728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ρεκόρ στις αποποιήσεις κληρονομιάς




Την ώρα που οι αριθμοί από τα Ειρηνοδικεία της χώρας δείχνουν πως οι αποποιήσεις κληρονομιάς συνεχίζουν να χτυπούν κόκκινο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε πως η αποποίηση κληρονομιάς που έγινε από κληρονόμο μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από το θάνατο του κληρονομούμενου δεν την καθιστά άνευ ετέρου εκπρόθεσμη και τον αποποιηθέντα κληρονόμο πλασματικό κληρονόμο.

Η γνωμοδότηση αυτή δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέα έκρηξη στους αριθμούς των αποποιήσεων που τα χρόνια της κρίσης είναι τεράστιοι.

Συγκεκριμένα οι αποποιήσεις κληρονομιάς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από 71 Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα, μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2019 ανήλθαν σε 15.000

Χαρακτηριστικό είναι την 5ετία 2013-18 υπήρξε μια αύξηση μαμούθ που άγγιξε το 413% στις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2018 ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς άγγιξε τις 150.000, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, οι αποποιήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 30.000, έχοντας πενταπλασιαστεί έκτοτε, δείγμα της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών των νοικοκυριών.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως το 2017, το σχετικό μέγεθος εκτοξεύτηκε στις 130.000, από 54.422 το 2016, αλλά πέρυσι αποδείχθηκε ακόμα χειρότερο έτος, με τον σχετικό αριθμό να αυξάνεται εκ νέου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το φαινόμενο έχει διττή εξήγηση.

Από τη μια πλευρά, αρκετοί κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς που προκύπτει και από την άλλη, προτιμάται η αποποίηση κληρονομιάς γιατί κρίνεται ότι το κόστος κατοχής του προς απόκτηση ακινήτου είναι είτε πολύ υψηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο κληρονόμος, είτε δυσανάλογο προς το πιθανό όφελος από μια ενοικίαση ή πώληση.





Ρεκόρ στις αποποιήσεις κληρονομιάς Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5 Την ώρα που οι αριθμοί από τα Ειρηνοδικεία της χώρας δείχνουν πως οι αποποιήσεις κληρονομιάς συνεχίζουν να χτυπούν κόκκινο, το Νομικό Συμ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: