728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Οι ΜΥΣ στο SUP




Το Stand Up Paddle είναι ένα άθλημα που αρχικά φαίνεται εύκολο. Ένα ή δύο μαθήματα είναι αρκετά για να ξεκινήσει κάποιος να κάνει μόνος του SUP σε ήπιες συνθήκες ανέμου και κυματισμού. Από αυτό το σημείο όμως, και μέχρι το σημείο, να μπορεί κάποιος να κωπηλατεί ασταμάτητα στον ίδιο ρυθμό, για μια μεγάλη απόσταση, απαιτείται πολύ δουλειά, βελτίωση της τεχνικής. Οι ΜΥΣ στο SUP είναι πολλοί και η εκγύμνασή τους απαραίτητη.

Η σωστή τεχνική στο SUP γίνεται με έναν συνδυασμό όλων των μυών του σώματος, γι’ αυτό άλλωστε λέμε ότι το SUP γυμνάζει όλο το σώμα, από τον μικρότερο μυ στα πόδια, μέχρι τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες της πλάτης.

Πολλοί έχουν την πεποίθηση ότι οι σημαντικότεροι μυς, όσον αφορά την κουπιά, είναι οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι του χεριού.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι την περισσότερη δουλειά, την κάνουν η πλάτη και ο κορμός. Δυο πολύ ισχυρότερες μυϊκές ομάδες από τα χέρια.

Αν λοιπόν τα χέρια σας κουράζονται γρήγορα όταν κωπηλατείτε, τότε κάτι κάνετε λάθος. Η τεχνική σας είναι λάθος και δεν χρησιμοποιείτε την πλάτη και τον κορμό.


Στην παραπάνω εικόνα θα δείτε μια ανάλυση των κύριων μυών, που εμπλέκονται σε μια σωστή κουπιά. Αν μάθετε να τους χρησιμοποιείτε σωστά, θα κάνετε κουπί γρηγορότερα, θα διανύετε μεγαλύτερες αποστάσεις και με λιγότερη κόπωση.





Κορμός – Μπορεί να μην ακούγεται λογικό, αλλά όπως είπαμε παραπάνω, ο κορμός είναι η κύρια πηγή ενέργειας μιας κουπιάς. Δοκιμάστε να στρίψετε ελαφρώς το στήθος σας προς την αντίθετη πλευρά από αυτή που κάνετε την κουπιά και να τεντώσετε τον ώμο σας, βάζοντας το κουπί σας όσο πιο μακριά γίνεται, αλλά ταυτόχρονα κάθετα στην επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια, σφίγγοντας τους πλάγιους και κεντρικούς κοιλιακούς, προσπαθήστε να τραβήξετε το σώμα σας μπροστά, στο σημείο που έχει βυθιστεί το κουπί. Η συγκεκριμένη τεχνική αφαιρεί αισθητά τη πίεση από τους ώμους και τη μεταφέρει στον κορμό.

Πλάτη – Για να χρησιμοποιήσετε πλήρως τους μυς της πλάτης, δελτοειδή και τραπεζοειδή, κρατήστε το κάτω χέρι σας ελαφρώς τεντωμένο, καθώς βυθίζετε το κουπί στο νερό και στη συνέχεια τραβάτε το κουπί προς εσάς. Χρησιμοποιήστε, δηλαδή, το κάτω χέρι σας ως μοχλό στο κέντρο του κουπιού, έτσι ώστε το πάνω να σπρώξει το κουπί προς τα εμπρός. Αν το κάνετε σωστά θα αισθανθείτε την πίεση στις ωμοπλάτες σας. Μετά την προπόνηση θα νιώθετε πολύ λιγότερη κόπωση στα χέρια και τους ώμους σας.

Ώμοι και χέρια – Για να βελτιστοποιήσετε την τεχνική της κουπιάς σας, πρέπει να πάρετε τη μέγιστη δύναμη από κάθε ομάδα μυών. Η κίνηση των χεριών, όταν κάνουμε SUP, είναι η συνεχής επαναφορά του κουπιού μπροστά, η είσοδος στο νερό και το τράβηγμα προς τα πίσω. Προσοχή! Εδώ υπάρχει συνδυασμός κινήσεων: Το πάνω χέρι σπρώχνει το κουπί, από τη λαβή προς τα μπροστά και ταυτόχρονα το κάτω χέρι τραβάει ελαφρώς. Η επαναλαμβανόμενη αυτή κίνηση, απαιτεί πολλά από τους ώμους σας και η ενδυνάμωσή τους, θα βελτιώσει την απόδοση όλων των άλλων μυών, που εμπλέκονται στη κουπιά σας.

Πόδια – Για να διατηρείται η σωστή στάση του σώματος και η ισορροπία πάνω στη σανίδα, δουλεύουν ταυτόχρονα πολλοί μυς των ποδιών σας. Συγκεκριμένα σε κάθε κουπιά, καθώς λυγίζετε τα γόνατά σας ενεργοποιούνται οι γλουτιαίοι, οι μηριαίοι και οι κνημιαίοι μυς.

Πέλματα – Τα πέλματά σας έχουν συνολικά πάνω από 100 μυς. Όταν αρχίσετε να ισορροπείται για πρώτη φορά πάνω σε ένα SUP, μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσετε κράμπες. Αυτό γίνεται επειδή χρησιμοποιείτε μικροσκοπικούς μυς για τη σταθερότητα που σπάνια χρησιμοποιούνται στη καθημερινότητά σας.


Το Stand Up Paddle είναι λοιπόν μια πάρα πολύ καλή γυμναστική για όλο το σώμα και η συστηματική ενασχόληση με αυτό, θα φέρει γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα στην φυσική σας κατάσταση καθώς επίσης και απώλεια βάρους και μυϊκή ενδυνάμωση.



 






Οι ΜΥΣ στο SUP Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2020 Rating: 5 Το Stand Up Paddle είναι ένα άθλημα που αρχικά φαίνεται εύκολο. Ένα ή δύο μαθήματα είναι αρκετά για να ξεκινήσει κάποιος να κάνει μόνος του ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: