728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Αγώνας δρόμου για Ιόνια Οδό



Αγώνας δρόμου για Ιόνια Οδό

Με αγώνα δρόμου που δύσκολα μπορεί να κερδηθεί μοιάζουν τα έργα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Τρεις από τους πέντε άξονες που κατασκευάζονται με παραχώρηση κινδυνεύουν να μην προλάβουν την καθοριστική χρονική προθεσμία του τέλους Μαρτίου του 2017.

Σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή και οι 5 άξονες όμως ο Μορέας αναμένεται να παραδοθεί τμηματικά από το Πάσχα μέχρι το Φθινόπωρο ενώ και τα έργα σε Τέμπη-Πλαταμώνα αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι την οριακή προθεσμία.

Τα 2 αυτά έργα έχουν συνολικά διανύσει πάνω από το 90% της προόδου κατασκευής και είναι θέμα χρόνου η παράδοση τους.

Αντίθετα στα υπόλοιπα τρία έργα έχουμε συνολική πρόοδο μέχρι τον Ιανουάριο γύρω στο 70%. Με τους σημερινούς ρυθμούς προόδου δύσκολα θα δούμε τους 3 άξονες να λειτουργούν στο σύνολο τους τον Μάρτιου του 2017. Επιπλέον έχουμε και επιμέρους προβλήματα.

Στην Ολυμπία Οδό έχουμε τις συναντήσεις με τον Σιδηρόδρομο που μεν έχουν διευθετηθεί μέσω αναθέσεων και συμβάσεων όμως δύσκολα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Στην Ιόνια Οδό έχουμε διπλό θέμα: από τη μία υπάρχουν ακόμα απαλλοτριώσεις, 9 χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης παραχώρησης, ενώ τα έργα στη Σήραγγα Κλόκοβας τρέχουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, όμως η παράδοση σε λειτουργία δεν αναμένεται (στην καλύτερη περίπτωση) πριν το Καλοκαίρι του 2017.

Στον Ε65 υπάρχουν ακόμα θέματα απαλλοτριώσεων όμως υπάρχει η αισιοδοξία πως έστω και οριακά θα τα καταφέρει στο υπό κατασκευή τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα να τον δώσει σε 13 μήνες από σήμερα στην κυκλοφορία.

Το πιθανότερο σενάριο σήμερα είναι να λειτουργήσουν οι άξονες με τον όρο «λειτουργικοί» όπως είχε γίνει στην Εγνατία Οδό την προηγούμενη δεκαετία και να μείνουν μικρά υπόλοιπα που θα παραδοθούν ετεροχρονισμένα στην κυκλοφορία.

Αυτό, θα πρέπει να γίνει με την ανοχή της ΕΕ. Την περασμένη που την Παρασκευή δια μέσω της Επιτρόπου Κρέτσου δήλωσε πως πρέπει να ολοκληρωθούν τα 5 έργα μέχρι τον Μάρτιο όμως (θεωρητικά) υπάρξει ανοχή εφόσον τα κατασκευαστικά αντικείμενα που θα μείνουν ως υπόλοιπα θα είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα λειτουργικά.

Στην Ολυμπία μιλάμε για 2-3 σημεία που εμπλέκονται με το σιδηρόδρομο άρα όχι σε μήκος χιλιομέτρων και στην Ιόνια Οδό για το τμήμα της Σήραγγας και εκατέρωθεν αυτής.

Όλα αυτά φυσικά θα τα δούμε πως θα εξελιχθούν μέσα στο 2016 γιατί εκτός των παραπάνω έχουμε και το θέμα της χρηματοδότησης που θα πρέπει να καλυφθεί αποκλειστικά από κεφάλαια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μιας και η κοινοτική συμβολή ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2015.

Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα και με την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας καθώς είναι εθνικοί πόροι και τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουμε κάθε χρονιά να θυσιάζεται το ΠΔΕ λόγω της χρηματικής στενότητας.

Αυτός ο παράγοντας θα είναι προφανώς μέχρι την τελευταία στιγμή και ο πιο απρόβλεπτος δημιουργώντας μόνιμο άγχος τόσο στο Υπουργείο Υποδομών (και Οικονομίας) όσο και στους παραχωρησιούχους με υψηλό στέλεχος ενός εξ αυτών να που λέει στο ypodomes ότι «παρατράβηξε η κατασκευαστική περίοδος και τα έργα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν».


Αγώνας δρόμου για Ιόνια Οδό Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016 Rating: 5 Αγώνας δρόμου για Ιόνια Οδό Με αγώνα δρόμου που δύσκολα μπορεί να κερδηθεί μοιάζουν τα έργα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Τρεις από τ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: