728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Δράσεις για το κιρνινέζι, το γεράκι των Ιωαννίνων




Δράσεις έρευνας και διατήρησης των Κιρκινεζιών, των γερακιών–σύμβολο της πόλης των Ιωαννίνων ξεκίνησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης.

Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE FALKON, που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των πληθυσμών του είδους στις βορειότερες περιοχές εξάπλωσής του στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Το Κιρκινέζι, γνωστό τοπικά ως Κίκιλας ή Κιληλαίος, είναι ένα μικρό, μεταναστευτικό γεράκι που αναπαράγεται κατά αποικίες, πολύ συχνά μέσα σε κατοικημένες περιοχές, όπου επιλέγει τρύπες σε ψηλά κτίρια, σε τοίχους σπιτιών και αποθηκών ή σε σκεπές για να φτιάξει τη φωλιά του. Αν και γεράκι, είναι κατά κύριο λόγο εντομοφάγο πουλί και για να τραφεί προτιμά ανοιχτά και ξηρά ενδιαιτήματα, φυσικά ή διαχειριζόμενα χορτολίβαδα και μη εντατικές καλλιέργειες. Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά και προστατεύεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στον Κόκκινο Κατάλογο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας. Η πόλη των Ιωάννινων φιλοξενεί έναν σημαντικό πληθυσμό Κιρκινεζιών, που αριθμεί περισσότερα από 100 αναπαραγόμενα ζευγάρια.




Η ερευνητική Ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ τοποθέτησε πομπούς καταγραφής θέσης (GPS) σε τέσσερα ενήλικα Κιρκινέζια, με σκοπό τη μελέτη των κινήσεων και της συμπεριφοράς τους κατά την αναπαραγωγική περίοδο, καθώς και τον εντοπισμό των περιοχών τροφοληψίας τους. Οι εργασίες πεδίου είχαν ως επίκεντρο το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, που αποτελεί τον σημαντικότερο χώρο φωλεοποίησης του είδους στην πόλη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στη διοίκηση του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων για την παραχώρηση άδειας εισόδου στη στέγη του κτιρίου και τη διευκόλυνση των εργασιών πεδίου του Προγράμματος













Δράσεις για το κιρνινέζι, το γεράκι των Ιωαννίνων Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2019 Rating: 5 Δράσεις έρευνας και διατήρησης των Κιρκινεζιών, των γερακιών–σύμβολο της πόλης των Ιωαννίνων ξεκίνησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: