Τις δράσεις αναβάθμισης των κτιρίων και ενεργειακής εξοικονόμησης αναμένεται να επεκτείνει η κυβέρνηση σε δύο φάσεις και για τον κλάδο του τουρισμού που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι από το νέο πρόγραμμα θα επωφεληθούν 38.000 τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία και η ενίσχυση θα είναι ανάλογη του μεγέθους της κάθε επιχείρησης. Μπόνους στην επιδότηση προβλέπεται για όσες μονάδες βρίσκονται στην Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της Επιτελικής Δομή ΕΣΠΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στην πρώτη φάση, δικαιούχοι θα είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (τουριστικά καταλύματα), με προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ με δημόσια δαπάνη. Η δράση θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό de minimis που εφαρμόζεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
Η δεύτερη φάση θα υλοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι και θα αφορά αποκλειστικά τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Οι πόροι που θα διατεθούν προέρχονται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΑΚ με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού τομέα που έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, σήμερα ο τουριστικός τομέας είναι από τους κλάδους της οικονομίας με αυξημένο ενεργειακό κόστος. Υπολογίζεται ότι για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες 10.000 ξενοδοχεία στην Ελλάδα ξοδεύουν περίπου 540 εκατ. ευρώ τον χρόνο (από 600 ευρώ έως και πάνω από 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο), ενώ οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε περίπου 160 κιλά CO2/τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 10 τόνους CO2 ανά δωμάτιο.
Μόνο η θέρμανση χώρων και νερού αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ετήσιας ενεργειακής δαπάνης ενός τυπικού ελληνικού ξενοδοχείου, ενώ ο φωτισμός αντιπροσωπεύει το 8% της κατανάλωσης ενέργειας και το 21% της ενεργειακής δαπάνης.
Επομένως βασικός στόχος της δράσης κατά πρότυπα της κατοικίας, είναι η επίτευξη ενός χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσα από την δημιουργία πιο πράσινων κτιρίων.
Παράλληλα προωθείται και η δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας των κτιρίων, μέσω της εφαρμογής έξυπνων συστημάτων διαχείρισης, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ θα επιδοτούνται και οι υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Έτσι θα περιοριστεί το λειτουργικό κόστος των τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, με την προσφορά πράσινων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια ολοένα και αυξανόμενη κατηγορία ευαισθητοποιημένων τουριστών που αναζητούν «καθαρά» καταλύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: