728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Τα 225 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θέλει η Κομισιόν!

Μια ερώτηση που υποβλήθηκε από τον καταδικασθέντα και έγκλειστο των φυλακών, χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ, ήταν αρκετή για να «ομολογηθούν» δυσάρεστες προοπτικές.



Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Μια ερώτηση που υποβλήθηκε από τον καταδικασθέντα και έγκλειστο των φυλακών, χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ, ήταν αρκετή για να «ομολογηθούν» δυσάρεστες προοπτικές.

Με λίγα λόγια, στην πρόσφατη απάντησή της η επίτροπος Simson ομολογεί ότι έχουν ήδη κληθεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο κινητοποίησης των υπόλοιπων δανείων ύψους 225 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του RRF (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) για την επιδίωξη των στόχων REPowerEU.

Διευκρινίζει, δε, ότι όλα αυτά τα κονδύλια προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των οδών εφοδιασμού της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατόν!

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι:

- Η οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να υπονομεύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή οικονομία. Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού για τη ζώνη του ευρώ, ήδη στο 7,4% τον Απρίλιο, θα αυξηθεί περαιτέρω εάν η σύγκρουση συνεχιστεί και οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να αυξάνονται.

- Η ανάπτυξη είναι τώρα μόνο 1,2% αντί του προπολεμικού στόχου 3,5%. Ωστόσο, ακόμη και μια άμεση παύση των εχθροπραξιών δεν θα θεραπεύσει τα οικονομικά δεινά της Ευρώπης, δεδομένου ότι έχει ήδη προκληθεί ανυπολόγιστη ζημιά. Η εξάρτηση της Ευρώπης από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη όχι μόνο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και για μια ολόκληρη σειρά βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων την έχει αφήσει σε εξαιρετικά επισφαλή θέση.

- Ενόψει του επικείμενου οικονομικού χάους που πρόκειται να κατακλύσει την ΕΕ, αφήνοντας τους δύσμοιρους πολίτες της να επωμιστούν το κόστος, είναι περισσότερο από ποτέ επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με αυτήν που δημιουργήθηκε ως απάντηση στις συνέπειες της πανδημίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της επιτρόπου:

Απάντηση της κας Simson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 29.8.2022

Ως μέρος του REPowerEU και μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάιο του 2022 για την ανάπτυξη ενός συντονισμένου σχεδίου μείωσης της ζήτησης της ΕΕ, η Επιτροπή ενέκρινε μια δέσμη μέτρων «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα» στις 20 Ιουλίου 2022, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου μείωσης της ζήτησης αερίου, επί της οποίας το Συμβούλιο είχε πολιτική συμφωνία στις 26 Ιουλίου 2022.

Η Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εφαρμογή του REPowerEU και στην απάντηση στις κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες και τη διαταραχή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για τον σκοπό αυτόν, η REPowerEU καλεί τα κράτη-μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο κινητοποίησης των υπόλοιπων δανείων ύψους 225 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του RRF για την επιδίωξη των στόχων REPowerEU.

Παράλληλα, η Επιτροπή πρότεινε επίσης στοχευμένες τροποποιήσεις στον κανονισμό RRF για να διατεθούν πρόσθετοι πόροι επιχορήγησης μέσω εθελοντικών μεταφορών από άλλα κονδύλια της ΕΕ και της πώλησης δικαιωμάτων ETS που βρίσκονται επί του παρόντος στο αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς. Όλα αυτά τα κονδύλια προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των οδών εφοδιασμού της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον, το πακέτο «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα» στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από την 1η Αυγούστου 2022 προτού συμβεί πλήρης διακοπή της Ρωσίας, για να αποφευχθεί η μετάβαση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου η ζήτηση φυσικού αερίου δεν ταιριάζει με την προσφορά και επειδή η δράση τώρα θα είναι λιγότερο δαπανηρό από το να ενεργήσει αργότερα.

Το σχέδιο παρέχει καθοδήγηση στα κράτη-μέλη ως προς τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης αερίου μέσω μιας σειράς μέτρων, όπως η αλλαγή καυσίμου και τα μέτρα μείωσης του φυσικού αερίου βάσει της αγοράς. Σε περίπτωση που εξακολουθεί να απαιτείται περικοπή, το σχέδιο περιλαμβάνει καθοδήγηση για την ιεράρχηση των μη προστατευόμενων πελατών, την ελαχιστοποίηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της μείωσης της ζήτησης σε βασικούς τομείς και διασυνοριακές αλυσίδες αξίας.




πηγη:https://www.zougla.gr/
Τα 225 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θέλει η Κομισιόν! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Αυγούστου 30, 2022 Rating: 5 Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης Μια ερώτηση που υποβλήθηκε από τον καταδικασθέντα και έγκλειστο των φυλακών, χρυσαυγίτη ευρωβου...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: