728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΑΝΙΔΟΡΆΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΛΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ






ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΑΝΙΔΟΡΆΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΛΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Δήμο εκφράζει την συμπαράστασή του , στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της κοινότητας Βαλανιδοράχης και της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου για την διεκδίκηση του δάσους στη θέση Αλωνάκι.

Από την πρώτη στιγμή οι εκλεγμένοι της Λ.Σ. σε Δήμο και Περιφέρεια Ηπείρου και τα μέλη του ΚΚΕ στη περιοχή ήταν παρόντες στο δίκιο αυτόν αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμά ότι τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνική – λαϊκή περιουσία. Η προστασία και διαχείρισή τους δεν μπορεί να “στριμωχθεί¨ και να προσαρμοστεί στους νομούς της αγοράς , του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης , των κάθε φορά κερδοφόρων επενδυτικών επιλόγων των επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζουν και εξυπηρετούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις σε στρατηγική συμφωνία με την ΕΕ.

Οι επιλογές αυτές, έχουν οδηγήσει τα οικοσυστήματα αυτά είτε σε ληστρική εκμετάλλευση, σε υποβάθμιση, η σε εγκατάλειψη. Κατά κανόνα η κερδοφορία εξυπηρετείται από την αλλαγή του χαρακτήρα, και της χρήσης τους, και η μετατροπή τους από δάση ή δασικές εκτάσεις σε βίλες, σε εκτός σχεδίου δόμηση, εργοστάσια, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ.

Αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο και με εργαλείο ακόμη και τις δασικές πυρκαγιές.

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μετά τον Ν 4280/2014 που ψήφισε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και διατήρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ στα δασικά οικοσυστήματα και γι αυτό εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια, σε διάφορες δασικές και ορεινές περιοχές της Ελλάδας, πολλοί “μνηστήρες” προστασίας τους με αμφίβολες επιδιώξεις και σκοπιμότητες.

Η ύπαρξη ιδιωτικών δασών είναι το αποτέλεσμα των επιδιώξεων και των συμβιβασμών της αστικής τάξης της Ελλάδας που σε διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, κατά τη διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού χώρου, έπρεπε να εμφανισθούν, συντελώντας με αντιφάσεις και αντιθέσεις, στον ένα ή άλλο βαθμό στην καπιταλιστικής της ανάπτυξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι κυρίως πάνω στη μη καταγραμμένη κρατική δασική περιουσία αναπτύχθηκε κάθε μορφής καταπάτηση, εκχέρσωση, παράνομη αλλαγή χρήσης κλπ.

Έχοντας αυτά υπόψη, απαιτούμε από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο για το δάσος της Βαλανιδοράχης, αλλά και για όλα τα ιδιωτικά δάση της χώρας, να προχωρήσει άμεσα σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των δασών αυτών .

Για αυτό προτείνουμε ο Δήμος Πάργας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρει την πρωτοβουλία να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου δάσους από το Ελληνικό Δημόσιο καθώς είναι ήδη συνδικαιούχος κατά το 1/5 της υπάρχουσας έκτασης.

Ως τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους θα πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία του δάσους από τον οποιοδήποτε κίνδυνο και προς αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί με ασφαλιστικά μέτρα ο Δήμος για να σταματήσει η κοπή των δένδρων από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες του δάσους.

Έχοντας ως δεδομένο, ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης. Προϋποθέτουν την κατάργηση της ιδιοκτησίας στα δάση, διαφορετική εξουσία και οργάνωση της κοινωνίας και οικονομίας , με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο.



14/ 2/2020


ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΑΝΙΔΟΡΆΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΛΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Φεβρουαρίου 16, 2020 Rating: 5 ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΑΝΙΔΟΡΆΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΛΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Δήμο εκφράζει την συμπαρ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: