728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

ΣΒΗΝΕΙ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ - Οι παραγωγοί πωλούν το αρνί 3 ευρώ και οι καταναλωτές το αγοράζουν 10!



Μετά τα απανωτά χτυπήματα που δέχονται οι αγροτο-κτηνοτρόφοι εντείνουν τον αγώνα τους στα μπλόκα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας, που συνεχίζουν τον αγώνα τους στα μπλόκα, ζητώντας από την Κυβέρνηση να μην αφήσει τον πρωτογενή τομέα να καταρρεύσει και μαζί με αυτόν εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται ο κλάδος είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν πλέον να τα σηκώσουν στις πλάτες τους. Τώρα έρχονται και τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, θα αποτελέσουν ταφόπλακα για την πλειοψηφία.

Σβήνει η κτηνοτροφία!
«Από τα γραφεία στην Αθήνα, δεν έχουν ιδέα πώς τα βγάζουμε εμείς περά, που ούτε μεγαλοαγρότες είμαστε, ούτε επιχειρηματίες», έλεγε αγανακτισμένος στον «Π.Λ.» κτηνοτρόφος ακριτικού χωριού του Πωγωνίου.

«Εάν δεν υπάρξει μέριμνα και ουσιαστική στήριξη, η κτηνοτροφία στην Ήπειρο θα σβήσει», συμπλήρωσε, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Όπως μας είπε, πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται σήμερα να πωλούν το αρνί τρία ευρώ, ενώ ο καταναλωτής να το αγοράζει δέκα! «Εάν δεν διορθωθεί αυτή η στρεβλή κατάσταση, εμείς σε λίγο καιρό θα αφανιστούμε, γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα να κάνουν πίσω τώρα, αφού πρόκειται για καθαρά αγώνα επιβίωσης!

Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Η Ήπειρος, μια περιοχή κατεξοχήν με ορεινούς βοσκότοπους, βιώνει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων. Από την μία η τιμή του γάλακτος ακολουθεί πτωτική πορεία, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Το πλήγμα είναι μεγάλο όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους, αλλά και για τις γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου («Δωδώνη», «ΗΠΕΙΡΟΣ», «Καράλης», «ΦΑΓΕ», Τυροκομείο Μετσόβου, Τσουτσοπλίδης, Β. Πορίκης κ.α.), οι οποίες είναι γνωστές για τα ποιοτικά τους προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Είναι επόμενο λοιπόν ότι εάν σβήσει η Ηπειρωτική κτηνοτροφία, ανάλογη πορεία θα έχουν και τα εργοστάσια, τα οποία προμηθεύονται την πρώτη τους ύλη από Ηπειρώτες κτηνοτρόφους.

Πιο δυναμικά…
Όλα αυτά και πολλά ακόμη προβλήματα που θα δημιουργήσουν αντί να λύσουν τα νέα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση, έχουν βγάλει τον αγροτικό κόσμο στους δρόμους.

Έτσι, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αύξηση των ωρών αποκλεισμού των δρόμων αποφάσισαν χθες οι εκπρόσωποι 68 μπλόκων που συνεδρίασαν στη Νίκαια, ενώ την Παρασκευή θα κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ και λεωφορεία, για να… στρατοπεδεύσουν στο Σύνταγμα επί διήμερο.

Επίσης, αποφασίστηκε να μην μετάσχουν στην αυριανή συνάντηση στην Βουλή που έχει συγκαλέσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής.

Ακολουθώντας την γενικότερη στάση και οι αγρότες της Ηπείρου εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους στα μπλόκα.

Τα αιτήματα
Όσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε, αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:

• Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ κατ’ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30.000 αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

• Ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

• Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

• Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

ΣΒΗΝΕΙ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ - Οι παραγωγοί πωλούν το αρνί 3 ευρώ και οι καταναλωτές το αγοράζουν 10! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2016 Rating: 5 Μετά τα απανωτά χτυπήματα που δέχονται οι αγροτο-κτηνοτρόφοι εντείνουν τον αγώνα τους στα μπλόκα Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρό...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: