728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Η Βόρεια Μακεδονία να διασώσει την Οχρίδα



ΣΚΟΠΙΑ. Διορία έως τον Φεβρουάριο έδωσε η UNESCO στη Βόρεια Μακεδονία για να περιορίσει τη δόμηση στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, για να αποφύγει τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως «απειλούμενης τοποθεσίας της παγκόσμιας κληρονομιάς». Στη σύνοδό της στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η UNESCO ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων να λάβει άμεσα μέτρα, έτσι ώστε να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της παραλίμνιας πόλης της Οχρίδας.

Στην αρχική της έκθεση, η UNESCO προειδοποιούσε ότι η πόλη κινδυνεύει από μεγάλα έργα υποδομής και την άναρχη δόμηση στα παράλια της λίμνης. Παρότι κάποια από τα μεγάλα έργα ανεστάλησαν, το πρόβλημα της παράνομης δόμησης παραμένει. Ο δήμαρχος της Οχρίδας και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεσμεύθηκαν σε ταχεία ανάληψη δράσης, με τον δήμο να εκδίδει έκθεση χιλίων «προβληματικών» οικοδομών, πολλές από αυτές εντός των ορίων της παλιάς πόλης της Οχρίδας.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα αναλάβει την προστασία της περιοχής, εάν ο δήμος ολιγωρήσει. «Ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους. Αν ο δήμος αδρανήσει, το κράτος θα δώσει λύση. Αν οι αποφάσεις για την παράνομη δόμηση αγνοηθούν, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις», είπε ο Ζάεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η Οχρίδα είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός της Βόρειας Μακεδονίας, η δημοτικότητά του όμως έχει δημιουργήσει οικιστικά προβλήματα.

Η UNESCO σχεδιάζει να κατατάξει τον υδροβιότοπο του Σουνταρμπάν στο Μπανγκλαντές στις απειλούμενες τοποθεσίες της παγκόσμιας κληρονομιάς, μαζί με την αρχαία πόλη Νεσεμπάρ της Βουλγαρίας, το αρχιπέλαγος νήσων στον Κόλπο της Καλιφόρνιας στο βόρειο Μεξικό, την κοιλάδα του Κατμαντού στο Νεπάλ και την αρχαία Βαβυλώνα στο Ιράκ. Η διεθνής οργάνωση ενέταξε στο μεταξύ πέντε νέες τοποθεσίες στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς. Πρόκειται για τις γαλλικές κτήσεις του Νότιου Ινδικού Ωκεανού, δηλαδή τις νήσους Κεργκελέν, το αρχιπέλαγος Κροζέ και τα νησιά Σεν Πολ και Αμστερνταμ, καθώς και 60 μικρά ακατοίκητα νησιά κοντά στην Ανταρκτική. Η νησιωτική αυτή «όαση» φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πτηνών και θαλάσσιων θηλαστικών στον κόσμο. Στον κατάλογο προστέθηκε και ο εθνικός ηφαιστειακός δρυμός Βατναγικούλ της Ισλανδίας, που καλύπτει το 14% της έκτασης του νησιού, καθώς και ο τροπικός δρυμός Παρατί στη Βραζιλία.










Η Βόρεια Μακεδονία να διασώσει την Οχρίδα Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2019 Rating: 5 ΣΚΟΠΙΑ. Διορία έως τον Φεβρουάριο έδωσε η UNESCO στη Βόρεια Μακεδονία για να περιορίσει τη δόμηση στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, για να α...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: