728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Παράταση ως το 2028 στις λιγνιτικές μονάδες

Την συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2028 αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη προανήγγειλε από την Κοζάνη κατά την τελετή των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ, ο Πρωθυπουργός.



Την συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2028 αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη προανήγγειλε από την Κοζάνη κατά την τελετή των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ, ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει τον εθνικό σχεδιασμό ώστε η χώρα να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και να μειώσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5, η οποία μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία το επόμενο διάστημα, θα λειτουργήσει ως λιγνιτική πιθανότατα έως το 2028 (από το 2025 που ήταν ο στόχος) ενώ δεν απέκλεισε αν χρειαστεί να παραταθεί και η λειτουργία των μονάδων του Αγίου Δημητρίου και της Μελίτης, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να κλείσουν το 2023.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και ανάλογα με την πορεία των τιμών. Όπως δήλωσε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον επιβάλλει αναπροσαρμογές σε όλες τις στρατηγικές χωρίς όμως να ανατρέπει το σχέδιο του ΕΣΕΚ και την πορεία της χώρας στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα αλλά και τις δράσεις του προγράμματος για την δίκαιη μετάβαση που αποτελεί την βάση του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης.

Με αφορμή το νέο σχεδιασμό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι χρειάζεται να αποδομηθούν δύο μύθοι. Ο πρώτος όπως είπε, είναι η δήθεν βίαιη απολιγνιτοίηση και ο δεύτερος ότι θα υπάρχει πάντα διαθέσιμος λιγνίτης. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η απολιγνητοποίηση έχει ξεκινήσει από το 2010 με σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και ότι η αντιπολίτευση που σήμερα γκρινιάζει είχε μειώσει κατά 50% την λιγνιτική παραγωγή έως το 2019. Κάποιοι κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα είπε ενώ δεν έκαναν τίποτα για να προετοιμάσουν την εποχή για την μετά λιγνίτη εποχή.

Όπως αναφέρθηκε σε αυτή την συγκυρία ο λιγνίτης είναι συγκυριακός φθηνότερος λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου ώστε να καλυφθούν οι τρύπες που γεννιούνται στο ενεργειακό σύστημα της χώρας σε περίπτωση ακραίων σεναρίων επάρκειας. «Η πολιτική μας χρειάζεται να είναι ευέλικτη χωρίς όμως να ξεχνά το κέντρο προσανατολισμού που είναι η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των τεχνολογιών των ΑΠΕ και χωρίς οι αλλαγές αυτές να γίνουν σε βάρος του ΕΣΕΚ».




Παράταση ως το 2028 στις λιγνιτικές μονάδες Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022 Rating: 5 Την συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2028 αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη προανήγγειλε από την Κοζάνη κατά την τε...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: