728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

«Μπλόκο» των κατοίκων στην απόφαση για το βιολογικό Καναλλακίου-Χόχλας-Αμμουδιάς – Καταγγελίες για αστυνομοκρατίαΗ δυναμική παρέμβαση των κατοίκων της Αμμουδιάς και άλλων χωριών της Δ.Ε. Φαναρίου, οδήγησε στη μη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τον καθορισμό χωροθέτησης και αποδέκτη του βιολογικού σταθμού Καναλλακίου-Χόχλας-Αμμουδιάς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πάργας, το βράδυ της Δευτέρας.


Η «θερμοκρασία» άρχισε να… ανεβαίνει από νωρίς, καθώς κάτοικοι της Αμμουδιάς και άλλων χωριών της Δ.Ε. Φαναρίου, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι αντίκρισαν 10 περίπου αστυνομικούς να περιμένουν στο χώρο του Δημαρχείου.

Αμέσως έγιναν καταγγελίες για προσπάθεια εκφοβισμού και αστυνομοκρατίας από την πλευρά των κατοίκων και των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και έπειτα από τις αντιδράσεις οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από τον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου.

Ακολούθως προκάλεσε σύγχυση ο τρόπος με τον οποίο ήρθε προς συζήτηση το θέμα. Στη σχετική πρόσκληση το θέμα αναφερόταν ως εξής: «Καθορισμός χωροθέτησης και αποδέκτη βιολογικού σταθμού Καναλλακίου –Χόχλας… (Εισηγητής: κ. Δήμαρχος)», κάτι που προκάλεσε ερωτηματικά, καθώς απουσίαζε η Αμμουδιά, χωρίς να έχει προηγουμένως υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή άλλου οργάνου.

Έπειτα από συνεχείς πιέσεις, για να καταθέσει την πρότασή του, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας επιβεβαίωσε ότι τελικός αποδέκτης θα είναι η αποστραγγιστική τάφρος του έλους της Αμμουδιάς, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση των κατοίκων και δεν διεξήχθη ψηφοφορία.

Θυμίζουμε ότι έχει ξεκινήσει ΕΔΩ, διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την προστασία του Αχέροντα και της περιοχής NATURA.

Παραθέτουμε παρακάτω την ανακοίνωση των κατοίκων της Αμμουδιάς, καθώς και την εισήγηση του κου Νάστα:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΜΜΟΥΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 9/5/2016 ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΌ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ

Χθες Δευτέρα 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο στο δήμο Πάργας με θέμα την χωροθέτηση του βιολογικού Καναλακίου αλλά και τον αποδέκτη αυτού. Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει το δημαρχείο καθώς είναι ένα θέμα στο οποίο αντιδρούν σύσσωμοι οι πολίτες του Δήμου Πάργας. Απόδειξη αυτού συνιστά το γεγονός ότι μέσα σε 2 μέρες συλλέχθηκαν περίπου 2000 υπογραφές δημοτών από τις δημοτικές ενότητες Πάργας και Φαναρίου τις οποίες αγνόησε και απαξίωσε η παράταξη της πλειοψηφίας. Οι βασικές θέσεις ήταν ότι δε θέλουμε αποδέκτης να είναι ο Αχέροντας και η προστατευόμενη περιοχή και να γίνει αποδέκτης η θάλασσα.

Αρχικά κατέβαλαν προσπάθειες εκφοβισμού με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του δημαρχείου. Τέθηκαν σοβαρά ζητήματα επί της διαδικασίας καθώς αφενός δεν έχει ακυρωθεί με απόφαση δημοτικού συμβουλίου η προηγούμενη μελέτη και επανέρχεται ο δήμαρχος με νέα και αφετέρου επειδή παρακάμπτοντας τη διαδικασία ζήτησαν χωρίς να γίνει εισήγηση να τοποθετηθούν πρώτα οι σύμβουλοι και κατόπιν να γίνει η εισήγηση γεγονός που όπως είναι φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις.

Τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας Αμμουδιάς όπου αποδείχθηκε ότι καλείται το σώμα να ψηφίσει έχοντας άγνοια της μελέτης και γενικά του θέματος.

Όπως είναι λογικό

Δε θα μπορούσαμε να φτάσουμε το θέμα προς ψήφιση από άτομα που δεν ενδιαφέρθηκαν και τελικά δεν ενημερώθηκαν ποτέ επί της μελέτης.

Δε θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να αποφασίσουν για το μέλλον μας άτομα που δεν έχουν ιδέα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Δε θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να αποφασίσουν για εμάς άτομα που δεν έχουν τη συνείδηση να ενημερωθούν για τα σχετικά έγγραφα και τους κινδύνους που ρητά αναφέρονται σε αυτά.

Δε θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να αποφασίσουν για τη ζωή μας άτομα που απλά παπαγαλίζουν υποσχέσεις κλείνοντας τα μάτια στις αντιφάσεις φορέων και αρμοδίων

Δε θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να αποφασίσουν άτομα που αγνοούν τη φωνή και την επιθυμία των πολιτών απαξιώνοντας τις υπογραφές που τέθηκαν από αυτούς και ζητούν να γίνει η θάλασσα αποδέκτης του βιολογικού Καναλακίου.

Ο πρόεδρος της Αμμουδιάς και η επιτροπή αγώνα!

Η εισήγηση του κου Νάστα:

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η σημερινή κατάσταση, με την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων, δεν μπορεί να συνεχίζεται γιατί επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία μας και δημιουργεί προβλήματα στους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εστίαση και τον τουρισμό. Ο μόνος τρόπος για τη σωστή διαχείριση των λυμάτων είναι τα έργα αποχέτευσης και οι Βιολογικοί Καθαρισμοί.

Είναι καθήκον μας ως Δημοτική Αρχή και ως Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις προκειμένου τέτοιου είδους έργα να γίνουν στο τόπο μας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και να μην αφήσουμε να συνεχίζεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η μόλυνση που υφίσταται ο ποταμός Αχέροντας, από την πλημμελή λειτουργία αποχετευτικών συστημάτων κατοικιών και κυρίως επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων.

Το θέμα της Αποχέτευσης και του Βιολογικού Καθαρισμού του Καναλλακίου, της Χόχλας και της Αμμουδιάς, μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν θέλω να κάνω αναδρομή στο παρελθόν, θα αναφερθώ κατευθείαν στις τελευταίες εξελίξεις.

Στις 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο μου σύσκεψη εργασίας στην οποία συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κα Τατιάνα Καλογιάννη με υπηρεσιακούς παράγοντες από την Περιφέρεια Ηπείρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Σμπόνιας, οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Σίσκας και Κασκάνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αμμουδιάς, Βαλανιδοράχης και Μεσοποτάμου, υπηρεσιακού παράγοντες του Δήμου μας καθώς και εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας. Από τη σημαντική αυτή σύσκεψη προέκυψαν πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Πρώτον: Η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε απολύτως σαφές σε όλους μας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις. Αν δεν εκδοθεί έγκαιρα η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το συγκεκριμένο έργο, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν πόροι από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίησή του, γιατί έχουν ήδη ξεκινήσει οι εντάξεις τέτοιων έργων.

Δεύτερον: Στην περίπτωση που το έργο καθυστερήσει να υλοποιηθεί ή δεν υλοποιηθεί καθόλου, τότε θα επιβληθούν πρόστιμα στο Δήμο Πάργας, βάσει αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί το Καναλλάκι αποτελεί λόγω πληθυσμού «οικισμό προτεραιότητας» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πρόστιμα αυτά θα τα επωμιστούν όλοι οι δημότες μας, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, με την περικοπή χρηματοδοτήσεων στο Δήμο μας.

Τρίτον: Η πρόταση που υποστηρίζεται από κάποιους, να είναι τελικός αποδέκτης το Ιόνιο Πέλαγος, με διέλευση από τον «όρμο Κομμένο», απαιτεί μια σειρά από επιπλέον μελέτες (τοπογραφικές μελέτες, ειδικές περιβαλλοντικές, ωκεανογραφικές, μελέτες ακτομηχανικής κ.α.) λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, υπάρχει το γνωστό φύκι που ονομάζεται «ποσειδωνία» ενώ ο αγωγός διάθεσης, λόγω της προστατευόμενης περιοχής «Νατούρα», πρέπει να προχωρήσει σε απόσταση πέρα από τα 500μ. εντός της θάλασσας και σ’ αυτή την απόσταση έχουμε μεγάλα βάθη (περίπου 55 μέτρα) και θαλάσσια ρεύματα.Το γεγονός αυτό κάνει την ολοκλήρωση των μελετών εξαιρετικά χρονοβόρα και δαπανηρή, με κόστος το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από την κοινοτική χρηματοδότηση αλλά θα πρέπει να το επωμιστεί μόνος του ο Δήμος .

Τέταρτον: Η άλλη εναλλακτική πρόταση για τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (στη Λούτσα) είναι πρακτικά αδύνατη καθότι απαιτεί σοβαρές τροποποιήσεις στην υφιστάμενη και αδειοδοτημένη περιβαλλοντικά μελέτη, η οποία έχει, ήδη, ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020 προς υλοποίηση. Επειδή δεσμεύτηκα, να έλθω σε επαφή με τον Περιφερειάρχη και εγώ ο ίδιος προσωπικά, για να ζητήσω να προχωρήσει αυτή η λύση, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο, θέλω να σας ενημερώσω ότι εκτός από την αρμόδια θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα Καλογιάννη και ο κ. Καχριμάνης ήταν απολύτως αρνητικός. Μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα «τίναζε στον αέρα» το έργο της αποχέτευσης του πρώην Δήμου Ζαλόγγου, που έχει ήδη ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να προωθήσουμε λύσεις που να είναι εφικτές και να μπορούν να χρηματοδοτηθούν σ’ αυτό το ΕΣΠΑ, γιατί άλλο ΕΣΠΑ για τέτοιου είδους έργα δεν πρόκειται να υπάρξει. Σε επόμενες Προγραμματικές Περιόδους, αν υπάρξουν στο μέλλον στη χώρα μας, δεν θα χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα. Αν δεν το εντάξουμε δηλαδή τώρα, δεν πρόκειται άλλη φορά στο μέλλον να ενταχθεί και επομένως θα χαθεί για την περιοχή μας η ευκαιρία μιας σοβαρής παρέμβασης περιβαλλοντικής προστασίας.

Σαν Δημοτική Αρχή είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πρωταρχικό μας μέλημα την προστασία των δημοτών μας και σε κάθε περίπτωση να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή προστίμων προς τους δημότες μας για μία βασική υποχρέωση του Δήμου.

Για να έχουμε πιθανότητες να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στο νέο ΕΣΠΑ –με δεδομένο ότι οι διαθέσιμοι πόροι στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ηπείρου είναι συγκεκριμένοι και περιορισμένοι και υπάρχουν ανάγκες τέτοιων έργων και σε άλλου Δήμους- θα πρέπει να έχουμε πάρει στα χέρια μας την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) το αργότερο, μέχρι τις αρχές του 2017.

Για να συμβεί αυτό, βασική προϋπόθεση είναι να γνωμοδοτήσουμε άμεσα σαν Δήμος, για τον τελικό αποδέκτη στον οποίο θα διατίθενται τα υγρά από την επεξεργασία των λυμάτων και για τη θέση που θα κατασκευαστεί η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.

Η δική μας γνωμοδότηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την τροποποίηση από τον μελετητή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είχε παρουσιαστεί και συζητηθεί σ’ αυτή την Αίθουσα το 2014. Στη συνέχεια, με την τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας (Διεύθυνση Υγείας Πρέβεζας) θα καθορίσει τον τελικό αποδέκτη και η Μελέτη θα κατατεθεί για έγκριση.Δεσμεύομαι ότι τροποποιημένη αυτή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πριν υποβληθεί για έγκριση θα έλθει πάλι για ενημέρωση και συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο».

«Ήμουν πάντα αντίθετος με τη διάθεση των υγρών από την επεξεργασία των λυμάτων στον Αχέροντα, είτε άμεσα, είτε μέσω παραποτάμων του ή αποστραγγιστικών τάφρων που καταλήγουν σ’ αυτόν. Για τον λόγο αυτό η πρότασή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι η ακόλουθη:

Το έργο να αφορά το αποχετευτικό δίκτυο των οικισμών του Καναλλακίου, της Χόχλας και της Αμμουδιάς, που θα είναι οι εξυπηρετούμενοι οικισμοί.

Στη θέση «Ασβεσταριά», που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και δίπλα στον οικισμό του Καναλλακίου, να χωροθετηθεί Εγκατάσταση Προεπεξεργασίας (1ο στάδιο καθαρισμού) των λυμάτων του Καναλλακίου και της Χόχλας. Στη συνέχεια, με ειδικό αγωγό, τα επεξεργασμένα λύματα του Καναλλακίου και της Χόχλας θα μεταφέρονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) να χωροθετηθεί βόρεια της κοίτης του Αχέροντα στην περιοχή του αναδασμού (θέση «Λειβάδια») και σε διαθέσιμη δημοτική έκταση (πρώην σχολικός κλήρος), που απέχει περίπου 1000 μέτρα από τον οικισμό της Αμμουδιάς.

Η διάθεση των υγρών από την επεξεργασία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων να γίνεται, μέσω αγωγού διάθεσης, 200 έως 350 μέτρα βόρεια και ανάντη της μικροσήραγγας, στην αποστραγγιστική τάφρο του έλους Αμμουδιάς. Αποδέκτης δηλαδή θα είναι η αποστραγγιστική τάφρος του έλους της Αμμουδιάς, στην οποία θα γίνεται και η διάθεση και διάχυση των υγρών εκροής.

Για την προστασία του έλους της Αμμουδιάς και της ευρύτερης περιοχής, το υγρό εκροής δεν θα υπερχειλίζει στο έλος της Αμμουδιάς και επίσης δεν θα επιστρέφει στην αποστραγγιστική τάφρο κατάντη της μικροσήραγγας και στον κολυμβητικό όρμο της Αμμουδιάς (Φανάρι).

Αν μέσα σε δέκα ημέρες από τη σημερινή μας απόφαση, υπάρξει θετική απάντηση από τις αντίστοιχες Τοπικές Κοινότητες, σε επόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε την ένταξη στο συγκεκριμένο έργο και των Τοπικών Κοινοτήτων Μεσοποτάμου και Βαλανιδοράχης στο σύνολό τους με τους οικισμούς τους. Να αποφασίσουμε δηλαδή τη σύνδεσή τους με το δίκτυο αποχέτευσης Καναλλακίου- Χόχλας- Αμμουδιάς και με τη συγκεκριμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση «Λειβάδια» και τελικό αποδέκτη την αποστραγγιστική τάφρο του έλους της Αμμουδιάς».


«Μπλόκο» των κατοίκων στην απόφαση για το βιολογικό Καναλλακίου-Χόχλας-Αμμουδιάς – Καταγγελίες για αστυνομοκρατία Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Μαΐου 10, 2016 Rating: 5 Η δυναμική παρέμβαση των κατοίκων της Αμμουδιάς και άλλων χωριών της Δ.Ε. Φαναρίου, οδήγησε στη μη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τον καθορισμό...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: