα συμμετοχής στην ημερίδα που διοργανώνεται το Σάββατο, στην πόλη μας

Υπόθεση όχι μόνο του Χειρουργού, αλλά πολλών ειδικοτήτων, είναι σήμερα ο καρκίνος του μαστού, η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών διεθνώς, που πλήττει το σύμβολο της θηλυκότητας της γυναίκας, το στήθος, και ανατρέπει δραματικά -και τις περισσότερες φορές αιφνιδιαστικά- όλη την πορεία και τον τρόπο ζωής που εκείνη είχε επιλέξει.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση, αλλά και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης, έχουν οδηγήσει, σε σχέση με το παρελθόν, όχι μόνο σε πιο επιτυχημένη αντιμετώπιση και σε αύξηση των επιπέδων επιβίωσης, αλλά και σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικό είναι το έργο της Μονάδας Παθήσεων Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην οποία άφησε τη «σφραγίδα» του ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπάτσης, ως υπεύθυνος επί σειρά πολλών ετών.

Η Μονάδα, δύο χρόνια και κάτι μετά τον αιφνίδιο χαμό του λαμπρού αυτού επιστήμονα και σπουδαίου ανθρώπου, συνεχίζει την πορεία της, εξελισσόμενη σε ένα σύγχρονο Κέντρο Μαστού, έχοντας ως παρακαταθήκη το ακάματο κλινικό και επιστημονικό έργο του κ. Μπάτση.

Επιδιώκοντας μάλιστα να φέρει κοντά όλες τις ειδικότητες που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού, διοργανώνει ημερίδα, αφιερωμένη στη μνήμη του.

Στην ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, το Σάββατο 14 Μαΐου και ώρα 9:30 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Du Lac», παρουσία διακεκριμένων ομιλητών, θα τεθεί επί τάπητος η σύγχρονη διαχείριση όλων των σταδίων αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού από την διάγνωση μέχρι και την αποκατάσταση, εστιάζοντας σε θέματα που έχουν αλλάξει τελευταία την κλινική πρακτική, αλλά και σε θέματα που παραμένουν ακόμη αμφιλεγόμενα και που πιθανώς να αλλάξουν την αντιμετώπιση του καρκίνου στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των τριών διοργανωτών, ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, Καθηγητής Χρήστος Κάτσιος, χαρακτήρισε ως «ανεκτίμητο συνεργάτη» τον Χαράλαμπο Μπάτση, ενώ σημείωσε ότι στο άμεσο μέλλον, η Μονάδα Παθήσεων Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα κάνει σημαντικά βήματα μπροστά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, όπως είναι η βιοψία υπό έλεγχο στερεοτακτικό, με πιο σύγχρονο τρόπο, ενώ θα εξασφαλίσει μία επιπλέον ημέρα εξωτερικού ιατρείου για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Μονάδας, Αναπληρωτή Καθηγητή Χαράλαμπο Χαρίση, η Μονάδα λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια, αντιμετωπίζει και παρακολουθεί 3.500 περιστατικά το χρόνο, εκ των οποίων τα 150 αφορούν σε νέους καρκίνους.

«Καλύπτει λοιπόν, τα στάνταρ των Διεθνών Μονάδων Μαστού, έχοντας μεγάλο φόρτο εργασίας», σημείωσε ο κ. Χαρίσης και πρόσθεσε ότι: «Η μόνο περίπτωση να πετύχουμε είναι η ομαδική δουλειά».

Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους στόχους της ημερίδας είναι να ενισχύσει τη συνεργασία των εσωτερικών κι εξωτερικών συνεργατών της Μονάδας.

Από την πλευρά του, ο συμμετέχων στη Μονάδα, επιμελητής Α΄ ΕΣΥ Βασίλειος Νούσιας, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού, είτε εργάζονται ιδιωτικά είτε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε στο Πανεπιστήμιο, να δώσουν το «παρών», δεδομένου ότι ο ρόλος όλων είναι θεμελιώδης για την σωστή αντιμετώπιση κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Επίσης, η ημερίδα απευθύνεται στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, που πάνω τους θα στηριχτούν οι πρόοδοι στις θεραπείες του μέλλοντος, όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με τον μεγάλο χρόνο αναμονής μέχρι να φτάσει μια γυναίκα, στον ψηφιακό μαστογράφο, ο κ. Χαρίσης προέκρινε τον έγκαιρο προγραμματισμό. Παράδειγμα, γυναίκες άνω των 50 ετών, θα πρέπει να προγραμματίζουν τον ετήσιο έλεγχο, 6 με 8 μήνες πριν.

Συμπληρώνοντας, ο κ. Νούσιας στάθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει προς την κατεύθυνση αυτή, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ημερίδα, τελεί υπό την αιγίδα του της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Καρκίνος μαστού.. Με παρακαταθήκη το έργο του Μπάμπη Μπάτση Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Μαΐου 11, 2016 Rating: 5 Σε μια σύγχρονη Μονάδα, εξελίσσεται η Μονάδα Παθήσεων Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχοντας ως παρακατήθη...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: