728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Υπερέβη το 1% ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών, όλα ανοιχτά για νέες δομές στην Ήπειρο




Η Ήπειρος ξεπέρασε εδώ κι αρκετές μέρες το όριο του 1% στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών για το οποίο είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση. Προς το παρόν υπάρχει κυβερνητική υπόσχεση να μην προχωρήσει λειτουργία προαναχωρησιακού –κλειστού- κέντρου στο στρατόπεδο της Άρτας ούτε και σε παλιό εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων. Δεν σημαίνει όμως ότι το ίδιο θα ισχύει και στο προσεχές διάστημα καθώς τα δεδομένα αλλάζουν λόγω της συνεχούς αύξησης του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας. Σήμερα ο αριθμός όσων βρίσκονται στην Ήπειρο, σε οργανωμένες δομές, σε ξενοδοχεία και μισθωμένα διαμερίσματα ανέρχεται περίπου στις 3.800 άτομα.

Η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, Δήμοι και Περιφέρεια δεν έχουν άμεση εμπλοκή με το θέμα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση έχει στραφεί σε αυτούς προκειμένου να τους κάνει συμμέτοχους στο πρόβλημα αλλά και συμμάχους στην εξεύρεση προσωρινών λύσεων.

Το προσφυγικό αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η συζήτηση ήταν πολύωρη και πολλές από τις τοποθετήσεις θύμιζαν περισσότερο βουλή και λιγότερο τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Περιφερειάρχης πάντως έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τους εξήγησε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο του ΚΕΝ στην Άρτα για φιλοξενία προσφύγων καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης δεν ενδείκνυται και εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων για το οποίο υπήρχαν σκέψεις να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο λόγο. Μετά την επικοινωνία αυτή ενημερώθηκε πως δεν θα χρησιμοποιηθούν οι δύο αυτοί χώροι και θα αναζητηθούν άλλοι.

Κατά τα λοιπά ανέφερε ότι οι Περιφερειάρχες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρχει ισοκατανομή σε όλο των ελλαδικό χώρο, να υπάρχει ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και να τεθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ.

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι η κατανομή και οι μετακινήσεις γίνονται από συγκεκριμένες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων χωρίς να υπάρχει εμπλοκή κανενός τοπικού παράγοντα.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος που έκανε την αρχική εισήγηση καθώς η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» είχε υποβάλλει το αίτημα για τη συζήτηση, έκανε μία μακροσκελή εισήγηση που ξεκίνησε με την προσωπική του ιστορία όταν βρέθηκε μετανάστης στις ΗΠΑ, συνεχίστηκε με ευθύνες που καταλόγισε στην Κυβέρνηση και κατέληξε με αίτημα να πάνε πρόσφυγες και στο Μέτσοβο!

Ήταν άλλωστε μία από τις πέντε προτάσεις του κ. Ριζόπουλου με τις υπόλοιπες να επικεντρώνονται στη δέσμευση πιστώσεων για το μεταναστευτικό, στην ενεργοποίηση των εθνοφυλάκων, στην ενσωμάτων των προσφύγων και στην εταιρική ευθύνη των βιομηχανιών της Ηπείρου.

«Προχωρήστε στη συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης με τους Δημάρχους για να ετοιμάσουν τις υποδομές τους. Γιατί εδώ μπαίνει και το ζήτημα του πως θα μοιράσετε τον πληθυσμό. Είπαμε το 1% δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε συνεχώς στοιχεία καταγραφής των εισροών για να μπορείτε να τους μοιράζετε ακριβοδίκαια. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ.

Γιατί στο πλαίσιο της Περιφερειακότητας, για λόγους πρακτικούς, δε θα βρεθεί ούτε ένας στο Μέτσοβο. Δεν πρέπει ουσιαστικά στο τεχνικό σας πρόγραμμα να αδικηθεί όταν δεν θα σηκώσει αυτή την κοινωνική πράξη;

Και σε αυτήν την περίπτωση είστε αδύναμος να διαχειριστείτε τη σχέση σας με την Αθήνα. Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τη σχέση σας με τους Δημάρχους; Δεν μπορείτε να βρείτε τη μαθηματική εξίσωση των εισροών σε σχέση με το τι πρέπει να πάρει ο καθένας; Και αν για λόγους πρακτικούς και δημογραφικούς δεν είναι εύκολο να πάρουν κάποιοι όσο κάποιοι άλλοι, αυτό δεν πρέπει να έχει αντίκτυπο στο ΠΔΕ ή στο Τεχνικό Πρόγραμμα; Αυτά είναι τα πρακτικά ζητήματα» ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη.

Η δεύτερη παράταξη που είχε ζητήσει συζήτηση για το προσφυγικό ήταν η Λαική Συσπείρωση. Ο επικεφαλής της Γιώργος Πρέντζας ανέφερε ότι η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί υπερβαίνει την Ήπειρο. Τάχθηκε κατά των κλειστών κέντρων και υπέρ του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων μιλώντας κυρίως θεωρητικά καθώς εκ των πραγμάτων η Περιφέρεια δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή ούτε στις μετακινήσεις, ούτε στη λειτουργία των δομών.





Υπερέβη το 1% ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών, όλα ανοιχτά για νέες δομές στην Ήπειρο Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Νοεμβρίου 28, 2019 Rating: 5 Η Ήπειρος ξεπέρασε εδώ κι αρκετές μέρες το όριο του 1% στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών για το οποίο είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση. Πρ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: