728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ο Β. Δημητρίου αναλύει: Κτηματολόγιο και Δασικοί χάρτες

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση υλοποίησης του κτηματολογίου της χώρας, διότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για μεγάλο ποσοστό της ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε από 29/03/2021 έως 13/05/2021 θα πραγματοποιηθεί στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr η ηλεκτρονική Προανάρτηση της κτηματολογικής βάσης για τις Περιφερειακές Ενότητες: Άρτας , Λευκάδας , Πρέβεζας.



Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση υλοποίησης του κτηματολογίου της χώρας, διότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για μεγάλο ποσοστό της ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε από 29/03/2021 έως 13/05/2021 θα πραγματοποιηθεί στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr η ηλεκτρονική Προανάρτηση της κτηματολογικής βάσης για τις Περιφερειακές Ενότητες: Άρτας , Λευκάδας , Πρέβεζας.

Η διαδικασία της ΠΡΟ – ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ περιλαμβάνει το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης. Με χρήση των κωδικών taxisnet μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων που σας αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων και να επαληθεύσετε την ορθότητά τους. Επομένως καλούνται οι πολίτες, να εισέλθουν με τους κωδικούς taxisnet στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου για να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή να στείλουν το αίτημα της διαφωνίας τους.

Ταυτόχρονα από τις 19/02/2021 Οι Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δημοσίευσαν της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών καθώς και της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

ΔΑΣΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ είναι η επίσημη και θεσμοθετημένη καταγραφή των ορίων των εκτάσεων, που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Υποκαθιστά πλήρως και οριστικά τη γνωστή διαδικασία χαρακτηρισμού εκτάσεων (Πράξεις Χαρακτηρισμού).

Ποια είναι η σχέση του Δασικού Χάρτη με το Κτηματολόγιο;

Το μεν Κτηματολόγιο καταγράφει τις ιδιοκτησίες (δημόσιες και ιδιωτικές), οι δε δασικοί χάρτες εξετάζουν την ύπαρξη δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Με την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δημόσιες εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές. Έμμεσα, λοιπόν, οι δασικοί χάρτες εξετάζουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και για τον λόγο αυτόν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κτηματολογίου. Γι’ αυτό τον λόγο, η κατάρτιση των δασικών χαρτών είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη του Κτηματολογίου.

Διευκρινίζεται ότι Οι δασικοί χάρτες ΔΕΝ θίγουν τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα των πολιτών. Αντίθετα, οι χάρτες αποσκοπούν να ξεχωρίσουν τις δασικές εκτάσεις, να τακτοποιήσουν τις χρήσεις γης, να υποστηρίξουν το χωροταξικό σχεδιασμό και να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος . ΟΜΩΣ το ΔΑΣΟΣ αποτελεί τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε εκτός σχεδίου πόλης έκταση που είναι δασική, αυτομάτως θεωρείται και δημόσια εκτός αν ο ιδιοκτήτης αποδείξει ότι διαθέτει τίτλους κυριότητας που ανάγονται έως το 1885.

Συνεπώς το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες κατά τη διαδικασία Κτηματογράφησης στα πλαίσια της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου είναι οι διεκδικήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τις εκτάσεις που έχουν δασικό χαρακτήρα.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα έως και απώλεια της ιδιοκτησίας, λόγω δασικών χαρτών, αδυναμία εντοπισμού του ακινήτου στις ορεινές περιοχές, αδυναμία απόδειξης κυριότητας (χρησικτησία) κ.ά.

Οι εκτάσεις οι οποίες χωροθετούνται εκτός σχεδίου, εκτός διανομών και αναδασμών και ήταν ανέκαθεν δασικές (κατηγορία ΔΔ στον δασικό χάρτη), είναι συνήθως δημόσιες δασικές εκτάσεις και διεκδικούνται από το Ελληνικό Δημόσιο κατά κυριότητα.

Ανήκουν δε σε ιδιώτες μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία (π.χ. ιδιωτικά δάση) και μάλιστα διαδοχικά να ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας. Μάλιστα το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο τρόπος αποδείξεως και κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας.

Εξίσου σημαντικό είναι να είναι να αναφερθεί ότι εκδικάσθηκε στις 19/03/2021 στο Συμβούλιο της Επικράτειας η αίτηση ακυρώσεως του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και επτά περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της υπουργικής απόφασης του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Με την υπουργική απόφαση καταγράφονται οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν τον δασικό χαρακτήρα τους πριν από το 1975, με τις σχετικές συνέπειες στους νέους δασικούς χάρτες. Υπέρ της υπουργικής απόφασης έχουν παρέμβει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ και η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων. Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματική τόσο τη ρύθμιση για την εξαγορά των εκχερσωμένων εκτάσεων όσο και την εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τους δασικούς χάρτες

Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούν ταυτόχρονα τη διαδικασία της κτηματογράφησης και της ανάρτησης των δασικών χαρτών, γιατί εμπλέκονται μεταξύ τους. Εθιστούμε την προσοχή όλων των ιδιοκτητών ακινήτων να δώσουν την πρέπουσα σημασία στην διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών και της προ-ανάρτησης του Κτηματολογίου και να υποβάλλουν οπωσδήποτε τυχόν αντιρρήσεις, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Βασίλης Ι. Δημητρίου

Μηχανικός Γεωπληροφορικής& Τοπογραφίας

M.Sc. Διαχείριση Τεχνικών Έργων

Μπιζανίου 174 – Φιλιππιάδα Τ.Κ.48200

Τηλ:6976112151,2683023408

www.topomap.gr email : info@topomap.gr





Ο Β. Δημητρίου αναλύει: Κτηματολόγιο και Δασικοί χάρτες Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2021 Rating: 5 Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση υλοποίησης του κτηματολογίου της χώρας, διότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής δηλώσεων ιδιοκτη...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: