728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Καλπάκι… Η αναπαράσταση της Μάχης εκεί που γράφηκε το Έπος




Στον τόπο από όπου ξεκίνησαν όλα.. Εκεί όπου αναπτύχθηκαν οι Ελληνικές δυνάμεις. Εκεί όπου γράφτηκαν οι πρώτες νίκες. Στο Καλπάκι.. Το Έπος είναι ζωντανό. Στα υψώματα, στις μνήμες των ανθρώπων… Ο Μαχητής με το αγέρωχο βλέμμα που διαπερνά τον ορίζοντα. Το όχι μένει ανεξίτηλο..Όχι μόνο στο βουνό αλλά στις καρδιές των ανθρώπων που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες έχουν να αφηγούνται εκείνα που έζησαν οι παππούδες ή οι γονείς τους.. Μνήμες από τις πιο ηρωικές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας που ξεδιπλώνονται κάθε χρόνο… Στον Μαχητή, κάτω από τις τελευταίες ακτίνες του ήλιου, λίγο πριν πέσει το σκοτάδι..

Πλήθος κόσμου από την Ήπειρο, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας περισσότεροι από κάθε προηγούμενη χρονιά παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Πωγωνίου, της Περιφέρειας Ηπείρου και της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.

Η πολυήμερη μάχη στη γραμμή άμυνας Καλπάκι-Καλαμάς διήρκεσε από την 28η Οκτωβρίου έως την 13η Νοεμβρίου, οπότε ο ελληνικός στρατός αναχαίτισε τους εισβολείς Ιταλούς, οι οποίοι πέρασαν στην οπισθοχώρηση.

Και έτσι ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση.

Η κινηματογραφική προβολή, ο θεατρικός λόγος και η αναπαράσταση σε ένα θέαμα βγαλμένο από την ιστορία.

Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών… Γνωστοί κι άγνωστοι…

Έλληνες που έπεσαν στο μέτωπο.

Στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Σταύρος Καλογιάννης εκ μέρους της κυβέρνησης, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και οργανώσεων.

Ο Δήμαρχος Καλπακίου Κώστας Καψάλης καλωσόρισε όλους τους επισκέπτες που είχαν κατακλύσει τον λόφο ενώ ο Καθηγητής Κώστας Γάτσιος έκανε την κεντρική ομιλία και αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.


Η αναπαράσταση καθήλωσε τους εκατοντάδες προσκυνητές που είχαν φτάσει και φέτος για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό.

















Καλπάκι… Η αναπαράσταση της Μάχης εκεί που γράφηκε το Έπος Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Οκτωβρίου 28, 2019 Rating: 5 Στον τόπο από όπου ξεκίνησαν όλα.. Εκεί όπου αναπτύχθηκαν οι Ελληνικές δυνάμεις. Εκεί όπου γράφτηκαν οι πρώτες νίκες. Στο Καλπάκι.. Το Έπ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: