728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Στην 5η θέση προτίμησης της ελληνικής τουριστικής αγοράς Η Πάργα



Συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και τουριστικά πρακτορεία - Τι καταγράφει ο ο δείκτης προσδοκιών του ΙΟΒΕ


Πτώση 21% παρουσιάζει ο δείκτης προσδοκιών του ΙΟΒΕ στον ελληνικό τουρισμό και συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και τουριστικά πρακτορεία.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων για το α’ εξάμηνο του 2019 που καταγράφει τις τάσεις στον κλάδο.

«Πάνω» οι αεροπορικές – «Κάτω» οι Οδικές αφίξεις


Αύξηση καταγράφεται, σε σχέση με πέρυσι, στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τόσο τον Ιούνιο 2019 όσο και το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Συγκεκριμένα:


– οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Ιούνιο του 2019 ήταν αυξημένες κατά +2,0%/+63 χιλ. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 3,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.


– η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες αφίξεις στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και δευτερευόντως στα περιφερειακά αεροδρόμια. Συγκεκριμένα, στο Δ.Α.Α. παρουσιάστηκε αύξηση +6,1%/+40 χιλ. επιβάτες (η μεγαλύτερη σε απόλυτες διαφορές), καταγράφοντας 700 χιλ διεθνείς αφίξεις, ενώ στα περιφερειακά αεροδρόμια η αύξηση ήταν οριακή (+0,9%/+23 χιλ.), καταγράφοντας 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019, καταγράφηκαν 8,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +4,4%/+341 χιλ. επιβάτες. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης (+290 χιλ.) προήλθε από την αύξηση των αφίξεων στον ΔΑΑ (+12,1%), ενώ η αύξηση στα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν σημαντικά μικρότερη (+51 χιλ./ +1,0%).

Αντίθετα με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, και παρόλο που παρουσιάστηκε αύξηση στην πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών, συνεχίστηκε η μείωση των διεθνών οδικών αφίξεων συνολικά και τον Ιούνιο, αν και με ηπιότερο ρυθμό: καταγράφηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -6,9%/-99 χιλ. σε σχέση με πέρυσι. Το πρώτο 6μηνο του 2019, καταγράφηκαν 4,0 εκατ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -11,7%/-537 χιλ. σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.


Τα στοιχεία της ΤτΕ

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο του 2019 διαμορφώθηκε στις 2.387 χιλ. ταξιδιώτες, μειωμένη κατά -2,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά -0,9% και διαμορφώθηκε στις 5.305 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 5.352 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Αντίθετα με τις αφίξεις, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά +9,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +14,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 2.889 εκατ. ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μεγεθών της Έρευνας Συνόρων διαδραματίζουν οι αγορές εκτός ΕΕ -που κύριος προορισμός τους ήταν η Αθήνα- αφού -στο πρώτο 5μηνο- παρουσιάζουν αύξηση αφίξεων κατά 14,4% και εσόδων κατά 36,1% ενώ οι χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν μείωση -7,6% στις αφίξεις και αύξηση +5,5% στα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την συνολική αύξηση των εσόδων της Έρευνας Συνόρων κατά 351 εκατ. ευρώ, περίπου τα τρία τέταρτα (257 εκατ. ευρώ) προέρχονται από τις αγορές εκτός ΕΕ. Επίσης, η αύξηση των αφίξεων από τις αγορές αυτές (+235 χιλ.) κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος από την μείωση από τις αγορές της ΕΕ-28 (-283 χιλ).

Αύξηση αφίξεων και εσόδων με μείωση απόδοσης ξενοδοχείων

Παρά την αύξηση αφίξεων και εσόδων, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαίνεται ότι το 2019 είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018.

Τα στοιχεία του ITEΠ

Πρόσφατη μελέτη του ITEΠ έδειξε ότι 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του και, παράλληλα, 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% από αυτά αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα Early Bookings.

Στοιχεία της ΕΞΑΑΑ

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ, με πτώση της τάξης του -3.8% στην Πληρότητα και -2.9% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο και με οριακή θετική αλλαγή +1.0% στη Μέση Τιμή Δωματίου ‘έκλεισε’ το Α’ εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Η απόκλιση μεταξύ μεγεθών εισερχόμενου τουρισμού και απόδοσης των ξενοδοχείων μπορεί να αποδοθεί σε δύο κυρίως λόγους: – αφενός, όπως αναφέραμε, η αύξηση των αφίξεων και των εσόδων είναι κατά κύριο λόγο από χώρες εκτός ΕΕ, δηλαδή εκτός των παραδοσιακών αγορών μας, και δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στους διάφορους προορισμούς, αφού κατευθύνεται κατά κύριο λόγο προς την Αθήνα. – αφετέρου, η αύξηση προσφοράς κλινών που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες, σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση προσφοράς κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης, υπερβαίνει την αύξηση της ζήτησης, οδηγώντας σε μειωμένες πληρότητες των ξενοδοχείων.

Ενόψει και της παρατηρούμενης κάμψης διεθνώς της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών από τις παραδοσιακές αγορές μας, καθίσταται αναγκαία η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού προϊόντος, αφενός μέσω της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων της τιμής που το καθιστούν ακριβότερο σε σχέση με το ξενοδοχειακό προϊόν ανταγωνιστικών χωρών και, αφετέρου, μέσω της ισότιμης φορολογικής και κανονιστικής αντιμετώπισης με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Προγραμματισμός Αεροπορικών Θέσεων από το εξωτερικό

Παρατηρείται μείωση κατά -1,2 εκατ./-6,7%, σε σχέση με πέρυσι των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις στα Περιφερειακά αεροδρόμια για την θερινή σεζόν. Η προαναφερθείσα οριακή αύξηση των αφίξεων, υποδηλώνει αυξημένες πληρότητες των αεροπλάνων.

Στοιχεία από trivago – Ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών από το εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, τον Ιούνιο του 2019, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική, για τρίτο συνεχόμενο μήνα το 2019.

Η ιταλική αγορά ανέβηκε στη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησε η αγορά της Γερμανίας. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019 η αγορά της Τουρκίας, ενώ στην πέμπτη θέση διατηρήθηκε η αμερικάνικη αγορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μείωση παρουσιάζουν οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων τον Ιούνιο 2019, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι τιμές των ξενοδοχείων σε κάποιους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Δείκτης αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού

Τον Ιούνιο καταγράφηκαν 828 χιλ. αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού παρουσιάζοντας αύξηση +2,7% ή +22 χιλ. αφίξεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018 που καταγράφηκαν 807 χιλ. αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019, καταγράφηκαν 3,6 εκατ. αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +3,4%/+121 χιλ. επιβάτες.

Ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών από την Ελλάδα

Οι 2 πρώτες θέσεις των προορισμών του top-10 της ελληνικής αγοράς παραμένουν αμετάβλητες για την ελληνική αγορά από την αρχή του έτους. Στην πρώτη θέση προτίμησης βρίσκεται η Αθήνα, στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη και στην τρίτη θέση για πρώτη φόρα το 2019, η Σκάλα (Aγκίστρι). Στην τέταρτη θέση υποχώρησε το Ναύπλιο. Ακολούθησε η είσοδος δύο νέων προορισμών για το 2019, η Πάργα και η Χώρα της Τήνου. Στην έβδομη θέση διατηρήθηκαν τα Χανιά. Τη δεκάδα συμπληρώνουν 3 προορισμοί, που εισέρχονται για πρώτη φόρα το 2019 στο top-10: η Αγία Μαρίνα (Αίγινα), η Χώρα Μυκόνου και το Λουτράκι.

Δείκτες Ποιότητας Ξενοδοχείων

Τον Ιούνιο του 2019, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 86,3% και στην τρίτη η Ισπανία με 85,3%. Ακολουθούν, η Κροατία στην τέταρτη θέση με 85,1% και η Ιταλία στην πέμπτη με 84,1%. Η Τουρκία κατέγραψε γενικό δείκτη ικανοποίησης 83,5% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 78,6%. Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με GRI 91,2%, και την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα η Ήπειρος με την ίδια βαθμολογία (91,2%).








Στην 5η θέση προτίμησης της ελληνικής τουριστικής αγοράς Η Πάργα Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5 Συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και τουριστικά πρακτορεία - Τι καταγράφει ο ο δείκτης προσδοκιών του ΙΟΒΕ Πτώση 21% παρουσιάζει ο ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: