728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Προ των πυλών το νέο «Εξοικονομώ»

Ως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφιακή διαδικασία των αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ», σκοπός του οποίου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 50.000 κατοικιών.Ως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφιακή διαδικασία των αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ», σκοπός του οποίου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 50.000 κατοικιών.

Στο τέλος Ιουλίου η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τα κριτήρια για την υπαγωγή στο ανανεωμένο πρόγραμμα, καθώς και τον επανακαθορισμό των ποσοστών επιχορήγησης.

Πλέον, μηχανικοί και πολίτες αναμένουν τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές στο πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος:

Τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:

Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75 %.

Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70 %.

Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55 %

Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45 %.

Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40% ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.

Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του οποίου -μεταξύ άλλων- θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

-Προτεραιότητα ένταξης θα δίνεται σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

Τα κριτήρια

Όπως είναι ήδη γνωστό, το σύστημα ένταξης με σειρά προτεραιότητας που ίσχυε στα προηγούμενα προγράμματα καταργείται και εισάγεται σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων με μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, που διαμορφώνονται ως εξής:

Ενεργειακά κριτήρια:

-Ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (βάσει προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων και της εκτιμώμενης ετήσιας) 50 %.

-Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5 %).

-Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7 %).

-Η παλαιότητα κατασκευής (3 %).

Εισοδηματικά κριτήρια

-Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15 %).

Κοινωνικά κριτήρια

Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5 %).

Μονογονεϊκή οικογένεια (5%)

Μακροχρόνια άνεργος (5%)

ΑΜΕΑ (5%)

Οι υπαγωγές στο Πρόγραμμα πραγματοποιούνται, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά Νομό, με βάση τη σειρά κατάταξης που έχει προκύψει από τη συγκριτική αξιολόγηση.

Οι αιτήσεις, οι οποίες δε θα λάβουν απόφαση υπαγωγής, διατηρούν τη θέση τους στους πίνακες οριστικής κατάταξης. Σε περίπτωση μη αποδοχής της υπαγωγής, θα γίνεται κάλυψη της θέσης από την αμέσως επόμενη αίτηση σύμφωνα με τους πίνακες οριστικής κατάταξης και στα πλαίσια διαθεσιμότητας των αντίστοιχων πόρων.

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, διενεργείται επιθεώρηση από Ενεργειακό Επιθεωρητή (διαφορετικό από αυτόν που συνέταξε το Α’ ΠΕΑ), και εκδίδεται νέο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Β’ ΠΕΑ).

Στη βάση του Β’ ΠΕΑ και αφού διαπιστωθεί η επίτευξη του ενεργειακού στόχου και της απαιτούμενης εξοικονόμησης ενέργειας και ελεγχθούν τα δικαιολογητικά ολοκληρώνεται η καταβολή των κινήτρων του Προγράμματος στους Ωφελούμενους.

Οι πολίτες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να εξετάσουν εάν πληρούν τα κριτήρια. Στη συνέχεια, συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνονται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ). Κατόπιν, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων – 30 ημέρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας – συμπληρώνουν την αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος.

Η αξιολόγηση και ο έλεγχος των αιτήσεων θα γίνει στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης, δηλαδή βαθμολόγησης της κάθε αίτησης στη βάση των προκαθορισμένων κριτηρίων.

Προϋπολογισμός 632 εκατ. ευρώ

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, κινητοποιώντας με τη μόχλευση συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Χάρις στον νέο, στοχευμένο σχεδιασμό του, επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να αναβαθμισθούν περισσότερες κατοικίες, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση σε σχέση με τα προγενέστερα προγράμματα.

Προ των πυλών το νέο «Εξοικονομώ» Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Αυγούστου 22, 2021 Rating: 5 Ως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφιακή διαδικασία των αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ», σκοπός του οποίου είναι η ενεργειακ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: