728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Έντονη κινητικότητα και διπλωματικό παρασκήνιο για τον αγωγό East Med




Στις 2 Ιανουαρίου η Διακρατική Συμφωνία Έντονη κινητικότητα και διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη με αντικείμενο την οριστικοποίηση της Διακρατικής Συμφωνίας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας για την κατασκευή του σημαντικού αγωγού EAST MED που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ανατολικής μεσογείου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν πρόκειται μόνο για ένα τεράστιο ενεργειακό έργο αλλά για ένα έργο με γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Ο αγωγός θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα μέσω Κύπρου και Κρήτης, ενώ ο τρέχον σχεδιασμός αφορά υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 1.300 χιλιομέτρων και χερσαίο αγωγό μήκους 600 χιλιομέτρων.

Ξεκινά από τις νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Κύπρο με υποθαλάσσιο τμήμα 200 χλμ. Ακολούθως συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη με υποθαλάσσιο αγωγό 700 χλμ, ενώ στην συνέχεια υποθαλάσσιος αγωγός 400 χλμ συνδέει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα στην Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια χερσαίος αγωγός 600 χλμ. διασχίζει την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο. Από τα παράλια της Ηπείρου ο EastMed θα συνδέεται υποθαλάσσια – το τμήμα του γνωστού μας Ποσειδώνα- για να μεταφέρει το φυσικό αέριο προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών έχει στόχο να ξεπερασθούν τα προβλήματα που υπήρχαν κυρίως λόγω εσωτερικών συσχετισμών στην ιταλική κυβέρνηση ώστε η Συμφωνία να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν και κατόπιν να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναζήτηση επενδυτών και των αναδόχων εταιριών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής η Διακρατική Συμφωνία θα υπογραφεί στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου.

Οπως τονίζεται, σε ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου η συμφωνία «θα υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη».

«Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία», προστίθεται από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Το έργο του αγωγού East Med, υποστηρίζεται και από την Ε.Ε., ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η Ουάσιγκτον ,να θυμίσουμε ότι στην τελευταία τριμερή Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ είχε συμμετάσχει και ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάικλ Πομπέο εκφράζοντας στήριξη και στον αγωγό.

Ο αγωγός θ’ αποτελέσει και την καλύτερη έμπρακτη απάντηση στην Τουρκο- Λιβυκή συμφωνία και τις ανεδαφικές παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας, η οποία ήδη αντέδρασε κατά του East Med. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε πως η Άγκυρα θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της όπως και της κατεχόμενης Κύπρου.

Όπως αποκαλύπτει το και το κυπριακό κανάλι Σίγμα, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, και η σχετική διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί στις αρχές του νέου έτους στην Αθήνα. Το κανάλι υπογραμμίζει πως η συμφωνία αποτελεί την κορυφαία άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις τέσσερις χώρες, αφού καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες και δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ σφραγίζεται η πορεία του αγωγού μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Επισημαίνεται μάλιστα, ότι είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή – απάντηση στην Τουρκία, που έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, ενώ αναμένεται και η ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.





Έντονη κινητικότητα και διπλωματικό παρασκήνιο για τον αγωγό East Med Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 23, 2019 Rating: 5 Στις 2 Ιανουαρίου η Διακρατική Συμφωνία Έντονη κινητικότητα και διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη με αντικείμενο την οριστικοποίηση της Δ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: