728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τα σχολικά λεωφορεία είναι κίτρινα;





Η ιστορία του χρώματος στα σχολικά λεωφορεία πάει αρκετές δεκαετίες πίσω. Συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ, όπου και επιλέχθηκε ως το πλέον κατάλληλο χρώμα για τα εν λόγω οχήματα.

Το κίτρινο είναι ένα χρώμα ζεστό, φωτεινό και ενεργητικό αλλά και εκτυφλωτικό και εντυπωσιακό την ίδια ώρα. Σε όλες τις αποχρώσεις του τραβά την προσοχή μας γρηγορότερα από τα υπόλοιπα χρώματα και γίνεται έτσι αμέσως αντιληπτό.

Όταν κοιτάζουμε, για παράδειγμα, ευθεία μπροστά, μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κίτρινο αντικείμενο πολύ πιο γρήγορα από κάποιο με διαφορετικό χρώμα (ακόμη και από το κόκκινο), έστω κι αν αυτό είναι στην άκρη του οπτικού μας πεδίου.

Οι επιστήμονες περιγράφουν αυτό το φαινόμενο ως εξής:

"Η περιφερική μας όραση για το κίτρινο χρώμα είναι 1,24 φορές πιο ευαίσθητη απ' ότι για το κόκκινο".

Οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης ότι οι αποχρώσεις στην παλέτα του κίτρινου είναι περισσότερο ευδιάκριτες για το ανθρώπινο μάτι ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό, συγκριτικά με άλλα χρώματα, όπως το κόκκινο ή το πράσινο.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, επιλέχθηκε το κίτρινο χρώμα για τα σχολικά λεωφορεία με σκοπό την εύκολη αναγνώρισή του τόσο από τους πεζούς όσο και από τους οδηγούς των άλλων οχημάτων στο δρόμο.


ΠΗΓΗ: http://www.trolleatzis.com/2016/01/blog-post_21.html#ixzz3xsLqZp5F
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τα σχολικά λεωφορεία είναι κίτρινα; Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016 Rating: 5 Η ιστορία του χρώματος στα σχολικά λεωφορεία πάει αρκετές δεκαετίες πίσω. Συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ, όπου και ε...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: