728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Μαζικές απόπειρες «Νιγηριανής» απάτης στην Ήπειρο

Αυξάνονται συνεχώς και με ραγδαίους ρυθμούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, οι απόπειρες «Νιγηριανής» απάτης στην Ήπειρο.



Αυξάνονται συνεχώς και με ραγδαίους ρυθμούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, οι απόπειρες «Νιγηριανής» απάτης στην Ήπειρο.

Δεκάδες πολίτες γίνονται αποδέκτες ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τα οποία πληροφορούνται ότι κληρονομούν τεράστιες περιουσίες και χρηματικά ποσά.

Οι αποστολείς των μηνυμάτων ζητούν από τους παραλήπτες να τους αποστείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία των τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ. προκειμένου να επιτευχθεί η συνεργασία τους και να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των τεράστιων χρηματικών ποσών.

«Έχω 2,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατατεθειμένα στο Financial House Overseas και είμαι πρόθυμος να δώσω εντολή να μεταβιβάσω το εν λόγω κεφάλαιο σε εσάς ως αλλοδαπό εμπιστευματοδόχο μου. Θα κάνετε αίτηση στο Financial House για διεκδίκηση του ταμείου ότι πρέπει να σας αποδεσμεύσουν το ταμείο αλλά θα με διαβεβαιώσετε ότι θα πάρετε το 50% και θα δώσετε το 50% στα ορφανοτροφεία της χώρας σας για την ψυχή μου…».

Είναι ένα μικρό απόσπασμα από τις επιστολές που φτάνουν στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία.

Απώτερος στόχος είναι να αποσπάσουν οι επιτήδειοι προσωπικά στοιχεία και κωδικούς και εν συνεχεία χρηματικά ποσά.

Όπως σημειώνει η αστυνομία η « «Νιγηριανή απάτη» (Nigerian scam) ή «Απάτη 419» (Scam 419) πρωτοεμφανίστηκε στη Νιγηρία (εκεί οφείλεται το όνομα, ενώ το «419» είναι το άρθρο του Νιγηριανού Ποινικού Κώδικα για το συγκεκριμένο αδίκημα) και έχει διάφορες εκδοχές.

Στις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται μηνύματα σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία πληροφορούνται για παράδειγμα ότι κάτοχος ιδιαίτερα μεγάλης περιουσίας έχει αποβιώσει και έχουν επιλεγεί ώστε να κληρονομήσουν την περιουσία.

Σε πρώτη φάση, ζητούν από το υποψήφιο θύμα τη συγκατάθεσή του και την παροχή στοιχείων που αφορούν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και οποιωνδήποτε πληροφοριών κρίνονται απαραίτητα για την πραγματοποίηση των συναλλαγών.

Πολλές φορές και ύστερα από απαίτηση του θύματος, προσκομίζονται και έγγραφα, τα οποία δείχνουν αυθεντικά και επίσημα, εξαλείφοντας έτσι κάθε αμφιβολία του θύματος. Από τη στιγμή λοιπόν που το θύμα θα ανταποκριθεί, αρχίζει μια ατελείωτη διαδικασία ανταλλαγής mail, τηλεφωνημάτων και επιστολών κάνοντάς τον να πιστεύει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του εν λόγω ποσού.

Ακριβώς όμως πριν την τελική μεταβίβαση των χρημάτων εμφανίζεται κάποιο προσωρινό πρόβλημα (έκτακτος φόρος, απρόβλεπτο τέλος, πληρωμή κάποιου ενδιάμεσου υπαλλήλου, κ.τ.λ.) και ζητείται από το θύμα να καταβάλλει το ποσό, το οποίο φυσικά θα του επιστραφεί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.





πηγη:https://www.epiruspost.gr/
Μαζικές απόπειρες «Νιγηριανής» απάτης στην Ήπειρο Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2022 Rating: 5 Αυξάνονται συνεχώς και με ραγδαίους ρυθμούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, οι απόπειρε...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: