728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

ΠΓΝΙ - Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση επιτρέπει σε γονείς με μεσογειακή αναιμία να αποκτήσουν υγιές μωρό

Ένα ακόμη πρωτοπόρο βήμα έκανε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς είναι το μοναδικό δημόσιο που εφαρμόζει την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. 
Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση είναι η μέθοδος κατά την οποία εντοπίζονται πιθανές ανωμαλίες ή ανιχνεύονται γενετικά νοσήματα στα έμβρυα που δημιουργούνται από εξωσωματική γονιμοποίηση, πριν την μεταφορά τους στη μήτρα της γυναίκας.   
Πλέον το Εργαστήριο Γενετικής και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Κλινικής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, σημειώνοντας ερευνητική επιτυχία, είναι σε θέση να κάνει προεμφυτευτική διάγνωση της Β μεσογειακής αναιμίας, ενός από τα πιο συχνά κληρονομούμενα νοσήματα στην Ελλάδα. Αυτό δε θα γινόταν εφικτό αν δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός, που απέκτησε το Νοσοκομείο μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, προς μεγάλη ικανοποίηση των γιατρών του Εργαστηρίου.
«Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια από το Εργαστήριο, μια πρωτοπορία, και αισθάνομαι ευτυχής για αυτό», δήλωσε ο Διευθυντής της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεόδωρος Στέφος.
Το ιστορικό των κυήσεων της μητέρας στην οποία έγινε με επιτυχία η προεμφυτευτική διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας ανέλυσε ο Καθηγητής Γενετικής Γιάννης Γεωργίου. Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αναγκαστεί να κάνει κατά σειρά διακοπές κύησης επειδή κυοφορούσε έμβρυα με μεσογειακή αναιμία αλλά τώρα είναι έγκυος, μετά από προεμφυτευτική διάγνωση και μεταφορά των δύο υγιών εμβρύων. 
«Φαίνεται πως όποια επένδυση γίνεται στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής έχει να προσφέρει πολλά. Οι γιατροί χωρίς να πληρώνονται συμβάλουν στην ομαδική εργασία ανυψώνοντας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και δίνοντας ώθηση στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας», ανέφερε ο κ. Γεωργίου ευελπιστώντας να εξοπλιστεί στο μέλλον το Νοσοκομείο με επιπλέον μηχανήματα που θα του επιτρέψουν να πάει ένα βήμα παραπέρα το έργο του. 
«Τα τελευταία χρόνια η εξωσωματική γονιμοποίηση στο Νοσοκομείο παρουσιάζει αύξηση και έχουμε περιστατικά από όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Κώστας Ζηκόπουλος.
«Είναι μεγάλη χαρά για εμάς η εφαρμογή της τεχνικής στα Γιάννενα, εξελισσόμαστε δίνοντας χαρά σε άλλους ανθρώπους», τόνισε η βιολόγος-εμβρυολόγος Ελισάβετ Χατζή.  


πηγη:
ΠΓΝΙ - Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση επιτρέπει σε γονείς με μεσογειακή αναιμία να αποκτήσουν υγιές μωρό Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2015 Rating: 5 Ένα ακόμη πρωτοπόρο βήμα έκανε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς είναι το μοναδικό δημόσιο που εφαρμόζει την προεμφυτε...

Ετικετες

[ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: