728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ο πρόωρος τοκετός συνδέεται με διαβήτη στα παιδιά

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα κορίτσια





Η πρόωρη γέννηση σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και 2 στα παιδιά και στους νέους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική έρευνα.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα κορίτσια και οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι όσοι έχουν γεννηθεί με πρόωρο τοκετό, πρέπει να παρακολουθούνται πιο εντατικά, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κέισι Κραμπ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 4,2 εκατομμύρια τοκετούς σε διάστημα 40 ετών, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Τα 27.512 παιδιά (το 0,7%) διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1, ενώ τα 5.525 με διαβήτη τύπου 2 (το 0,1%). Διαπιστώθηκε ότι η πρόωρη γέννηση (πριν την 37η εβδομάδα) σχετίζεται με κατά 21% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1 και κατά 26% για διαβήτη τύπου 2 σε άτομα έως 18 ετών. Στις ηλικίες 18 έως 43 ετών, η γέννηση με πρόωρο τοκετό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 24% και 49% για διαβήτη τύπου 1 και 2 αντίστοιχα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόωρη γέννα με πρώιμη ανάπτυξη αντοχής στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση), πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Η νέα μεγάλη μελέτη επιβεβαιώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη.

Τα αγόρια που έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχουν περίπου 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, ενώ τα κορίτσια 30%. Για το διαβήτη τύπου 2, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη έως τα 18 φθάνει το 60% για τα κορίτσια που είχαν γεννηθεί με πρόωρο τοκετό. Στις μεγαλύτερες ηλικίες (18 έως 43 ετών), ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 είναι 75% στις γυναίκες, έναντι 28% των ανδρών.

Μία πιθανή εξήγηση για τη σχέση πρόωρου τοκετού και διαβήτη είναι ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει και περιορίζει την παραγωγή στο πάγκρεας των κυττάρων βήτα που παράγουν ινσουλίνη.





Ο πρόωρος τοκετός συνδέεται με διαβήτη στα παιδιά Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Δεκεμβρίου 07, 2019 Rating: 5 Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα κορίτσια Η πρόωρη γέννηση σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και 2 σ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: