728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ζητά την σωτηρία του Αώου!

Έκκληση στην Αλβανία να σώσει τον Αώο, τον τελευταίο άγριο ποταμό της Ευρώπης, απευθύνει ο διεθνούς φήμης ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.



Έκκληση στην Αλβανία να σώσει τον Αώο, τον τελευταίο άγριο ποταμό της Ευρώπης, απευθύνει ο διεθνούς φήμης ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Με αναρτήσεις του στο twitter αλλά και στο instagram αναφέρεται στην ανάγκη για την σωτηρία του ποταμού ζητώντας εν όψει των εκλογών που γίνονται στις 25 Απριλίου στην Αλβανία δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση για διακοπή των σχεδίων κατασκευής μεγάλων φραγμάτων.

Η κατασκευή υδροηλεκτρικών που σχεδιάζει η Αλβανία έχει προκαλέσει διεθνή σύμπραξη περιβαλλοντικών οργανώσεων που τα τελευταία χρόνια επίμονα ζητούν την διάσωση του ποταμού.

Ο Ντι Κάπριο είχε παρέμβει με ανάλογες αναρτήσεις και το 2019.

Ο Αώος που στην Αλβανική αποκαλείται Βιόσα, πηγάζει από τη Βόρεια Πίνδο και εκβάλλει στην Αδριατική, σε αλβανικό έδαφος, είναι ένας από τους τελευταίους «άγριους» ποταμούς ελεύθερης ροής στην Ευρώπη, χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του, με μοναδική εξαίρεση το φράγμα της ΔΕΗ στις πηγές του, στην περιοχή του Μετσόβου. Αποτελεί πολύτιμο διεθνές περιβαλλοντικό απόθεμα, ασφαλές καταφύγιο για το κυνδυνεύον είδος του ευρωπαϊκού χελιού και άλλα είδη πανίδας και χλωρίδας, αλλά και πολιτιστικό τοπόσημο, σε αδιάλειπτη σχέση με τον άνθρωπο.

Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 260 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 70 στο ελληνικό και τα 190 στο αλβανικό έδαφος.

Στον αλβανικό ρου προωθείται η κατασκευή δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων και αντίστοιχων ταμιευτήρων, στο Κάλιβατς βόρεια από το Τεπελένι, και στο Πότσαμ κοντά στην Αυλώνα, με το δεύτερο έργο μάλιστα να έχει προχωρήσει στο στάδιο της κατασκευής, αλλά να έχει «παγώσει» λόγω έλλειψης κονδυλίων.



Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ζητά την σωτηρία του Αώου! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Μαρτίου 14, 2021 Rating: 5 Έκκληση στην Αλβανία να σώσει τον Αώο, τον τελευταίο άγριο ποταμό της Ευρώπης, απευθύνει ο διεθνούς φήμης ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο μέσ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: