728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Κατέρρευσε στην Ήπειρο ο ιαματικός τουρισμός.. Αποκαλυπτικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας





Μπορεί η Ήπειρος, με τις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές που διαθέτει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν, να έχει όλα τα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, όμως η πραγματικότητα έρχεται για μία ακόμη φορά να αποδείξει ότι τα λόγια και οι πράξεις απέχουν... χιλιόμετρα.


Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής, όχι μόνο δεν παίρνει σάρκα και οστά, αλλά γίνονται βήματα προς τα πίσω.


Τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας που προέκυψαν από την έρευνα που έκανε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, είναι αποκαλυπτικά της εγκατάλειψης και της απαξίωσης των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής.


Από το 2005 μέχρι και το 2014, το σύνολο των εισιτηρίων στα ιαματικά λουτρά της Ηπείρου ανέρχεται στις 312.938 και αποτελεί μόλις το 1,82% του συνόλου των εισιτηρίων που κόπηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.


Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση και πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους είναι η μεγάλη καθοδική τάση που καταγράφεται στην Ήπειρο, σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές της χώρας.


Το 2005 λοιπόν είχαν κοπεί 42.936 εισιτήρια. Το 2006 αυξήθηκαν στις 45.570 και το 2007 ακολούθησε νέα μικρή άνοδος καθώς έφτασαν στις 46.892.


Αυτή ήταν και η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας.


Το 2008 τα εισιτήρια ήταν 44.919, το 2009 46.189 και το 2010 υποχώρησαν στις 41.562.


Το 2011 καταγράφεται μία μεγάλη μείωση η οποία συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια. Έτσι το 2011 έχουν κοπεί 26.569 εισιτήρια, το 2012 μόλις 6.860, το 2013 σημειώνεται νέα υποχώρησε και φτάνουν μόλις στις 5.521 και το 2014 κλείνει με 5.930 εισιτήρια.


Γίνεται σαφές λοιπόν ότι η μείωση λουόμενων είναι τεράστια κι αυτό μόνο μέσα σε λίγα χρόνια.


Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, η συνολική άνοδος των εισιτηρίων κατά τα έτη 2005 –2009 αντιστρέφεται κατά τα τελευταία έτη 2010 – 2014, με σταθεροποίηση στο κατώτερο σημείο του 2012.


Μικρότερη αναλογικά πτώση παρουσιάζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που κατά τα φαινόμενα έχουν επιτύχει την προσέλκυση και άλλων επισκεπτών, εκτός από τους δικαιούχους μέσω ασφαλιστικών ταμείων.


Αντίθετα, σημαντική πτώση παρουσιάζεται στις επιχειρήσεις των άλλων περιφερειών, οι οποίες αντιθέτως εμφανίζεται να είναι σχεδόν αποκλειστικά εξαρτημένες από τις εγκρίσεις των ασφαλιστικών ταμείων.


Συνολικά, πάντως, οι επισκέπτες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη σε όλες τις λουτρικές μονάδες εμφανίζονται σημαντικά μειωμένοι, εξαιτίας της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης.


ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ
iamatikes2


Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το χωριό του Αμάραντου Κόνιτσας, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά. Πρόκειται για μοναδικότητα του φυσικού πόρου, καθώς στο όμορφο και υγιεινό περιβάλλον του αναβλύζουν υδρατμοί που έδωσαν στα λουτρά τον τίτλο «Ατμόλουτρα Αμαράντου».


Η θερμοκρασία των υδρατμών φτάνει τους 37ο C


Θεραπευτικές Ενδείξεις: Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, παθήσεις του κυκλοφορικού, νευραλγίες, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες.


Στα λουτρά Αμαράντου υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις με 13 ατομικούς λουτήρες, έναν ομαδικό και χώρο για εισπνοθεραπεία. Οι θερμοί υδρατμοί προέρχονται από μεγάλα βάθη, μέσα από 15 καρστικά ρήγματα. Τα λουτρά είναι στενοί θαλαμίσκοι, στους οποίους και διοχετεύονται οι υδρατμοί από σωλήνα. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, επτά ημέρες την εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα.
ΚΑΒΑΣΙΛΑ
iamatikes3


Στην αριστερή όχθη του Σαρανταπόρου, βρίσκονται τα θειούχα ιαματικά λουτρά Καβασίλων. Η θεραπευτική ιδιότητα των πηγών ήταν γνωστή από τη μέση βυζαντινή εποχή για την ίαση καταγμάτων. Τα λουτρά κάηκαν στον πόλεμο από το γερμανικό στρατό κατοχής. Ξαναχτίστηκαν μεταπολεμικά, για να ξανακαούν το 1964 από δασική πυρκαγιά.


Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 κατασκευάστηκε το σημερινό υδροθεραπευτήριο. Τα παλαιά λουτρά, που βρίσκονταν στην απέναντι όχθη του Σαραντάπορου, στον τόπο που ανήκει στο χωριό Πυξαριά, καταστράφηκαν στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο επισκέπτης μπορεί εκεί να απολαύσει ένα ζεστό μπάνιο στο ποτάμι.


Η φυσική θερμοκρασία του νερού είναι 30ο C


Θεραπευτικές ενδείξεις: Ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, μετατραυματικές παθήσεις, ραχίτιδες, νευραλγίες, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις


Ο χώρος τον λουτρών αποτελείται από μια μεγάλη εξωτερική πισίνα, καθώς και από δύο εσωτερικές, μία ανδρών και μία γυναικών. Η μέση θερμοκρασία της εξωτερικής πισίνας είναι 30ο C και των εσωτερικών 32ο C. Το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
ΠΡΕΒΕΖΑ
iamatikes4


Οι ιαματικές πηγές του δήμου Πρεβέζης βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης της Πρέβεζας, παραπλεύρως της βραβευμένης με «Γαλάζια Σημαία» παραλίας της Κυανής Ακτής.


Οι πηγές που ονομάζονται και Παλιοσάραγα δηλαδή «Παλιά Παλάτια» αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και είναι γνωστές από τον 17ο αιώνα όταν ο Αλή Πασάς έχτισε εδώ τα θερινά του ανάκτορα και χρησιμοποίησε το νερό των πηγών για το χαμάμ του. Η συστηματική οργάνωση των πηγών ξεκινά από τα 1920.


Η θερμοκρασία του νερού που αναβλύζει από την πηγή είναι 21,5ο C


Θεραπευτικές ενδείξεις: Χρόνιοι ρευματισμοί, μυοσίτιδες, εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις


Οι εγκαταστάσεις των λουτρών ανακαινίστηκαν το 2013 και περιλαμβάνουν 22 λουτήρες με θερμοκρασία νερού στους 32ο C. Η περίοδος λειτουργίας τους είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο.


ΧΑΝΟΠΟΥΛΟ ΑΡΤΑΣ


Σημειώνεται ότι το 2013, αναγνωρίστηκε επίσημα από το Υπουργείο Τουρισμού και η Ιαματική Πηγή στο Χανόπουλο Άρτας και μόλις το 2015 ο Δήμος Αρταίων αποφάσισε την ένταξή του στο Πανελλήνιο δίκτυο.


Από τις χημικές αναλύσεις, μάλιστα, φαίνεται ότι η ομώνυμη πηγή είναι υδροθειοχλωρονατριούχος γυψοπηγή και η κατηγορία αυτή των μεταλλικών πηγών είναι (ως προς τη σύνθεσή τους) μοναδική στην Ελλάδα.

Όμοιές της συναντάται μόνο στο εξωτερικό (συγκεκριμένα στο Nenndorf της Γερμανίας και το Haute Savoie στη Γαλλία).


Η ανακαίνιση των χώρων, η προσθήκη υδρομασάζ αλλά και ο εκσυγχρονισμός των νιπτήρων αρχίζουν ήδη και καθιερώνουν την περιοχή σε έναν δημοφιλή προορισμό για όσους πάσχουν από προβλήματα των αρθρώσεων και των οστών, ρευματισμούς, παθήσεις του νευρικού και του κινητικού συστήματος, αλλά ακόμη και για όσους επιθυμούν ένα απλό αναζωογονητικό μπάνιο. Μάλιστα υπάρχουν και άνετα δωμάτια που μπορούν να σε φιλοξενήσουν.

Κατέρρευσε στην Ήπειρο ο ιαματικός τουρισμός.. Αποκαλυπτικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2016 Rating: 5 Μπορεί η Ήπειρος, με τις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές που διαθέτει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν, να έχει όλα τα...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: