728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

ΟΗΕ: Ξεπεράστηκε το όριο των 2 εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία

Το όριο των 2 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου στη χώρα, ξεπεράστηκε σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.



Το όριο των 2 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου στη χώρα, ξεπεράστηκε σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

«Σήμερα οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία ανήλθαν σε 2 εκατομμύρια. 2 εκατομμύρια», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Γκράντι.

Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ανήλθε ακριβώς σε 2.011.312 και η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από τους μισούς (1.204.403), σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNHCR που προβαίνει σε καταμέτρηση των προσφύγων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της UNHCR, η Ρουμανία και η Μολδαβία φιλοξενούσαν έκαστη περισσότερους από 82.000 πρόσφυγες σήμερα. Μεγάλος αριθμός προσφύγων -κυρίως γυναίκες και παιδιά- συνεχίζουν στη συνέχεια τον δρόμο τους προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη όπου έχουν συγγενείς ή φίλους.

Ο Γκράντι έκρινε ότι προς το παρόν οι χώρες αυτές καταφέρνουν να διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες αυτοί έχουν κάποιους πόρους. «Μεγάλος αριθμός φτάνει με αυτοκίνητα και, κυρίως, έχουν διασυνδέσεις, μπορούν να πάνε εκεί όπου έχουν οικογένεια, φίλους, μια κοινότητα».

Τι είπε ο Φιλίπο Γκράντι στο Όσλο

Νωρίτερα σήμερα ο Φιλίπο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο είχε τονίσει: «Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των δύο εκατομμυρίων σήμερα ή το αργότερο αύριο. Αυτό δεν σταματά», υπογραμμίζοντας ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες.

«Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν πόρους και διασυνδέσεις. Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση για να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη για όλους στην Ευρώπη και πέραν αυτής», τόνισε.

Ο Γκράντι, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από επίσκεψή του στη Ρουμανία, στη Μολδαβία και στην Πολωνία, τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, δήλωσε επίσης ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στη Βοσνία και στο Κόσοβο, είχαν επίσης προκαλέσει τεράστια κύματα προσφύγων. «Ίσως δύο ή τρία εκατομμύρια, αλλά σε περίοδο 8 ετών. Τώρα πρόκειται για 8 μέρες», επισήμανε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Κι άλλες περιοχές του κόσμου το έχουν δει αυτό, αλλά στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

1,2 εκατ. οι πρόσφυγες μόνο στην Πολωνία

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φτάσει στην Πολωνία από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε την Τρίτη η πολωνική συνοροφυλακή.

Συνολικά 141.500 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία από την Ουκρανία τη Δευτέρα, λιγότεροι από αυτούς που έφτασαν στη χώρα την Κυριακή, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Επίσης, σήμερα ως τις 08:00 ώρα Ελλάδος 35.300 άνθρωποι είχαν εισέλθει στην Πολωνία, 16% λιγότεροι απ’ ό,τι τις πρώτες επτά ώρες της Δευτέρας.

Στο μεταξύ, στην Ολλανδία συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 106 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθηθούν τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν επιφορτιστεί με τη συγκέντρωση χρημάτων.

«Ο μετρητής έδειξε 106,2 εκατ. ευρώ στο τέλος αυτής της εθνικής ημέρας δράσης», ανακοίνωσε σύμπραξη 11 οργανώσεων αρωγής, μεταξύ των οποίων ο Ερυθρός Σταυρός και η UNICEF Ολλανδίας, διευκρινίζοντας ότι ο ειδικός τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο γίνονται δωρεές από την 1η Μαρτίου θα παραμείνει ανοιχτός.

«Για εκατομμύρια Ουκρανούς, μεταξύ των οποίων 7,5 εκατομμύρια παιδιά, η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις αυτές σε μήνυμά τους που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν μπορούν να τους προσφέρουν έκτακτη βοήθεια ζωτικής σημασίας, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τρόφιμα, στέγη και ψυχοκοινωνική βοήθεια. Στα 106 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνονται 15 εκατομμύρια που κατέβαλε η ολλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης. Οι 11 αυτές οργανώσεις, οι οποίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη συγκέντρωση χρημάτων σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών από το 1984, ανακοίνωσαν επίσης ότι έχουν διοργανώσει 48 παρόμοιες δράσεις.




ΟΗΕ: Ξεπεράστηκε το όριο των 2 εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2022 Rating: 5 Το όριο των 2 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου στη χώρα,...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: