728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Αναχωρούν για το Λουξεμβούργο 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονταν σε νησιά του Β. Αιγαίου



Από τη Συρία και το Αφγανιστάν κατάγονται τα δώδεκα ασυνόδευτα παιδιά, που ταξιδεύουν σήμερα το πρωί από την Αθήνα για να μετεγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για οκτώ παιδιά από τη Συρία και τέσσερα από το Αφγανιστάν. Όλα τα παιδιά βρίσκονταν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Ειδικότερα, εννιά παιδιά ήρθαν στην Αθήνα από τη Λέσβο, δύο από τη Χίο και ένα από τη Σάμο.

Τα παιδιά αναχωρούν το πρωί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήση της Aegean Airlines.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτηρίζουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης «ιδιαίτερα σύνθετη, πολύπλοκη και χρονοβόρα», καθώς «η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των ασυνόδευτων ανήλικων». Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, για τη μετεγκατάσταση των δώδεκα παιδιών εργάστηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι στα νησιά, την ενδοχώρα, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλα κράτη-μέλη, ενώ χρειάστηκαν περισσότερα από 500 τηλεφωνήματα και τηλεδιασκέψεις για να οργανωθεί η αποστολή και να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν, μεταξύ των οποίων οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ακολουθήθηκαν 24 βήματα, εκκινώντας από τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας, τον εντοπισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων που είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση και τον προκαταρκτικό έλεγχο για επιπλέον παράγοντες ευαλωτότητας, και στη συνέχεια τον έλεγχο των υποθέσεων των επιλέξιμων παιδιών από τη Μονάδα Δουβλίνου. Ακολούθησαν ο καθορισμός της διαδικασίας αξιολόγησης και προσδιορισμού του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η εκπαίδευση και υποστήριξη των χειριστών προκειμένου να διεξάγουν τις συνεντεύξεις των παιδιών, και η διεξαγωγή των συνεντεύξεων για τον καθορισμό του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την πιθανότητα μετεγκατάστασής τους στο Λουξεμβούργο και υποστηρίχθηκαν να λάβουν την απόφαση, ενώ στη συνέχεια συντάχθηκαν, αξιολογήθηκαν, υποβλήθηκαν και ελέγχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την EASO οι εκθέσεις που τεκμηριώνουν τις ανάγκες και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Η τελική λίστα των επιλέξιμων παιδιών στάλθηκε από την Κομισιόν στο Λουξεμβούργο και υποβλήθηκε ο πλήρης φάκελος με τα στοιχεία τους.

Την ίδια ώρα εντοπίστηκε και προετοιμάστηκε ο κατάλληλος χώρος προσωρινής φιλοξενίας τους στην Αθήνα, τα παιδιά εξετάστηκαν για κορωνοϊό και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα, προετοιμάστηκαν για τη μετεγκατάσταση και θα ταξιδέψουν στο Λουξεμβούργο.

Η μετεγκατάσταση ολοκληρώνεται με αποστολή έκθεσης για την πορεία των παιδιών από το Λουξεμβούργο, λίγους μήνες μετά τη μετεγκατάσταση.





Αναχωρούν για το Λουξεμβούργο 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονταν σε νησιά του Β. Αιγαίου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Rating: 5 Από τη Συρία και το Αφγανιστάν κατάγονται τα δώδεκα ασυνόδευτα παιδιά, που ταξιδεύουν σήμερα το πρωί από την Αθήνα για να μετεγκατασταθού...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: