728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Πρόστιμα φωτιά για τα σκουπίδια




Βαριά πρόστιµα που θα φτάνουν έως και τα 100.000 ευρώ προβλέπει για τους δήµους, οι οποίοι δεν προχωρούν σε εναλλακτική διαχείριση και χωριστή συλλογή των δηµοτικών αποβλήτων, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάµελλος.

Στην περίπτωση, µάλιστα, που τα πρόστιµα καταλογιστούν µέσω ανταποδοτικών τελών, το «χαράτσι» θα µετακυλιστεί στους δηµότες των απροετοίµαστων ΟΤΑ. Ωστόσο, ακόµα και αν ζητηθούν µέσω των προϋπολογισµών των δήµων, θα µπορούν µεν να πληρωθούν από άλλον πόρο, αλλά επί της ουσίας αυτά τα ποσά θα λείψουν πάλι από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς θα αφαιρεθούν από άλλους τοµείς.

Οι παραβάσεις διακρίνονται ανάλογα µε τη σοβαρότητά τους και διαβαθµίζονται σε πέντε κατηγορίες (χαµηλής σοβαρότητας, σηµαντικής, πολύ σηµαντικής, υψηλής και πολύ υψηλής σοβαρότητας) και µε βάση την επιλογή του κάθε ΟΤΑ να οργανώσει την ανακύκλωση των δηµοτικών αποβλήτων σε συνεργασία µε Σύστηµα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή αυτοτελώς, οπότε ο δήµος αναλαµβάνει περισσότερες αρµοδιότητες.

Η µέθοδος, όπως επισηµαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, περιλαµβάνει διαβάθµιση υπέρ των δήµων που έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασµό ή και την υλοποίηση εργασιών χωριστής συλλογής έστω και σε µικρότερο βαθµό από τον προβλεπόµενο στα τοπικά τους σχέδια, και επιβάρυνση των ΟΤΑ που δεν αναλαµβάνουν καµία δράση για τον σχεδιασµό, την υλοποίηση και την εφαρµογή των χωριστών ρευµάτων αποβλήτων. Προβλέπει τη µείωση των προστίµων στους δήµους που συµµορφώνονται ή την προσαύξηση σε όσους είναι υπότροποι.

Τα πρόστιµα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και προβλέπεται ότι θα επιβάλλονται ανάλογα µε τα οριζόµενα στον «Κλεισθένη», ο οποίος χωρίζει τους ΟΤΑ α’ βαθµού σε έξι κατηγορίες (α’-στ’) ανάλογα µε το µέγεθος, τον πληθυσµό, τα ιδιαίτερα γεωµορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονοµικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, τον βαθµό αστικοποίησής τους, την ένταξή τους ή µη σε ευρύτερα πολεοδοµικά συγκροτήµατα µητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας. Αν και η απόφαση έχει άµεση ισχύ, έως το τέλος του 2019 πρόστιµα αναµένεται να επιβληθούν µόνο στους δήµους οι οποίοι δεν θα έχουν υποβάλει σχέδιο της πολιτικής τους στο ζήτηµα της εναλλακτικής διαχείρισης και όχι σε όσους δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίησή του.






Πρόστιμα φωτιά για τα σκουπίδια Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2019 Rating: 5 Βαριά πρόστιµα που θα φτάνουν έως και τα 100.000 ευρώ προβλέπει για τους δήµους, οι οποίοι δεν προχωρούν σε εναλλακτική διαχείριση και χω...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: