728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Το ΕΣΠΑ σώζει τα μνημεία της Ηπείρου - Μπορεί και πρέπει η Ήπειρος να γίνει πόλος πολιτιστικού τουρισμού




Τρέχουν νέες δράσεις, ύψους 11 εκατ. ευρώ - Εάν το θέατρο της Δωδώνης ανοίγει για ορισμένες αρχαίες παραστάσεις κάθε χρόνο, τότε θα εκτιναχθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή...
Σαν κόρη οφθαλμού θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα πολιτιστικά μνημεία που είναι διασκορπισμένα σε όλη την Ήπειρο και στα οποία μπορεί η περιοχή να επενδύσει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού. 
Σε μια περίοδο που η Ήπειρος έχει πάρει τα «πάνω» της κατά ομολογία των ίδιων των επαγγελματιών του κλάδου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υπάρξει κινητικότητα και να δοθεί περισσότερη προσοχή στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, ο οποίος χρήζει περαιτέρω προβολής, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών.  
Με ευρωπαϊκούς πόρους  
Σ’ αυτό το πλαίσιο εξάλλου κινείται και το πρόγραμμα «πολιτιστική διαδρομή» των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, που αφορά μια οργανωμένη σύγχρονη περιηγητική διαδρομή, η οποία θα φθάνε σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους της (Δωδώνη, Νικόπολη, Αμβρακία, Κασσώπη και Γίτανα) και θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν του πολιτισμικού τουρισμού. 
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται με ευρωπαϊκούς πόρους, διαφορετικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την χώρα, θα ήταν πρακτικά αδύνατον να διατεθούν χρήματα για έργα πολιτισμού. Στο νέο ΕΣΠΑ λοιπόν έχουν ήδη ενταχθεί δράσεις ανάδειξης και αποκατάστασης αρχαιολογικών χώρων (περιλαμβάνει τα παραπάνω μνημεία), ύψους 11 εκατ. ευρώ, με τις προτάσεις να πρέπει να υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου.
Το θέατρο της Δωδώνης 
Η απόφαση να ανοίξει για δυο παραστάσεις το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, τον περασμένο Αύγουστο, αγκαλιάστηκε θερμά από ντόπιους και επισκέπτες, αποδεικνύοντας ότι μπορεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή να εκτιναχθεί στα ύψη εάν το επιβλητικό αυτό θέατρο ανοίγει για ορισμένες αρχαίες παραστάσεις κάθε καλοκαίρι.
Τμήμα του αρχαίου θεάτρου έχει αναστηλωθεί, γεγονός που δεν καθιστά ανέφικτο να δίνεται ένας αριθμός παραστάσεων το καλοκαίρι, με την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, έτσι ώστε το μνημείο να γίνεται και λειτουργικό. 
«Το κάτω διάζωμα μπορεί να δοθεί για θεατρικές και άλλου τύπου παραστάσεις, υπό όρους και προϋποθέσεις, και πάντα με τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ», δήλωσε στο «Έθνος» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Κώστας Σουέρεφ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ζωντανέψει» και πάλι η αρχαία Δωδώνη το επόμενο καλοκαίρι.
Επιβεβλημένη η αποκατάσταση 
Η αποκατάσταση του θεάτρου της Δωδώνης ήταν επιβεβλημένη, λόγω της κακής κατάστασης διατήρησης και η ιδιαιτερότητα των προβλημάτων του οφειλόταν στο εξαιρετικά ευπαθές είδος λίθου που χρησιμοποιήθηκε ως δομικό υλικό, τις εσπευσμένες αποκαταστάσεις τμημάτων του τη δεκαετία του '60 και τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.
Όπως δήλωσε στο «Έθνος» και το  μέλος της Επιτροπής Δωδώνης, Ελένη Σκαλιστή, για την αναστήλωση του πρώτου διαζώματος χρειάστηκε να μετακινηθούν ένας προς έναν οι λίθοι, να συντηρηθούν με φυσικό ή τεχνητό τρόπο και να επανατοποθετηθούν. Στα εδώλια παραμένει το αρχαίο υλικό, σε ποσοστό άνω του 75%. Το κάτω διάζωμα έχει αναστηλωθεί μέχρι την 8η κερκίδα. 
Συνολικά συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν 1.400 αρχιτεκτονικά μέλη (εδώλια, πλάκες διαδρόμου και βαθμίδες), ενώ το θέατρο έγινε προσπελάσιμο και από άτομα με ειδικές ανάγκες με την κατασκευή ειδικής, λυόμενης ράμπας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια των εργασιών βρέθηκε μικρός αριθμός νομισμάτων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη μελετηθεί, όπως επίσης και τμήματα από αρχιτεκτονικά μέλη.
Στη διάρκεια των πολύχρονων εργασιών συντηρήθηκαν 27 βάθρα, όλοι οι σωζόμενοι στυλοβάτες και αναβαθμοί στο μεγαλύτερο τμήμα της κρηπίδας και η Δυτική Στοά είναι πλέον αναμορφωμένη και επισκέψιμη.
Αναφορικά με τη μελέτη για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, ο πολιτικός μηχανικός της ΕΦΑ Ιωαννίνων, Πέτρος Κατσούδας, ανέφερε ότι πριν από την έναρξη του αναστηλωτικού έργου έγιναν εργασίες συντήρησης των εδωλίων, συγκολλήσεις μεγάλων αποκολλημένων τμημάτων, πλήρωση των ρωγμών, ώστε να διατηρηθεί το σώμα και οι απαιτούμενες μηχανικές αντοχές των εδωλίων.

Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου έγινε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, τα τέσσερα τελευταία χρόνια και κόστισε 3.060.000 ευρώ, μαζί με την ανάδειξη της δυτικής στοάς, η οποία ένωνε την κεντρική πλατεία του αρχαιολογικού χώρου με το Πρυτανείο, ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα διοικητικού χαρακτήρα στο ιερό της Δωδώνης.

Το ΕΣΠΑ σώζει τα μνημεία της Ηπείρου - Μπορεί και πρέπει η Ήπειρος να γίνει πόλος πολιτιστικού τουρισμού Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιανουαρίου 08, 2016 Rating: 5 Τρέχουν νέες δράσεις, ύψους 11 εκατ. ευρώ - Εάν το θέατρο της Δωδώνης ανοίγει για ορισμένες αρχαίες παραστάσεις κάθε χρόνο, τότε θα ε...

Ετικετες

[ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: