728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Πήρε σάρκα και οστά το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας..




Μία νέα σελίδα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ανοίγει το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας η ίδρυση του οποίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Περιοχή ευθύνης του Κέντρου είναι η Πελοπόννησος, τα Ιόνια Νησιά, η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος ενώ σε αυτό συνενώνουν τις δυνάμεις τους τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Πατρών και Ιωαννίνων. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη που έρχεται μετά από προσπάθεια πολλών ετών με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στη διάδοση της δωρεάς οργάνων και στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία θα συνεργαστούν για έναν κοινό στόχο κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη χώρα.

Σε αυτή λοιπόν την συγκυρία ολοκλήρωσε τις εργασίες του στα Γιάννενα το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων που ήρθε σαφώς να αναδείξει την νέα επιστημονική γνώση στον τομέα αλλά και να καταδείξει την αναγκαιότητα των βημάτων που πρέπει να γίνουν ως προς την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αναγκαιότητα δωρεάς οργάνων που παραμένει και το μεγάλο ζητούμενο όπως τόνισε ο καθηγητής Χειρουργικής και υπεύθυνος Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Μιχάλης Μήτσης.

Η λειτουργία του μεταμοσχευτικού κέντρου με τη συνεργασία των δύο νοσοκομείων, σημαίνει συνεργασία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αρκεί βέβαια να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς διάθεσης των νεφρικών μοσχευμάτων από αποβιώσαντες δότες, δηλαδή της διάθεσης του ενός από τους δύο νεφρούς που λαμβάνονται από άτομα με εγκεφαλικό θάνατο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του μεταμοσχευτικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας.

Ο ένας νεφρός δηλαδή να μεταμοσχεύεται σε ασθενή της περιφέρειάς και ο δεύτερος να διατίθεται στην Εθνική λίστα για να μεταμοσχευτεί σε κάποιον ασθενή στην υπόλοιπη χώρα, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Μήτσης όσο και η καθηγήτρια Νεφρολογίας Εύα Ντουνούση. Η πρώτη μεταμόσχευση στην Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έγινε το 2011. Στην διάρκεια των 8 ετών υπήρξαν καλές χρονιές με ικανοποιητικό αριθμό μεταμοσχεύσεων αλλά και άλλες με τον αριθμό να μετριέται μόνο στα δάχτυλα του ενός χεριού και εδώ είναι που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο η δημιουργία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδος. Να συμβάλλει ώστε οι δότες να αυξηθούν και μαζί οι μεταμοσχεύσεις.





Πήρε σάρκα και οστά το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας.. Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Δεκεμβρίου 03, 2019 Rating: 5 Μία νέα σελίδα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ανοίγει το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας η ίδρυση του οποίου δημοσιεύθηκε στην Εφημε...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: