728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Το σεληνιακό και απόκοσμο τοπίο κοντά στην Πρέβεζα

Ένα μικρό θαύμα με μεγάλη γεωλογική, επιστημονική και αρχαιολογική αξία - Δείτε τις φωτογραφίες

Ένα απόκοσμο και άκρως σεληνιακό τοπίο συναντάται σε κοντινή απόσταση από τη Φιλιππιάδα στο νομό Πρεβέζης, παραπέμποντας σε εικόνες που συναντά κανείς μόνο στον Άρη. Ο λόγος για τον Κοκκινοπηλό, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, με μεγάλη επιστημονική αλλά και αρχαιολογική αξία.

 

Ένα απόκοσμο και άκρως σεληνιακό τοπίο συναντάται σε κοντινή απόσταση από τη Φιλιππιάδα στο νομό Πρεβέζης, παραπέμποντας σε εικόνες που συναντά κανείς μόνο στον Άρη. Ο λόγος για τον Κοκκινοπηλό, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, με μεγάλη επιστημονική αλλά και αρχαιολογική αξία.

Στην ουσία πρόκειται για ένα τοπίο με εναλλασσόμενους λοφίσκους και χαράδρες, που όπως αποκαλύπτει και η ονομασία τους, έχουν κόκκινο χρώμα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ερυθρά άργιλο, οι οποίοι δημιουργήθηκαν με την πάροδο των χρόνων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι βροχές δημιούργησαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής. Η ερυθρογή, δηλαδή το κοκκινόχωμα, έφτασε στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως Ιταλία και Ισπανία, διασχίζοντας τη Μεσόγειο με τη μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιο άνεμοι από τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ.


Στον Κοκκινοπηλό έχουν γίνει πολλές γεωγλογικές έρευνες οι οποίες συγκλίνουν στο ότι το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλών αποτελεί ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον με υγρές και ξηρές περιόδους (παροδικές λίμνες) με εσωτερική αποστράγγιση. Επίσης, όλες συνδέουν το καρστικό βύθισμα με την τεκτονική δραστηριότητα στην περιοχή.


Το συγκεκριμένο φαινόμενο, μάλιστα, όπως παραδέχονται και ερευνητές, φτάνει μέχρι και την προϊστορική περίοδο. Από αρχαιολογικής άποψης, το μέρος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς το 1962 ο Έρικ Σ. Χιγκς ανακάλυψε λίθινα εργαλεία της παλαιολιθικής εποχής -φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων και μαρτυρούν την εκτεταμένη παρουσία πρωτόγονων ανθρώπων στην περιοχή- με την ύπαρξη του Ρωμαϊκού υδραγωγείου να προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη ιστορική αξία.

Ο Κοκκινοπηλός συναντάται 5 χλμ. βόρεια της Φιλιππιάδας και κοντά στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου. Ανήκει στο δήμο Ζηρού Πρεβέζης, ενώ απέχει μόλις 100 μέτρα από την εθνική οδό Πρέβεζας- Ιωαννίνων, απ’ όπου βρίσκεται και η κύρια είσοδος, στο σημείο όπου βρίσκεται και η είσοδος του υπόγειου τμήματος του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.

Για να προσεγγίσει κανείς το μοναδικό αυτό μέρος υπάρχουν δύο τρόποι. Είτε μέσω του Αγίου Γεωργίου, με πεζοπορία περίπου 500 μέτρων, είτε από την επαρχιακή οδό Λίμνη Ζηρού- Ριζοβούνι- Στεφάνη, με πεζοπορία μέσα στο δάσος για περίπου 1,5 χλμ.















Το σεληνιακό και απόκοσμο τοπίο κοντά στην Πρέβεζα Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Απριλίου 09, 2021 Rating: 5 Ένα μικρό θαύμα με μεγάλη γεωλογική, επιστημονική και αρχαιολογική αξία - Δείτε τις φωτογραφίες   Ένα απόκοσμο και άκρως σεληνιακό τοπίο συν...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: