728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Οι μοναδικές -δύο- συνεντεύξεις του Άλκη Αλκαίου

Είναι γνωστό πως ο Άλκης Αλκαίος απέφευγε τις συνεντεύξεις. Σώζονται χάρη στον Μάνο Ορφανουδάκη που τις έχει ανεβάσει στο κανάλι του στο YouTube, οι μοναδικές δύο συνεντεύξεις του. Μία τηλεοπτική και μία ραδιοφωνική.



Είναι γνωστό πως ο Άλκης Αλκαίος απέφευγε τις συνεντεύξεις. Σώζονται χάρη στον Μάνο Ορφανουδάκη που τις έχει ανεβάσει στο κανάλι του στο YouTube, οι μοναδικές δύο συνεντεύξεις του. Μία τηλεοπτική και μία ραδιοφωνική.

Η μοναδική ραδιοφωνική συνέντευξη του Άλκη Αλκαίου έγινε στην Έφη Πουλοπούλου, για την εκπομπή «Ο στιχουργός της εβδομάδας» της Ελληνικής ραδιοφωνίας, το 1982. Εκεί ο Αλκαίος μίλησε μεταξύ άλλων και για το «Εμπάργκο» που έκαναν με τον Θάνο Μικρούτσικο την ίδια χρονιά, αλλά και για τα δημιουργικά χρόνια που προηγήθηκαν:


«Υπήρξε μια συνεργασία που κράτησε 3-4 χρόνια και από αυτή τη συνεργασία προέκυψαν γύρω στα 40 τραγούδια –πολύ πλούσια σοδειά– που θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε σε 3 κύκλους. Ο πρώτος κύκλος λέγεται "Ασκήσεις επί πάγου", ο δεύτερος λέγεται "Εκδοχές για την παρακμή" (ειδικά για τις "Εκδοχές για την παρακμή" θέλω να πω ότι ήταν μία ιδέα που ξεκίνησε από τον Θάνο Μικρούτσικο, εγώ απλά την υλοποίησα, και που αποτελεί, ας πούμε, μια απόπειρα ποιητικής ανάγνωσης της μεσαιωνικής ιστορίας) και φυσικά το "Εμπάργκο". Το "Εμπάργκο" είναι μια σειρά τραγουδιών που έχουν μια στιχουργική και μια μουσική ενότητα και φυσικά ένανστόχο». 




Οκτώ χρόνια αργότερα έγινε και η μόνη τηλεοπτική του συνέντευξη για λογαριασμό της εκπομπής «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» με παρουσιαστή τον Αντώνη Κόκκινο που προβαλλόταν στην ΕΡΤ, το 1990. Στην συνέντευξη αυτή ο Άλκης Αλκαίος απάντησε σε ερωτήσεις του Θάνου Μικρούτσικου και τοποθετήθηκε -μεταξύ άλλων- για το αν εντάσσει ή όχι τον εαυτό του στους ποιητές:

«Εγώ πιστεύω ότι γράφω στίχο και όχι ποίηση και θα το εξηγήσω. Αυτός που γράφει ποίηση δεν έχει κανέναν συγκεκριμένο αποδεκτή. Εγώ ξεκίνησα να γράφω έχοντας συγκεκριμένο αποδέκτη τον Θάνο Μικρούτσικο[...] του δίνω κάτι το οποίο επεξεργάζεται και βγαίνει ένα τραγούδι».

Οι μοναδικές -δύο- συνεντεύξεις του Άλκη Αλκαίου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2021 Rating: 5 Είναι γνωστό πως ο Άλκης Αλκαίος απέφευγε τις συνεντεύξεις. Σώζονται χάρη στον Μάνο Ορφανουδάκη που τις έχει ανεβάσει στο κανάλι του στο Yo...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: