728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Από το Νοέμβριο η υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA των σκύλων

Από το Νοέμβριο τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς ο οποίος είχε προκαλέσει μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και κυνηγετικών συλλόγων.



Από το Νοέμβριο τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς ο οποίος είχε προκαλέσει μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και κυνηγετικών συλλόγων.

Η αναβολή στην εφαρμογή που προφανώς συνδέεται με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις παίρνει τέλος.

Η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς Μαριάνθη Δημοπούλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη έκανε γνωστό ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί από το Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς οφείλει να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός 6 μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση θα πρέπει να γίνει μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους.

Ωστόσο, εάν ο ιδιοκτήτης του ζώου επιλέξει να μην το στειρώσει, θα πρέπει υποχρεωτικά να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ). Για την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών λαμβάνει εφάπαξ επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους έως 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, ενώ ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ.

Η νομοθεσία προβλέπει τη διατήρηση του γενετικού υλικού κάθε ζώου στη βάση δεδομένων για διάστημα 12 ετών. Στόχος του μέτρου είναι η σταδιακή διαχείριση και μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατομμύρια και η αποφυγή της εγκατάλειψής τους μέσω της ταυτοποίησης των γεννητόρων τους.

Ουσιαστικά το δείγμα των αστείρωτων δεσποζόμενων ζώων θα συντηρείται στο Εργαστήριο για μια 12ετία ώστε όταν βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα κουτάβια και γατάκια να μπορούν να αντιστοιχιστούν με τους τετράποδους γονείς τους και η Πολιτεία να οδηγηθεί στον ιδιοκτήτη που τα εγκατέλειψε ή τα κακοποίησε.






πηγη:https://www.epiruspost.gr/
Από το Νοέμβριο η υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA των σκύλων Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Οκτωβρίου 22, 2023 Rating: 5 Από το Νοέμβριο τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς ο οποίος είχε προκαλέσει μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και κυνηγετ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: