728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

5 πράγματα που δεν ξέρεις για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα και φοβάσαι να ρωτήσεις



Σκέφτεσαι, «σιγά μην συμβεί σε μένα», «μα, χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό», «μία φόρα, μόνο ήταν» και άλλα τέτοια… Σκέφτεσαι, «είναι καλοκαίρι, πρέπει να χαλαρώσω, να απολαύσω», «δεν πεθαίνεις πια, κανείς, από σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα». Στην πραγματικότητα, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, παρουσιάζουν έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία επιτείνεται από την παρουσία στη χώρα μας, εκατομμυρίων τουριστών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε μέρα, μεταδίδονται περισσότερες από 1.000.000 λοιμώξεις, με σεξουαλική ή ερωτική επαφή. Σύμφωνα με Ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, τα περιστατικά HIV λοίμωξης, ξεπερνούν τα 18, ανά 100,000 κατοίκους. Στην Ελλάδα, το 2015, διαγνώστηκαν 15.109 οροθετικά άτομα, το 82,7%, άνδρες. Το 2018, διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 687, νέες λοιμώξεις HIV. 200.000 άτομα στην Ελλάδα, έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα C και πόσα άλλα! Τα στατιστικά είναι αμείλικτα και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Ενημέρωση και τακτική εξέταση, είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν τα σεξουαλικά ενεργά άτομα.

Ας δούμε όμως:

Ποια είναι τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Τα ΣΜΝ, μπορούν να διαχωριστούν, ανάλογα με την επικινδυνότητα τους και την επίδραση τους στον οργανισμό, σε:

Επικίνδυνα για τη ζωή

HIV(AIDS), Ηπατίτιδες Β & C, σύφιλη: θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή, αν δεν υπάρξει άμεση διάγνωση και θεραπεία.

HPV – γονόρροια: είναι δυνητικά επικίνδυνα σε βάθος χρόνου.

Επιβλαβή για τη γονιμότητα

Ουρεόπλασμα, Μυκόπλασμα, Χλαμύδια: ευθύνονται για λοιμώξεις, που καταλήγουν πολλές φορές σε υπογονιμότητα.

Ενοχλητικά και επιβαρυντικά για το ανοσοποιητικό

Έρπης: επιβαρύνει – απορρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κοινά μικρόβια – Μύκητες - Τριχομονάδες: προκαλούν ενοχλήσεις και μπορεί να γίνουν έμμεσα επικίνδυνα για τον οργανισμό.

Πως μεταδίδονται;

Ηπατίτιδα Β:μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα, ακόμη και με ερωτικό φιλί. Απαραίτητη, η έγκαιρη διάγνωση για την λήψη κατάλληλων προφυλακτικών μέτρων και εμβολιασμού, καθώς και ο τακτικός έλεγχος
Ηπατίτιδα C:μεταδίδεται δυσκολότερα, αλλά μεταπίπτει σε χρόνια λοίμωξη και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ανάπτυξη της θανατηφόρου ηπατικής κίρρωσης ή και ηπατικού καρκίνου.
Ανθρώπινος Ιός Ανοσοανεπάρκειας HIV: λοίμωξη που αναπτύσσει το AIDS και μεταδίδεται με ανταλλαγή σωματικών υγρών μέσω βλεννογόνων. ( Η πρώιμη ανίχνευσή του είναι εξαιρετικά σημαντική για την έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπισή της λοίμωξης και τη μετάπτωσή της σε χρόνιο αδρανές νόσημα).
HPV, Ουρεόπλασμα, Μυκόπλασμα, Χλαμύδια, Έρπης, Κοινά μικρόβια – Μύκητες – Τριχομονάδες: Μεταδίδονται με ερωτική και σεξουαλική επαφή, ενώ η χρήση προφυλακτικού, δεν διασφαλίζει τη μη μετάδοσή τους.

Τι μπορεί να συμβεί αν χρονίζει η παρουσία των συμπτωμάτων χωρίς αντιμετώπιση;

Μετάδοση σε ερωτικούς συντρόφους
Αποδιοργάνωση ανοποιητικού
Κίνδυνος για την ζωή
Στειρότητα – Υπογονιμότητα, για άνδρες και γυναίκες.
Χρόνιες κολπίτιδες και τραχηλίτιδες, που αυξάνουν την πιθανότητα έκτοπων κυήσεων.
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας.
Δερματικές αλλοιώσεις.
Σοβαρές συστηματικές νόσοι, με σοβαρές επιπλοκές σε μία μέλλουσα εγκυμοσύνη.

Πότε μπορώ να έχω ασφαλείς απαντήσεις;

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα τεστ για τα ΣΜΝ, είναι έγκυρα, ένα μήνα μετά την αμφίβολη επαφή. Yπάρχουν, όμως και τα τεστ μοριακή βιολογίας, που δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα σε 15 ημέρες, αλλά κοστίζουν περισσότερο.
Πως μπορώ να εξεταστώ για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;

Η εξέταση είναι απλή και εύκολη και στα έγκυρα διαγνωστικά σημεία, η διαδικασία, είναι εχέμυθη, ασφαλής με άμεσα αποτελέσματα. Καλό είναι να γίνει εξέταση, από την πρώτη στιγμή αμφιβολίας ή υποψίας, ασυνήθιστων ευρημάτων ή δυσφορίας. Γίνεται με αιμοληψία, καλλιέργεια ούρων, κολπικού υγρού ή σπέρματος, αντίστοιχα, αναλόγως τη λοίμωξη που ανιχνεύεται. Ενημερώσου, προφυλάξου, εξετάσου, προστάτεψε το σύντροφό σου. Απόλαυσε μόνο τα καλά του καλοκαιριού.




5 πράγματα που δεν ξέρεις για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα και φοβάσαι να ρωτήσεις Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019 Rating: 5 Σκέφτεσαι, «σιγά μην συμβεί σε μένα», «μα, χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό», «μία φόρα, μόνο ήταν» και άλλα τέτοια… Σκέφτεσαι, «είναι καλοκ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: