728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος του Ζαγορίου για την Unesco, τα γεωγραφικά όρια, το μοντέλο διαχείρισης

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αξιολογηθεί και να κριθεί από τα Συμβουλευτικά Όργανα του Διεθνούς Οργανισμού η υποψηφιότητα του Ζαγορίου στους πολιτιστικούς τόπους της Unesco ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.



Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αξιολογηθεί και να κριθεί από τα Συμβουλευτικά Όργανα του Διεθνούς Οργανισμού η υποψηφιότητα του Ζαγορίου στους πολιτιστικούς τόπους της Unesco ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

O φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια που αναδεικνύουν την εξέχουσα οικουμενική αξία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου, εκτενείς αναφορές για τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς.

Περιλαμβάνει ακόμα κεφάλαια που αναφέρονται στην ιστορική αναδρομή της περιοχής, με έμφαση στον 17ο και 18ο αιώνα, στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, στα μνημεία όλων των εποχών και περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους υπεύθυνους φορείς προστασίας. Στον φάκελο εντάσσεται, επίσης, ο πλούτος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η μουσική, τα πανηγύρια και οι παραδόσεις.

Μέρος του φακέλου αποτελεί το σχέδιο διαχείρισης, με σκοπό την προστασία όλων αυτών των στοιχείων και την ανάδειξή τους.

Τα γεωγραφικά όρια

Τα γεωγραφικά όρια της περιοχής που προτείνεται να αναγνωριστεί ως Πολιτιστικό Τοπίο UNESCO ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων του Ζαγορίου που περιλαμβάνονται στη Ζώνη Α του Προεδρικού Διατάγματος για το Ζαγόρι.

Η περιοχή αυτή αποτελεί τον πυρήνα (corearea) του προτεινόμενου Πολιτιστικού Τοπίου. Πέραν όμως από αυτόν καθεαυτό τον πυρήνα, ορίζεται ως ζώνη επιρροής του Πολιτιστικού Τοπίου -ή αλλιώς Περιφερειακή ζώνη (Bufferzone)- η περιοχή που περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια των υπολοίπων κοινοτήτων του Δήμου Ζαγορίου, δηλαδή εκείνων που οι οικισμοί τους ανήκουν στη Ζώνη Β του Π.Δ. καθώς και των υπολοίπων -που είναι ελάχιστες σε αριθμό- των οποίων οι οικισμοί δεν περιλαμβάνονται καθόλου σε αυτό.

Η συνολική επιφάνεια της κύριας περιοχής (πυρήνας) και της ζώνης επιρροής του προτεινόμενου Πολιτιστικού Τοπίου (Περιφερειακή ζώνη) είναι ίση με 991,55 τετ. χλμ. και ταυτίζεται με το σύνολο της έκτασης που περικλείεται εντός των διοικητικών ορίων του σημερινού Δήμου Ζαγορίου.

Καταρχάς, οι κοινότητες που συγκροτούν τον πυρήνα της περιοχής του προτεινόμενου Πολιτιστικού Τοπίου Ζαγορίου, όπου περιλαμβάνεται η γεωγραφική και διοικητική περιοχή εκείνων των επιμέρους κοινοτήτων του Δήμου των οποίων οι οικισμοί ανήκουν στη Ζώνη Α του Π.Δ. Ζαγορίου, είναι οι εξής 18 (18 κοινότητες, 20 οικισμοί):

Άνω Πεδινά, Αρίστη(&Βίκος), Βίτσα, Βραδέτο, Δίκορφο, Δίλοφο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Καπέσοβο, Κάτω Πεδινά, Κήποι, Κουκούλι, Μονοδένδρι, Νεγάδες, Πάπιγκο(& Μικρό Πάπιγκο), Σκαμνέλι, Τσεπέλοβο, Φραγκάδες.

Η ζώνη επιρροής (Περιφερειακή ζώνη) του προτεινόμενου Πολιτιστικού Τοπίου, όπου περιλαμβάνεται η γεωγραφική και διοικητική περιοχή εκείνων των επιμέρους κοινοτήτων του Δήμου των οποίων οι οικισμοί ανήκουν είτε στη Ζώνη Β του Π.Δ. Ζαγορίου είτε δεν περιέχονται στο εν λόγω Π.Δ. Ζαγορίου, συγκροτείται από 26 κοινότητες (με 34 συνολικά οικισμούς):

Βρυσοχώρι, Βωβούσα, Γρεβενίτι, Διπόταμο, Ελατοχώρι, Ηλιοχώρι, Καστανώνας, Λάιστα, Λεπτοκαρυά, Μακρίνο, Δόλιανη, Τρίστενο, Φλαμπουράρι, Μανασσής, Καλουτά, Ιτέα, Ανθρακίτης, Δεμάτι, Πέτρα, Καβαλάρι, Ασπράγγελοι, Αγ. Μηνάς, Μεσοβούνι, Καρυές, Αγία Παρασκευή, Ποταμιά.

Η διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου

Ο φορέας που θα αναλάβει τη διαχείριση του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο και την υλοποίηση των σχετικών δράσεων να είναι ο Δήμος Ζαγορίου, στον οποίο δημιουργείται Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικού Τοπίου. Το Τμήμα θα στελεχώνεται με προσωπικό που ήδη υπηρετεί στον Δήμο ή προσλαμβάνεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό.

Σε επίπεδο διακυβέρνησης, διαχείρισης και συντονισμού, το Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικού Τοπίου θα συνεπικουρείται από την Επιτροπή Διατήρησης και Ανάδειξης του Πολιτιστικού Τοπίου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων: του Δήμου Ζαγορίου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εφορεία Αρχαιοτήτων και Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων), της Δασικής Υπηρεσίας, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και παραγωγικών οργανώσεων της περιοχής.

Η Επιτροπή Διατήρησης και Ανάδειξης του Πολιτιστικού Τοπίου λειτουργεί ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δέχεται εισηγήσεις και αποφασίζει για όλες τις στοχεύσεις, μέτρα και δράσεις για τον Τόπο. Η Επιτροπή συγκαλείται δύο φορές ετησίως και αποφασίζει το πρόγραμμα δράσεων κάθε επόμενου έτους, αφού ενημερωθεί και εγκρίνει ότι οι υλοποιήσεις του προηγούμενου έτους υπήρξαν συμβατές με τις προγραμματικές στοχεύσεις τους.

Σε επίπεδο λειτουργίας και υλοποίησης, το Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικού Τοπίου θα υποστηρίζεται τεχνικά από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.





Τι περιλαμβάνει ο φάκελος του Ζαγορίου για την Unesco, τα γεωγραφικά όρια, το μοντέλο διαχείρισης Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2022 Rating: 5 Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αξιολογηθεί και να κριθεί από τα Συμβουλευτικά Όργανα του Διεθνούς Οργανισμού η υποψηφιότητα του Ζα...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: