728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Στον Επιτάφιο της Παναγίας… Η Ήπειρος γιορτάζει με ιδιαίτερα έθιμα…





Δεκαπενταύγουστος σημαίνει αντάμωμα... Αντάμωμα σε κάθε γωνιά της Ηπείρου με την επιστροφή όσων ξενιτεύτηκαν και εκείνων που επιστρέφουν στα χωριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα... Δεκαπενταύγουστος σημαίνει γιορτή. Μια γιορτή που συνοδεύεται από τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα σε κάθε χωριό της Ηπείρου. Παραδόσεις αιώνων που πέρασαν στην καθημερινότητα κι έγιναν ένα με αυτή. Δεκαπενταύγουστος σημαίνει κατάνυξη.. Σε μοναστήρια και ναούς που φτιάχτηκαν για να τιμήσουν την Θεοτόκο. Σχεδόν σε κάθε χωριό.. Σε Βυζαντινά εξωκλήσια, σε μεγαλοπρεπή μοναστήρια, σε εκκλησίες.

Το ιδιαίτερο έθιμο του Επιταφίου της Παναγίας ζωντάνεψε και φέτος στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Αχλαδέα Λάκκας Σουλίου. Τα εγκώμια και την περιφορά του Επιταφίου παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Στο γραφικό μοναστήρι βρέθηκαν χιλιάδες πιστοί σε μία καλοκαιρινή νύχτα , κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι.

Το μοναστήρι που φέρει όλη τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια βρίσκεται στους πρόποδες της Ολύτσικας δίπλα σε έναν από τους παραποτάμους του Αχέροντα και αποτελεί προσκύνημα αιώνων για όλη την περιοχή,

Εκεί κάθε χρόνο παραμονή Δεκαπενταύγουστου θα στολιστεί ο Επιτάφιος, με λουλούδια και δάφνες και θα ακουστούν τα εγκώμια της Θεοτόκου. Ακολουθεί η περιφορά έξω από το Μοναστήρι με την καμπάνα να χτυπά πένθιμα , όπως την Μεγάλη Παρασκευή... Και μετά η ανταλλαγή ευχών και το πανηγύρι.

Κάθε τόπος, κάθε χωριό, έχει την Παναγία του... Και στην καρδιά του καλοκαιριού την γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια αποβλέποντας στην χάρη της.

Από τα Τζουμέρκα μέχρι τον Σμόλικα και από τους Φιλιάτες, μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα, στους «δρόμους της Παναγιάς» κάθε χρόνο συρρέουν πιστοί για να γιορτάσουν στις εκκλησιές της, τη μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας.

Χρόνια πολλά…












Στον Επιτάφιο της Παναγίας… Η Ήπειρος γιορτάζει με ιδιαίτερα έθιμα… Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2019 Rating: 5 Δεκαπενταύγουστος σημαίνει αντάμωμα... Αντάμωμα σε κάθε γωνιά της Ηπείρου με την επιστροφή όσων ξενιτεύτηκαν και εκείνων που επιστρέφο...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: