728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

23 Φεβρουαρίου 1913 η Απελευθέρωση της Πάργας 108 χρόνια

 

Σαν σήμερα, στις 23 Φεβρουαρίου 1913, ο Τούρκος διοικητής Τζέλιο Μουλιαζίμης παρέδιδε τα κλειδιά της πόλεως της Πάργας στον Έλληνα ανθυπολοχαγό Άγγελο Φέτση, Διοικητή του αποσμάσματος του Αχέροντα.

Σαν σήμερα, στις 23 Φεβρουαρίου 1913, ο Τούρκος διοικητής Τζέλιο Μουλιαζίμης παρέδιδε τα κλειδιά της πόλεως της Πάργας στον Έλληνα ανθυπολοχαγό Άγγελο Φέτση, Διοικητή του αποσμάσματος του Αχέροντα.


Δύο μέρες,λοιπόν, μετά τα Γιάννενα, κατά την διάρκεια του Β’ Βαλκανικού πολέμου,η Πάργα επέστρεφε στην αγκαλιά της μεγάλης ελεύθερης πατρίδας απελευθερωμένη από τα δεινά που προκάλεσαν οι Οθωμανοί και η δολιότητα της Αγγλικής πολιτικής..

Την μεγάλη αυτή μέρα θυμόμαστε σήμερα. Την ημέρα απελευθέρωσης της Πάργας.

Της Πάργας, όπου συναντιώνται ο μύθος η ιστορία και η φυσική ομορφιά για να ικανοποιηθούν όλες οι αισθήσεις του ανθρώπου.

Της Πάργας που αποτέλεσε φωτεινό φάρο ελπίδας για την ανάσταση του υπόδουλου, στους Οθωμανούς, Ελληνικού γένους.

Της Πάργας γενέτειρας των αγωνιστών του ΄21, Κωνσταντίνου Κανάρη και Ιωάννη Δημουλίτσα Πατατούκου.

Της Πάργας γενετείρας ευεργετών, οι οποίοι έδρασαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά και του 20ου αιώνα, όπως ο Βασίλειος Βασιλιάς, ο Αθανάσιος Δέσκας, ο Γεώργιος Θεμελής,ο Σπυρίδων Λιβαδάς και τόσοι άλλοι.

Της Πάργας γενέτειρας σημαντικών λογίων και πνευματικών ανθρώπων, όπως ο Θωμάς Δημουλίτσας, ο Νικόλας Μανιάκης, ο Κωνσταντίνος Μαυρογιάννης, ο Παναγιώτης Αραβαντινός, ο Άνδρεας Ιδρωμένος, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος δημόσιος καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στο πρώτο δημόσιο ελληνικό σχολείο που ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1803, αλλά και πολλοί άλλοί.

Της Πάργας, την ιστορία της οποίας ύμνησε, κατά την επιστροφή των ιερών κειμηλίων το 1930, ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, με την φράση » Η Πάργα εισήλθε εις τον θρύλον και το Ελληνικόν Πάνθεον αποβάσα εν από τα λαμπρότερα σύμβολα της Ελληνικής φιλοπατρίας».

Της Πάργας, την οποία τίμησε η Βουλή των Ελλήνων με κύπελλο, στο οποίο είναι χαραγμένη η φράση «Η Βουλή των Ελλήνων στην πουλημένη, στην Ελευθέρα Πάργα».

Ημέρα μνήμης λοιπόν η σημερινή. Ας έχουμε πάντα στο νου μας ότι, το μεγαλείο του πολιτισμού ενός τόπου είναι πάντα ανάλογα με το βάθος και την καθαρότητα της μνήμης του που σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι όσο πιο πιστοί θεματοφύλακες των εμπειριών και των ιστορικών γεγονότων είμαστε, τόσο πιο ελεύθεροι πλάστες και δημιουργοί του μέλλοντος θα υποδειχτούμε.





                                                                     Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α!!!!!


                                                               



                             





 Επιμέλεια κειμένου: Σπ. Νούσης
23 Φεβρουαρίου 1913 η Απελευθέρωση της Πάργας 108 χρόνια Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Φεβρουαρίου 23, 2021 Rating: 5   Σαν σήμερα, στις 23 Φεβρουαρίου 1913, ο Τούρκος διοικητής Τζέλιο Μουλιαζίμης παρέδιδε τα κλειδιά της πόλεως της Πάργας στον Έλληνα ανθυπολ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: