728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Διήμερο για την Κυρά Φροσύνη και τις 17 που πνίγηκαν στη λίμνη

Η επιχείρηση πολιτισμού Kalliergon και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνουν 2ήμερες δράσεις, με αφορμή τον πνιγμό 17 γυναικών, μαζί με την Κυρά Φροσύνη, στη λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων, στις 11 Ιανουαρίου 1801.Η επιχείρηση πολιτισμού Kalliergon και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνουν 2ήμερες δράσεις, με αφορμή τον πνιγμό 17 γυναικών, μαζί με την Κυρά Φροσύνη, στη λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων, στις 11 Ιανουαρίου 1801.

Είναι ένα αφιέρωμα-μνημόσυνο, 222 χρόνια μετά, στις «καλλιμάρτυρες» του χθες, αλλά και του σήμερα.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί το προοίμιο της πολυδιάστατης δράσης ευρείας κλίμακας Pamvotis Lake Project της Kalliergon που έχει σχεδιαστεί για την πόλη των Ιωαννίνων, βασισμένο σε μια καινοτόμα προσέγγιση της Χριστίνας Τζιάλλα. (https://el.kalliergon.com/pamvotis-lake-project)

Συμμετέχουν, εθελοντικά, ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, ο Νίκος χαλκιάς (κλαρίνο) και ο Μίλτος Διαμάντης (ακορντεόν)

Την ψηφιακή καταγραφή, εθελοντικά επίσης, υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μάρκου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα, αναλυτικά:

-Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 | 19.00 – 21.00| Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου

 Έκθεση φωτογραφίας γυναικείων πορτρέτων με τίτλο «καλλιμάρτυρες»

Φωτογραφία: Νίκος Δαλέζιος

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Τζιάλλα

Eπιμέλεια έκθεσης & κατασκευή κοσμημάτων από ασημοκούφετα: Βασιλική Κατέρη

* Το «ασημένιο» κόσμημα παραπέμπει στην περίφημη αργυροτεχνία των Ιωαννίνων. Τα ασημοκούφετα τα χρησιμοποιούν να στολίζουν τα κόλλυβα στα μνημόσυνα. Ο παραλληλισμός εδώ είναι προφανής.

σημείωση: Κόσμημα φτιαγμένο από ασημοκούφετα θα εκτίθεται, μόνιμα, στο Μουσείο Αλή Πασά, στο νησάκι Ιωαννίνων, στην αίθουσα “Kυρά Φροσύνη”.

Στο πορτρέτα απεικονίζονται, αλφαβητικά, οι εξής γυναίκες: Βαλεντίνα Βαγενά, Ευαγγελία Καραγιώργου, Ράνια Θεοδώρα Λένη, Κωνσταντίνα Λιούζα, Κωνσταντίνα Λώλη, Σοφία Μάντζιου, Λαμπρινή Μελιγγιώτη, Κωνσταντίνα Παππά, Γεωργία Σιώζιου, Σωτηρία Σφαιρόπουλου, Ουρανία Τζιάλλα, Μαργαρίτα Τζίμα & τα μικρά κορίτσια: Αναστασία, Ζωή Κλεοπάτρα

 «Κέντημα» με ασημοκούφετα πάνω σε βουτήματα

Τα βουτήματα αυτά, ευγενική προσφορά της οικογενειακής επιχείρησης «Μελιγγιώτη», θα προσφερθούν -ως «συχώριο»- στους παρευρισκόμενους στη δράση της επόμενης ημέρας.

 Συζήτηση για την καθημερινότητα της γυναίκας του χωριού

Συμμετέχουν γυναίκες του Δροσοχωρίου, μέσα από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα.

Τη συζήτηση συντονίζει η Χριστίνα Τζιάλλα

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 | 12.00 – 13.30 | Πλατεία Μαβίλη

 Εικαστική Εγκατάσταση «Έλα στη θέση μου»

Εικαστική & σκηνοθετική επιμέλεια: Βασιλική Κατέρη & Χριστίνα Τζιάλλα

Φωτογράφιση: Νίκος Δαλέζιος

Στο ολόσωμο πορτρέτο απεικονίζεται η ΜικέλαΤσόντζου(με καταγωγή από την Πέτρα Ζαγορίου)

Συμμετέχουν:

Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού

Νίκος Χαλκιάς (κλαρίνο) &Μίλτος Διαμάντης (ακορντεόν)

Η αλληλεπίδραση του υπερμέγεθες έργου με τη φύση αποτελεί τον καταλύτη σχετικά με την ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, σε σχέση με τα καιρικά φαινόμενα της ημέρας εκείνης, αλλά και τίποτα δεν είναι αφημένο στην τύχη του, σε σχέση με το τελικό ζητούμενο. Ο καθένας που θα παρευρεθεί στο σημείο εκείνο την ώρα της ανάδυσης, με τη συνοδεία πολυφωνικού μοιρολογιού, θα γίνει αποδέκτης μιας ανεπαίσθητης πρόσκλησης που θα «αιωρείται» στην ατμόσφαιρα. «Έλα στη θέση μου.»… Μια πρό(σ)κληση αυτής της Γυναίκας-καλλιμάρτυρα… του χθες;… του σήμερα;… του από πάντα;… Μια τροφή για σκέψη, για προβληματισμό, για εσωτερικό διάλογο… Αυτό που χωρίζει το σήμερα από το χθες είναι μόνο η επιφάνεια του γλυκού νερού της λίμνης…
πηγη:https://www.epiruspost.gr/
Διήμερο για την Κυρά Φροσύνη και τις 17 που πνίγηκαν στη λίμνη Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023 Rating: 5 Η επιχείρηση πολιτισμού Kalliergon και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνουν 2ήμερες δράσει...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: