728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
29 Φεβρουαρίου 2020

Κίνδυνος για νέο «Μάτι» στην Παραλία Λούτσας

Ο φόβος να ζήσει η παραλία της Λούτσας ένα νέο «Μάτι» εκφράστηκε από τα πιο επίσημα χείλη στη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας για το ιδιωτικό δάσος Βαλλανιδοράχης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δασάρχης Πρέβεζας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο δάσος της Λούτσας, όπου βρίσκονται οι κατασκηνώσεις ΤΥΠΕΤ και είπε κάτι πάρα πολύ σοβαρό, για το οποίο κανείς από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έδωσε την δέουσα προσοχή. Μεταξύ άλλων ο κ. Κορμετζας, είπε ότι «Τα δάση πρέπει να διαχειρίζονται. Ου μη γένοιτο αν γίνει μια άλλη καταστροφή σαν του Ματιού…Αν θα γίνει μια πυρκαγιά θα καείτε …Αυτή τη στιγμή εκεί μέσα είναι βραδυφλεγής βόμβα, όπως είναι και τα όμορα δάση της περιοχής γιατί είναι αδιαχείριστα χρόνια τώρα«.

Οι σοβαρές αυτές δηλώσεις, αντί να προβληματίσουν, να αφυπνίσουν και να ενεργοποιήσουν, τον Δήμο και τις υπηρεσίες του εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου, δυστυχώς πέρασαν απαρατήρητες. Ουσιαστικά δηλαδή, η σημαντικότερη είδηση της συνεδρίασης, πέρασε στα ψιλά για τον Δήμο Πάργας, την ίδια ώρα που στο Δήμο Ζηρού και στο Δήμο Πρέβεζας ανακοινώνονται εκτεταμένες δράσεις καθαρισμού για την προστασία των δασών.

Σύμφωνα το ρεπορτάζ του mypreveza.gr για το δάσος Λούτσας, το οποίο είναι δημοτικό και συνορεύει με αυτό της Βαλλανιδοράχης, όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο Δασάρχης είναι μεγαλύτερο από 4000 στρέμματα, ο Δήμος, δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια για τον καθαρισμό του.

Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) αποφασίστηκε ομόφωνα η πρόσληψη δασολόγου, προκειμένου να αναζητήσει ελλείψεις της διαχειριστικής μελέτης, ώστε να δοθεί στη συνέχεια αφορμή, προκειμένου να επιχειρηθεί η ακύρωσή της, με κύριο στόχο να σταματήσουν οι εργασίες καθαρισμού του δάσους. Ωστόσο, όπως δήλωσε κατ’ επανάληψη, ο δασάρχης Πρέβεζας, η μελέτη είναι πληρέστατη και έχει εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Δήμος Πάργας, αντί να εκπονήσει μελέτη διαχείρισης για το δικό του δάσος Λούτσας, προφανώς και τα υπόλοιπα δάση που έχει στην κυριότητά του, επιχειρεί να ακυρώσει την μελέτη διαχείρισης του ιδιωτικού δάσους Βαλλανιδοράχης, χωρίς να έχει διαπιστώσει καμία παρανομία, αναζητώντας εναγωνίως να προσλάβει δασολόγο που θα πληρώσει (άγνωστο πως) για να ανακαλύψει σφάλμα!

Αν αυτό δεν εμπεριέχει στοιχεία παραλογισμού, θα πρέπει να εξεταστεί τι σημαίνει. Η δήλωση του Δασάρχη ότι η Λούτσα κινδυνεύει να γίνει το νέο «ΜΑΤΙ» ας ελπίσουμε να μη συμβεί ποτέ, αλλά ταυτόχρονα, για να μη συμβεί, ας μην περάσει απαρατήρητη. Η δήλωση είναι πολύ σοβαρή και ταυτόχρονα πρέπει να επισημάνουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο και ο ίδιος ο Δήμαρχος Πάργας γνωρίζουν το πρόβλημα εγκλωβισμού του κόσμου στην παραλία Λούτσας, αφού με απόφαση του Δημάρχου, θα πραγματοποιηθεί κυκλοφοριακή μελέτη που θα αφορά μεταξύ άλλων και την παραλία της Λούτσας, η οποία το καλοκαίρι αντιμετωπίζει οξυμένα και σοβαρότατα κυκλοφοριακά προβλήματα, για ντόπιους και επισκέπτες.Τους καλοκαιρινούς μήνες, όποιος επιχειρεί να διασχίσει τον παραλιακό αυτό δρόμο, κινδυνεύει να μείνει στο αυτοκίνητο ώρες. Τι θα γίνει εάν το δάσος πάρει φωτιά;Ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς μετά την ένταση που έχει προηγηθεί όλες αυτές τις ημέρες, ως παράγοντας που θα επιτείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές;

Η Ελλάδα έχει ζήσει παρόμοιες καταστάσεις πολύ πρόσφατα. Στο τέλος, όλοι δηλώνουν ανεύθυνοι. Εν προκειμένω όμως, ο δασάρχης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το δήλωσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία όλων όσων ενδιαφέρονται για το δάσος. Ποιες ήταν οι ενέργειες του δήμου; Να προσλάβει δασολόγο να ακυρώσει και την μοναδική μελέτη που έγινε, από τους ιδιώτες που ενδιαφέρθηκαν; Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες, αν συμβεί κάτι, έχει αναλογιστεί κανείς; Ή τότε, ο μη γένοιτο οι ευθύνες θα γίνονται μπαλάκι μεταξύ πολιτικής προστασίας Περιφέρειας, υπηρεσιών δήμου Πάργας, πολεοδομίας, δασαρχείου κλπ; Γιατί στην περίπτωση αυτή, οι πολίτες που αντιδρούν σήμερα, φυσικά και δεν θα έχουν καμία ευθύνη, δεν είναι αρμόδιοι, εκπροσωπούνται από τους αιρετούς.

Η παραλία Λούτσας δεν είναι τοπικού ενδιαφέροντος, είναι η καλύτερη και δημοφιλέστερη παραλία της περιοχής, στην οποία έρχονται άνθρωποι από όλη την Ήπειρο, όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Τέλος, η δημοσιογραφική έρευνα του mypreveza.gr, ανάδειξε και ένα ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα με τις δασικές εκτάσεις στα όρια του Δήμου Πάργας.

Αληθεύει ότι ο Δήμος Πάργας έχει κερδίσει τεράστια έκταση της Αγίας Κυριακής από ιδιώτες, αμύθητης αξίας; Αληθεύει ότι η έκταση αυτή έχει δασικό χαρακτήρα και επίσης δεν έχει εκπονηθεί διαχειριστική μελέτη προστασία του δάσους; Αληθεύει ότι η έκταση αυτή εξακολουθεί να είναι κατειλημμένη από ιδιώτες; Τι γίνεται τελικά; Τι προτίθεται ο δήμος να κάνει γι’ αυτή την έκταση; Ασχολείται ο Δήμος με δάση που είναι ιδιωτικά και δεν ασχολείται με τα δικά του;

Οι πολίτες ρωτούν και οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν απαντήσεις …
Κίνδυνος για νέο «Μάτι» στην Παραλία Λούτσας Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Φεβρουαρίου 29, 2020 Rating: 5 Ο φόβος να ζήσει η παραλία της Λούτσας ένα νέο «Μάτι» εκφράστηκε από τα πιο επίσημα χείλη στη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Π...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: