728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

29 αιτήσεις στη ΡΑΕ για αιολικά και φωτοβολταϊκά στην Ήπειρο.. Όλες οι προτάσεις και οι περιοχές




Είκοσι εννέα αιτήσεις έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ, μόνο το 2019 για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Η συνολική ισχύς τους ανέρχεται σε 710 MW. Αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί και τα προηγούμενα έτη για μικρότερες ή μεγαλύτερες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μεγαλύτερο έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και έχει περάσει στο στάδιο της παραγωγής είναι το αιολικό πάρκο στον Κασιδιάρη ενώ το τελευταίο διάστημα την συζήτηση μονοπωλεί το αιολικό που σχεδιάζει να κατασκευάσει στο Περιστέρι Γερμανική εταιρεία, η οποία έχει καταθέσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν το 2019 ξεχωρίζει αυτή που αφορά στην κατασκευή αιολικού πάρκου (ανεμογεννήτριες δηλαδή) στα όρια των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού και Πρέβεζας και πιο συγκεκριμένα στα όρη Σουλίου, Θεσπρωτικά όρη και Κακούρι ισχύος 117,6MW.

Μία ακόμη πρόταση για αιολικό πάρκο ισχύος 37,8 MW έχει κατατεθεί για την περιοχή Μηλιάς Μετσόβου, στην περιοχή Κυρά- Βαρικό.

Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, μεταξύ άλλων έχει κατατεθεί αίτηση για εγκατάσταση πάρκου στην Καμπή Άρτας ισχύος 49.9 MW και είναι το μεγαλύτερο στις προτάσεις του 2019.

Αναλυτικά οι προτάσεις του 2019 είναι οι ακόλουθες:



Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες στηρίζονται σταθερά από την Κυβέρνηση η οποία έχει ως κορυφαία προτεραιότητα την απολιγνητοποίηση της χώρας. Φαίνεται ότι εκεί θα στραφεί κι ένα σημαντικό μέρος του νέου ΕΣΠΑ.

Με αφορμή το αιολικό στο Περιστέρι, καταγράφονται και οι πρώτες αντιδράσεις στην Ήπειρο. Αντιδράσεις που δεν υπήρξαν στην περίπτωση του Κασιδιάρη. Η επένδυση στην περίπτωση αυτή είχε την στήριξη των δύο Δήμων, Ζίτσας και Πωγωνίου.

Πρόκειται φυσικά για ένα τεράστιο θέμα, στο οποίο κανένας δεν μπορεί να τοποθετηθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Άλλωστε όταν εμείς λέμε όχι με ευκολία, κάποιες περιοχές στην Ελλάδα υποφέρουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση της χώρας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα των αιολικών –και μάλλον όχι συνολικά των ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών- θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, με αφορμή το έργο στο Περιστέρι θεωρεί ότι «έχουμε υποχρέωση μέσα από την ταυτότητα του τόπου και τις διάφορες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει στο ορεινό της Ηπείρου, να πούμε που μπορούν, αν μπορούν, ποιες μπορούν και σε τι υψόμετρο μπορούν να γίνουν».

Προς το παρόν βέβαια η Περιφέρεια όπως και οι Δήμοι δεν έχουν καταλυτικό ρόλο στα συγκεκριμένα έργα. Δεν αποφασίζουν καν, απλά γνωμοδοτούν επί των ΜΠΕ… Οι γνωμοδοτήσεις δεν είναι δεσμευτικές για τις αρχές που αδειοδοτούν ωστόσο είναι σημαντικό έργα και επενδύσεις να έχουν την κοινή συναίνεση.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο προφανώς και πρέπει να συζητήσει το θέμα. Όφειλε να το συζητήσει πριν προκύψει το αιολικό του Περιστερίου. Όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι επιδιώκει μέσα από μία τέτοια συζήτηση… Εκτός αν την κάνει μόνο για τις κορώνες!





29 αιτήσεις στη ΡΑΕ για αιολικά και φωτοβολταϊκά στην Ήπειρο.. Όλες οι προτάσεις και οι περιοχές Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Ιουνίου 20, 2020 Rating: 5 Είκοσι εννέα αιτήσεις έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ, μόνο το 2019 για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές τη...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: