728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Επιμορφωτικός και ψυχαγωγικός Σύλλογος ΑΧΕΡΩΝ Καναλακίου


Επιμορφωτικός και ψυχαγωγικός Σύλλογος "ΑΧΕΡΩΝ" Καναλακίου
 
Ο σύλλογος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1990  στο Καναλάκι του τέως  Δήμου Φαναρίου και νυν Δήμου Πάργας και από τότε μέχρι σήμερα συμμετέχει ενεργά στις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο του Δήμου, αλλά και σε εκδηλώσεις που προσκαλείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Το πρώτο Διοικητικό συμβούλιο αποτελούνταν από τον κ, Κοντοδήμα Γεώργιο-Πρόεδρο , ο οποίος και εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του συλλόγου καθώς και τους Κοσμά Σωτηρίου - Τόλια Βασίλειο - Κοντοδήμα Ιωάννη και Γεωργίου Νικόλαο.Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου είναι ο Κος Παύλος Σωτηρίουτέως μέλος του συγκροτήματος Ελληνικών χορών της Δόρας Στράτου με πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία παραδοσιακών χορών με συνεχή ενημέρωση πάνω στην εξέλιξη των παραδοσιακών χορών και με την συμμετοχή σε σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα.
 
 
Το 1992 ο Σύλλογος πρωτοπόρησε διοργανώνοντας σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Λούτσας Πρέβεζας μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στο γήπεδο της Λούτσας με την εμφάνιση των χορευτικών του Συλλόγου και ανεπανάληπτο γλέντι με την παρουσία των μεγαλύτερων τραγουδιστών της εποχής , όπως ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Στέλιος Μπέλλος, ο Σάββας Σιάτρας και ο αείμνηστος Δημήτρης Βάγιας .
 
Στο κλαρίνο ήταν ο Γιώργος Κωτσίνης και στο βιολί ο μεγάλος Αλέκος Αραπάκης.
 
Την εκδήλωση παρουσίασε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ο Στέλιος Μπέλλος. Η εκδήλωση επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά (1993) με την συμμέτοχή του  Θρακιώτη Καριοφύλλη Δοϊτσίδη με τις δύο κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα.
 
Στο κλαρίνο πάλι ο Γιώργος Κωτσίνης με τον Αλέκο Αραπάκη στο βιολί και στο Ηπειρώτικο Τραγούδι τον Δημήτρη Τσαμπά.
 
 
Από το 1996 έως το 2006 ο Σύλλογος συμμετείχε κάθε χρόνο την Δεύτερη μέρα του Πάσχα σε καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση στον χώρο του Νεκρομαντείου, η οποία αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής Φαναρίου για τις ημέρες του Πάσχα.
 
Τα Χριστούγεννα του 1996 επισκέφτηκε και εμφανίστηκε  στην Γερμανία μετά από πρόσκληση Συλλόγων των ομογενών της περιοχής βόρεια του Αμβούργου (Λιούμπεκ-Ρεντσμπουργκ Χούζουμ-Οιτίν-Φλένσμπουργκ).
 
Τον Φεβρουάριο του 2002 προσκλήθηκε για μαθήματα Ελληνικών παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Hellas Κοπεγχάγης με Δανούς χορευτές και εμφανίστηκε μαζί τους σε μεγάλη εκδήλωση στο Balerop της Κοπεγχάγης σε βραδιά αφιερωμένη στην Ελλάδα.
 Από το 2001 συμμετέχει ανελλιπώς στην μεγαλύτερη γιορτή των αποδήμων Ηπειρωτών, στην Πίτα του Ηπειρώτη που λαμβάνει χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με μεγάλη πάντα επιτυχία, εκπροσωπώντας επάξια την περιοχή Φαναρίου.
 
Τον Μάρτιο του 2004 προσκλήθηκε από τον Αυστριακό Σύλλογο του Κλάγκενφουρτ και παρουσίασε χορούς από όλη την Ελλάδα καθώς και λαϊκούς χορούς σε μια κατάμεστη αίθουσα στο κέντρο πολιτισμού της πόλης , όπου ξεσήκωσε όλους τους Αυστριακούς.
 
Το 2009 προσκλήθηκε και επισκέφτηκε τις Φέρες  του Έβρου όπου παρουσίασε στο Θρακιώτικο κοινό γνήσιους Ηπειρώτικους χορούς κάτω από τους ήχους του εξαίρετου κλαρινίστα της περιοχής Φαναρίου Δημήτρη Αηδόνη.
 
 
Από το 2011 διοργανώνει με πολύ μεγάλη επιτυχία,  σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο Πανδοσία Καστρίου μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στο τέλος Ιουλίου με προσκεκλημένα χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα καθώς και την παρουσίαση Ελληνικών χορών από τον Σύλλογο και άλλους συλλόγους της περιοχής σε θεματικές ενότητες.
 
Την εκδήλωση πλαισιώνουν οι καλύτεροι έλληνες μουσικοί και τραγουδιστές .
 
Για το 2015 η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε για οικονομικούς λόγους, αλλά ευελπιστούμε ότι την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί πολύ οργανωμένη και με μεγάλη επιτυχία
 
 
Ο σύλλογος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του λαμβάνει μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου, όπως κάθε 25η Μαρτίου με παρουσίαση πατριωτικών χορών και κάθε απόκριες με αποκριάτικους χορούς από όλη την Ελλάδα.
 
Ιδιαίτερη στιγμή στη ιστορία του Συλλόγου υπήρξε η συμμέτοχή στις πανελλαδικής εμβέλειας εκδηλώσεις για την αφή της φλόγας στην πανελλήνια συνάντηση εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών σώματος που έγινε  το 2013 στο Καναλάκι.
 
Ο Σύλλογος διατηρεί ιματιοθήκη με ιδιόκτητες παραδοσιακές στολές από την Ήπειρο, την Μακεδονία και τα Νησιά. Έχει  4 τμήματα παραδοσιακών χορών με περίπου 60 χορευτές, 2 παιδικά, ένα αρχαρίων ενηλίκων και το τμήμα των προχωρημένων ενηλίκων που λαμβάνει μέρος στις παραστάσεις. Διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα, φυσικά, καθώς και οι εντυπωσιακοί λαϊκοί χοροί.
 
Κάθε χειμώνα διοργανώνει την κοπή της πίτας καθώς και συνεχή γλέντια για την σύσφιξη των σχέσεων των μελών του συλλόγου.
 
Στόχος του συλλόγου είναι η πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής Φαναρίου μέσα από τις εκδηλώσεις και μέσα από την εκμάθηση των παραδοσιακών μας χορών,  η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που τόσο έχομε ανάγκη στις μέρες μας.
 

Προμηθευτείτε και διαβάστε περισσότερα στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ STEP στο τεύχος Οκτωβρίου
 

Επιμορφωτικός και ψυχαγωγικός Σύλλογος ΑΧΕΡΩΝ Καναλακίου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2015 Rating: 5 Επιμορφωτικός και ψυχαγωγικός Σύλλογος "ΑΧΕΡΩΝ" Καναλακίου   Ο σύλλογος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1990  στο Καναλάκι το...

Ετικετες

[ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: