728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

ΚΟΝΙΤΣΑ:Ξεκίνησαν τα μαθήματα Βλάχικης Γλώσσας

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΓΑΝΙΑΣ:«Θα διδάξουμε τα Βλάχικα για να μην σβήσουν ως γλώσσα…»


Μπορεί οι Έλληνες Βλάχοι να μην ξεχνούν την ταυτότητά τους και να διατηρούν και σήμερα ακόμα στενούς δεσμούς μεταξύ τους, υποστηρίζοντας, όταν χρειαστεί, ο ένας τον άλλο, όμως η προφορική γλώσσα που μιλούν κινδυνεύει να «σβήσει» καθώς περνούν τα χρόνια.Αυτό γιατί οι νεότεροι Βλάχοι δεν την γνωρίζουν τόσο καλά όσο οι γονείς και οι παππούδες τους και τη χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο!Για να μην χαθεί οριστικά η γλώσσα, όλο και περισσότεροι σύλλογοι Βλάχων ανά την Ελλάδα διοργανώνουν μαθήματα εκμάθησής της, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε νέους και παιδιά. Το ίδιο αποφάσισε να κάνει, ξεκινώντας αυτές τις ημέρες και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Διστράτου, με τον Πρόεδρό τουΚώστα Παγανιά να αποτελεί την «ψυχή» της...συγκεκριμένης πρωτοβουλίας!Βέβαια, τα σχόλια και οι επικρίσεις δεν λείπουν, αφού υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες «βλέπουν» τη Ρουμάνικη προπαγάνδα και φιλοδοξίες για έγερση μειονοτικών ζητημάτων. Ωστόσο, ο Κ. Παγανιάς, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Διστράτου, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα  «Πρωινός Λόγος» απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις αιτιάσεις.

Ο Πρόεδρος Βλάχων 
«Ξεκινήσαμε την παράδοση μαθημάτων βλάχικης γλώσσας, της γλώσσας των προγόνων μας, με μόνο σκοπό την διατήρηση και των εγγραμματισμό της, ώστε να μην σβήσει, να μη χαθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μία γλώσσα προφορική η οποία δεν εξελίχθηκε στην πορεία του χρόνου. Γι’ αυτό σύγχρονες λέξεις που δεν υπάρχουν στα Βλάχικα τις δανειζόμαστε από το ελληνικό λεξιλόγιο που είναι πλούσιο», τονίζει ο Κ. Παγανιάς, ο οποίος και θα διδάσκει τα Βλάχικα.Το πρώτο τμήμα ξεκίνησε προχθές στην δημόσια Βιβλιοθήκη της Κόνιτσα και μετά τον αγιασμό, το μάθημα παρακολούθησαν 36 ενδιαφερόμενοι, ενώ κάθε Πέμπτη θα λειτουργεί και τμήμα εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας για παιδιά δημοτικού (ανηλίκων).

Και γραπτή αποτύπωση! 
Πέρα από την προφορική εκμάθηση, επιχειρείται να γραφεί κιόλας η γλώσσα, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βλάχων Διστράτου να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «για την γραπτή αποτύπωσή της κάνουμε χρήση ελληνικών χαρακτήρων, χωρίς φυσικά να εμποδίζουμε κάποιον που θέλει να γράψει με λατινικά. Η προσωπική μου προτίμηση είναι η ελληνική γλώσσα, γιατί η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας»!Μαθήματα Βλάχικων γίνονται για πρώτη φορά στον Δήμο Κόνιτσας, όμως άλλοι σύλλογοι τα έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια! Για παράδειγμα, ανάλογα τμήματα εκμάθησης της γλώσσας λειτουργούν σε περιοχές με πολλούς Βλάχους όπως η Βέροια, η Κρανιά Τρικάλων, ενώ και ο Σύλλογος Αετομηλίτσας έχει κάνει κάτι ανάλογο.

Γλώσσα και νέοι 
Τα συγκεκριμένα τμήματα δεν αφορούν μόνο την διδασκαλία Βλάχικων, όπως σημειώνει ο Κ. Παγανιάς. Όπως λέει, «θα κάνουμε επίσης τραγούδια, θα κουβεντιάσουμε για τα ήθη και έθιμα και τις παραδόσεις μας. Δεν είμαστε επαγγελματίες γλωσσολόγοι, ούτε επιστήμονες. Απλώς γνωρίζουμε καλά τα Βλάχικα, συμμετέχουμε στη Βλάχικη κουλτούρα και θέλουμε να τη μεταδώσουμε σ’ αυτούς που το επιθυμούν».Ερωτηθείς δε για τους σημερινούς Βλάχους νεαρής ηλικίας, τονίζει πως ξέρουν μεν τη γλώσσα, αλλά έχουν αρκετές δυσκολίες, αφού δεν συνηθίζουν να την μιλούν. Με τα μαθήματα λοιπόν από τον Σύλλογο Διστράτου τους δίνεται η ευκαιρία και να τη θυμηθούν και να την εμπλουτίσουν με καινούριες λέξεις.

Έξι Βλαχοχώρια 
Στην περιοχή της Κόνιτσας υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι Βλάχικης καταγωγής, οι οποίοι μοιράζονται σε έξη κυρίως χωριά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι αλλού. Πρόκειται για το Δίστρατο, τα Άρματα, το Παλαιοσέλι, τις Πάδες, την Αετομηλίτσα και τη Φούρκα. Όσο για την γλώσσα που μιλούν οι Βλάχοι, αυτή είναι λατινογενής και αποτελεί ουσιαστικά ένα ιδίωμα που παρήχθη από την Λατινική μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Απόπειρες να γραφούν τα Βλάχικα, τα οποία είναι προφορικά, έχουν γίνει αρκετές, κάνοντας χρήση είτε του λατινικού είτε του ελληνικού αλφαβήτου, κυρίως από λόγιους, γλωσσολόγους και λεξικογράφους.

ΚΟΝΙΤΣΑ:Ξεκίνησαν τα μαθήματα Βλάχικης Γλώσσας Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2015 Rating: 5 ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΓΑΝΙΑΣ:«Θα διδάξουμε τα Βλάχικα για να μην σβήσουν ως γλώσσα…» Μπορεί οι Έλληνες Βλάχοι να μην ξεχνούν την ταυτότητά τους και...

Ετικετες

[ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: