728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Κακαβία: Συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως «ιδιαίτερης σημασίας», ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, υπέγραψε σήμερα στην Κακαβιά, μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιο επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων, κ. Julian Hodaj, τη Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής, μεταξύ των αστυνομικών και τελωνειακών Αρχών Ελλάδας και Αλβανίας.



Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως «ιδιαίτερης σημασίας», ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, υπέγραψε σήμερα στην Κακαβιά, μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιο επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων, κ. Julian Hodaj, τη Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής, μεταξύ των αστυνομικών και τελωνειακών Αρχών Ελλάδας και Αλβανίας.


Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστη επίσης η Υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδια για θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, κα Romina Kuko.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η Συμφωνία: «συμβάλλει αφενός στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών αφετέρου στην ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας μας, με στόχο την από κοινού εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών ασφάλειας των χωρών μας».

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Επαφής στεγάζεται σε κτίριο επί ελληνικού εδάφους, στην περιοχή του συνοριακού σημείου διέλευσης στην Κακαβιά και θα στελεχωθεί από αστυνομικό και τελωνειακό προσωπικό των δύο χωρών, που θα εργάζονται σε ενιαίο χώρο.

Κύριος σκοπός του Κέντρου είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου, σε περιφερειακό επίπεδο και η έμπρακτη αναβάθμιση της συνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

Η ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω του Κέντρου, αφορά κυρίως στην παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων, τον βίαιο εξτρεμισμό, την παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα.

Στο πλαίσιο υπογραφής της Συμφωνίας ο κ. Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους δυο ομολόγους του για θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της συνεργασίας στο πεδίο της αντιμετώπισης του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

Επιπλέον συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όσον αφορά ειδικότερα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της δυνατότητας ανταλλαγής σπουδαστών, σε εκπαιδευτικά προγράμματα στις αστυνομικές Σχολές των δυο χωρών.

Με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: «Σήμερα είχα την τιμή να υποδεχτώ στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, κ. Τζούλιαν Χοντάι (Julian Hodaj), αρμόδιο επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων και την Υφυπουργό Εσωτερικών κα Ρομίνα Κούκο (Romina Kuko), αρμόδια επί θεμάτων καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Με τον κ. Χοντάι υπογράψαμε τη διμερή Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία ενός Κοινού Κέντρου Επαφής αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας, το οποίο θα στεγασθεί σε ελληνικό έδαφος στις εγκαταστάσεις του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Κακαβιάς. Θεωρώ τη σημερινή μας συνάντηση «ιδιαίτερης σημασίας» διότι συμβάλλει αφενός στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών αφετέρου στην ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας μας, με στόχο την από κοινού εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών ασφάλειας των χωρών μας. Η δημιουργία του Κοινού Κέντρου Επαφής στην Κακαβιά θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών ζητημάτων, που απασχολούν καθημερινά τις Υπηρεσίες των Χωρών μας. Ευελπιστούμε ότι, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητά μας για άμεση συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, στα πρότυπα των σχετικών ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών και σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες των χωρών μας.»

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, κα Σοφία Φιλιππίδου, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Σταυρακάκης.

Από την πλευρά της Αλβανίας παρέστησαν ο Διευθυντής του Κλάδου Συνόρων και Μετανάστευσης, κ. Eduard Merkaj, και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας και Συντονισμού, κ. Andi Likaj.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ιωάννη Ντόντη, τη Διευθύντρια Τελωνείου Κακαβιάς, κα Παρασκευή Χήτα και το Δήμαρχο Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνο Καψάλη.

Σημειώνεται ότι τα Κοινά Κέντρα Επαφής αποτελούν βέλτιστη πρακτική (best practice) ανταλλαγής πληροφοριών και η αξία τους στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος είναι αναγνωρισμένη τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα.

Με το Κέντρο Επαφής στην Κακαβιά η χώρα μας διευρύνει την παρουσία της σε τέτοιου είδους περιφερειακά σχήματα, καθώς συμμετέχει επιπλέον στο διμερές Κέντρο Επαφής με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα Σερρών και στο τριμερές με τη Βουλγαρία και τη Τουρκία, στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας.






Κακαβία: Συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2021 Rating: 5 Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως «ιδιαίτερης σημασίας», ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, υπέγραψε σήμερα στην Κακ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: