728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ο Παρθενώνας της Ηπείρου – το Νεκρομαντείο του Μεσοποτάμου



Φανάρι και Πάργα, είναι δύο γεωγραφικά σημεία τη Ελλάδας, με ιστορική αναφορά

Η δουλειά μου έχει αρχίσει ενόψει του καλοκαιριού και σήμερα είμαι χαρούμενος που θα συγκεντρώσω στο καλαθάκι μου κάμποσους οβολούς, για να συντηρήσω κι εγώ την οικογένειά μου. Κι ενώ το greek συρτάκι, μέσω του ραδιοφώνου, αντηχεί στα νερά του Αχέροντα, οι τουρίστες μέσα σε εύθυμο κλίμα είναιέτοιμοι για τη μικρή τους περιπλάνηση και περιήγηση στα νεράτου Κάτω Κόσμου και στο Μαντείο των ψυχών. Ευδιάθετοι οιΙάπωνες και οι Κινέζοι μπήκαν στη βάρκα μου με την ξεναγό τους και ξεκίνησα το ταξιδάκι. Το μικρόπλεούμενο διασχίζει τα νερά του Αχέροντα, ανάμεσα στην καταπράσινη βλάστηση, ενώ τα σκουπίδια πουείναι συγκεντρωμένα στις όχθες σε πολλά σημεία και πολλές φορές γαντζωμένα στα χαμόκλαδα τωνδέντρων καθώς είναι ακουμπισμένα στα νερά, ξεπροβάλλουν ως μία δυσάρεστη εικόνα στην όμορφη κατά τα άλλα διαδρομή. Φτάσαμε στο σημείο που θα κατέβαιναν οι τουρίστες κοντά στο Μεσοπόταμο καιέφυγα για να μεταφέρω και άλλους λάτρεις του αρχαίου Νεκρομαντείου.

Όταν ήρθε η ώρα να τους επιστρέψω στο μικρό καραβάκι για την Πάργα, τους είδα σκυθρωπούς και ηξεναγός εκνευρισμένη άρχισε να διαμαρτύρεται και να μου καταθέτει την αγανάκτηση των επισκετπών που δεν ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου και ήταν πλήρως απογοητευμένοι από τηνελλιπή οργάνωση της ελληνικής Πολιτείας.

Την άλλη μέρα στο ραδιόφωνο άκουγα τον δημοσιογράφο να εκθέτει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η Προϊσταμένη Αρχαιολογίας, η κ. Μερκούρη, έκανε έκκληση για την ενεργοποίηση των πολιτών, εθελοντικά να γίνει ο καθαρισμός των αρχαιολογικών χώρων της κασσώπης και της Νικόπολης αλλά και εθελοντικά (γιατί όχι;) να σημιουργηθεί και μία ομάδα εθελοντών φυλάκων που θα βοηθήσουν όλο το καλοκαίρι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι και το μουσείο του Νομού Πρέβεζας, να είναι ανοιχτοί όλη τη μέρα για το κοινό, καθότι υπάρχει έλλειψη εποχικού προσωπικού.

Άκουγα με μεγάλη έκπληξη ότι η Πολιτεία προχώρησε σε ένα πρόγραμμα όχι για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως σε όσους έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, και εφάρμοσαν ένα σταθερό και ημερήσιο ωράριο επίσκεψης για το κοινό, για τη φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Το πρόγραμμα αυτό είναι αναγκαίο και στην περιοχή μας με το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο, το Νεκρομαντείο, που έχει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Δυστυχώς όμως δεν περιλαμβάνεται στους 33 τυχερούς αρχαιολογικούς χώρους, παρόλο που το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Νεκρομαντείο ήρθαν 1.800 επισκέπτες.

Τα λόγια του πρωθυπουργού ηχούν κάπως περίεργα στ’ αυτιά μου: «Εάν ο καθένας από εσάς γυρίσει με το μυαλό του σε περασμένα χρόνια, μιλώντας σε ξένους, κυρίως, αλλά και σε Έλληνες, υπήρχε πάντα αυτό το αδυσώπητο ερώτημα: "Καλά, στην Ελλάδα του πολιτισμού, είναι δυνατόν να μην μπορεί ο ξένος που έρχεται από την Ιαπωνία ή από την Αυστραλία να πάει σε ένα μουσείο και να το βρει ανοιχτό; Να θέλει να επισκεφθεί τους Δελφούς το Σαββατοκύριακο και να μην μπορεί γιατί είναι κλειστοί;". Αυτό, έληξε. Και είναι ένα ουσιαστικό βήμα προόδου, που δεν έχει να κάνει με καμία ιδεολογία. Έχει να κάνει με την απλή λογική, η οποία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να δείχνει αυτό που είναι. Και πάνω από όλα η Ελλάδα είναι πολιτισμός».


Ο Παρθενώνας της Ηπείρου – το Νεκρομαντείο του Μεσοποτάμου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Απριλίου 02, 2016 Rating: 5 Φανάρι και Πάργα, είναι δύο γεωγραφικά σημεία τη Ελλάδας, με ιστορική αναφορά Η δουλειά μου έχει αρχίσει ενόψει του καλοκαιριού και σήμερ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: