728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

6ο Αντάμωμα των Ηπειρωτών της Ευρώπης - Τα νιάτα της Ηπείρου χάρισαν μοναδικές στιγμές

50 Χρόνια ζωής και δράσης της Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 6ο Αντάμωμα Ηπειρωτών της Ευρώπης το οποίο έλαβε χώρα στο Μόναχο στις 8 και 9 Ιουνίου 2019 και διοργανώθηκε από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης και την Ηπειρωτική Κοινότητα του Μονάχου που είχε την αναλάβει την διοργάνωση και παράλληλα γιόρτασε τα 50 χρόνια απο την ίδρυσή της.

Την επίσημη έναρξη κήρυξαν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Δημήτριος Ντόκος, ο Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου Νικόλαος Σταμάτης, καθώς και ο Σπύρος Κωσταδήμας (Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλιου Ηπειρωτών Εξωτερικού), και επίτιμος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης.

Για μια ακόμη φορά, οι Ηπειρώτες της Ευρώπης έσμιξαν και γιόρτασαν όλοι μαζί το 6ο Αντάμωμα στο Μόναχο.

Τα περήφανα Νιάτα της Ηπείρου, δεν λογάριασαν τις μακρινές αποστάσεις και τα χιλιόμετρα. Απο τα χαράματα ξεκίνησαν να ανταμώσουν και να εκφράσουν τον Νόστο και την αγάπη που νιώθουν για την πατρίδα τους. Οι Ηπειρώτισσες με την τεράστια συμβολή τους, ήταν εκεί και συγκινημένες, καμάρωσαν τα Νιάτα της Ηπείρου , ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές να χορεύουν τα παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας μας.

Όλες οι Χορευτικές Ομάδες χόρεψαν υπέροχα και καταχειροκροτήθηκαν απο τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερα όταν εμφανίστηκαν όλες μαζί στην αίθουσα, το θέαμα ήταν φαντασμαγορικό, καθώς τα Νιάτα της Ηπείρου πιασμένα χέρι χέρι, μας χάρισαν μοναδικές στιγμές αποδίδοντας τους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας.

Αντικρίζοντας αυτό το πανέμορφο θέαμα και κάτω απο τον μαγικό ήχο του κλαρίνου, σου έρχονται οι μνήμες και οι θύμισες απο τα πανηγύρια και τις γιορτές της γλυκιάς πατρίδας μας. Τότε κτυπά η καρδιά του κάθε Ηπειρώτη πιο δυνατά αντικρίζοντας τη φουστανέλα των χορευτών και τις πανέμορφες φορεσιές των κοριτσιών μας.Τότε η νοσταλγία σε ταξιδεύει πίσω στο αγαπημένο σου χωριό, στα αγαπημένα πρόσωπα που σε περιμένουν να επιστρέψεις και στην μικρή αυλή του σπιτιού σου να ξαναπαίξεις σαν μικρό παιδί.

Όλα αυτά τα συναισθήματα τα διέκρινες στα πρόσωπα όλων και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, που αρκετά απο αυτά διήνυσαν πάνω εξακόσια χιλιόμετρα για να νιώσουν την μαγεία του Ηπειρώτικου Ανταμώματος. Να σμίξουν με τα παιδιά των άλλων Συλλόγων να γνωριστούν και να χορέψουν όλοι μαζί σαν αδέλφια.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι εξής χορευτικές ομάδες των Ηπειρωτικών Συλλόγων, Αδελφοτήτων και Κοινοτήτων:
Της Ηπειρώτικης Κοινότητας Μονάχου,
της Αδελφότητας Ηπειρωτών «Πίνδος » Αννοβέρου,
του Ηπειρώτικου Συλλόγου Μπήλεφελντ,
του Ηπειρώτικου Συλλόγου Λουντιβγκσχάφεν,
του Ηπειρώτικου Συλλόγου «Δωδώνη»Νυρεμβέργης,
και του Ηπειρώτικου Συλλόγου Φρανκφούρτης.

Την εκδήλωση στήριξαν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους αρκετοί Πολιτιστικοί Φορείς της ελληνικής Ομογένειας και προσωπικότητες όπως:

Το Παγκόσμιο συμβούλιο Συμβούλιο το οποίο εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Σπύρος Κωσταδήμας
Η Γενική Πρόξενος του Ελληνικού Προξενείου Μονάχου κα. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου
Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μάκης Κιάμος (Χήτος)
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Μαλαμούσης
Ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Σιώμος
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Μηνάς
Ο κ. Giacomo Klein (καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης) που ήλθε από την Ιταλία ιδικά για να παραστεί στο Αντάμωμα και να πάρει μια γεύση πως γιορτάζουν οι έλληνες της Διασποράς και η πρώην Πρόεδρος της Π.Ο.Ευρώπης κα. Δήμητρα Πέτσα, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.
Ο Πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου «ο Δημόκριτος» κ. Ηλίας Νταλακίδης
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων κ. Χρήστος Τάκος
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελασσονιτών κ. Στέφανος Ψύρρας
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων κ. Θεοχάρης Φωτιάδης
Ο Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του ελληνικού Λυκείου Μονάχου κ. Ευάγγελος Τάπας
Ο Πρόεδρος του Ηπειρώτικου Συλλόγου Μονάχου «Το Σουλι» κ. Ιωάννης Χαλιάσος
Η Εκπρόσωπος Γενοκτονίας Ποντίων κ. Αναστασία Dick
Το Διοικητικό Συμβ. Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων
Η Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θρακιωτών κ. Βασιλική Αποστολάκη
Ο Πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου κ. Ηλίας Νταλακίδης
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Γεώργιος Παππάς
Ο πρώην Πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Μονάχου και νύν δημοσιογράφος και κάτοχος της τηλεφιμερίδας «Δορυφόρος » κ. Κωνσταντίνος Τάτσης
Ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Παλλάδιον» κ. Κωνσταντίνος Ορφανίδης
Ο πρώην Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου κ. Γεώργιος Κίτσιος
Η παρουσιάστρια κ. Ελένη Βούλγαρη-Popp με τον κ. Αγγέλη.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Σπυρίδων Ξενάκης
Ο συμπατριώτης κ. Ιωάννης Ρίζος μετά της συζήγου του, κάτοικος Ελβετίας
Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Πλέτενμπεργκ εκπροσωπήθηκε απο την αντιπρόεδρο κα. Χριστίνα Πάκου η οποια είναι και Γραμματέας στην Π.Ο.Ευρώπης, το μέλος του Δ.Σ. τους κ. Βασίλη Τζώτζη και τον Γραμματέα κ. Παναγιώτη Πάντο.

Αρκετοί συμπατριώτες μας που κατοικούν στην περιοχή του Μονάχου και Περιχώρων, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Αραπατζής (γιος μεταναστών 2ης γενιάς), ο οποίος ανέλαβε οργανωτικά θέματα για την εκδήλωση.

Η Ηπειρωτική Κοινότητα του Μονάχου, υποδέχτηκε τα μέλη των Χορευτικών Ομάδων απονέμοντάς τους μετάλλια και γραπτές τιμητικές διακρίσεις για το κάθε μέλος.

Η διοίκηση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, γνωρίζοντας τις σπουδαίες δραστηριότητες των συμπατριωτών μας, δια του Γενικού Γραμματέα της κ. Θωμά Γκίνη, απένειμε τιμητικές Πλακέτες και Τιμητικές διακρήσεις σε αρκετά στελέχη και μέλη των Ηπειρωτικών Συλλόγων, και κυρίως στις διοικήσεις των Συμβουλίων Νεολαίας, αρκετούς χοροδιδασκάλους και μέλη διοικήσεων των Συλλόγων που στην πλειοψηφία τους τα επανδρώνουν οι Ηπειρώτισσες της Ομογένειας στα Διοικητικά Συμβούλια και άλλες σημαντικές θέσεις.

Στις βραβεύσεις συγκαταλέγησαν επίσης στελέχη με μακρόχρονη προσφορά στα Ηπειρωτικά Κοινά, όπως ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μάκης Κιάμος για την πολύχρονη προσφορά του στο δημοτικό τραγούδι, ο Επίτιμος Πρόεδρος και νυν Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Η.E. κ. Σπύρος Κωσταδήμας για τη συμβολή και την προσφορά του, που για σχεδόν μισό αιώνα πρόσφερε και συνεχίζει ακόμη να προσφέρει στον ελληνισμό της Ομογένειας στην Ευρώπη, και βεβαίως την δραστήρια Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου η οποία για 50 χρόνια τώρα, προσφέρει ακατάπαυστα το ευάρεστο έργο της στον Ηπειρωτισμό της Διασποράς.

Από την Περιφέρεια και τους Δήμους της Ηπείρου παρότι το ήθελαν, δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν λόγο των εκλογικών διαδικασιών που μεσολάβησαν καθώς και την καθιερωμένη εορτή Τιμής και Μνήμης για την αυτοθυσία υπέρ της Ελευθερίας των Σουλιωτών, η οποία έλαβε χώρα στο Σούλι.

Την επόμενη ημέρα 9 Ιουνίου, η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία μαζί με την Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου,παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον ελληνοορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίων Πάντων του Μονάχου (ένα πανέμορφο δημιούργημα των Ελλήνων της περιοχής και της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και ιδιαίτερα την τεράστια συμβολή του Πρωτοπρεσβυτέρου π. ΑπόστολουΜαλαμούση), όπου μετά τη Θεία Λειτουργία, εκ μέρους της ΠΟΕ, απηύθυνε στην σύντομη ιστορική ομιλία του ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΕ, κ. Σπύρος Κωσταδήμας.

Σημαντική ήταν επίσης και η προσφορά των χορηγών που για μια ακόμη φορά στήριξαν το 6ο Αντάμωμα.

Μετά την Θεία Λειτουργία, οι συμπατριώτες μας άδραξαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την όμορφη πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Κάποιες ομάδες νεαρών που βρέθηκαν στο κέντρο του Μονάχου, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προγραμματισμένη εμφάνιση, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και άρχισαν να χορεύουν ελληνικούς χορούς.

Ήταν μια πανέμορφη και ευχάριστη νότα Ελλάδας, στην καρδιά του Μονάχου απο την Ηπειρώτικη Νεολαία μας. Τα καμάρια μας με μια αυθόρμητη και γλυκιά διάθεση σκόρπισαν χαρά και κέφι στους παρευρισκόμενους Γερμανούς και άλλους τουρίστες που βρέθηκαν εκεί στην πασίγνωστη και όμορφη κεντρική πλατεία «Μαρίεν Πλάτς» του Μονάχου. Είναι αυτό που λέμε νεανική οξυδέρκεια και αυθορμητισμός, που μόνον απο την Νεολαία μπορεί να εκφραστεί τόσο απλόχερα.

Η γνωστή δημοσιογράφος κα. Έλενα Χριστοφορίδου και ο εικονολήπτης κ. Μάριος Γεωργούλας, που παρευρίσκοντο εκεί, άδραξαν την ευκαιρία και κατέγραψαν αυτό όμορφο νεανικό ξεφάντωμα της Νεολαίας μας.

Το αυθόρμητο ελληνικό γλέντι κατέγραψαν επίσης και οι τουρίστες που έτυχε να περνούν απο εκεί και παρακολουθούσαν και χειροκροτούσαν τα παιδιά.

Ορισμένοι Κινέζοι και άλλοι τουρίστες μπήκαν και χόρεψαν μαζί τους. Ηταν μια σπανίου κάλους ελληνική νότα για την παράδοση μας, με τραγούδια της όμορφης Ηπείρου, και γενικά της πατρίδας μας. Λένε πως η μουσική ενώνει τους Λαούς και αυτό πέτυχαν με το νεανικό μεράκι τα παιδιά της Ηπείρου, και που ταυτόχρονα μας δείχνουν τον Νόστο και την αγάπη που έχουν μέσα τους βαθιά ριζωμένα στην καρδιά τους για την πατρίδα.


























6ο Αντάμωμα των Ηπειρωτών της Ευρώπης - Τα νιάτα της Ηπείρου χάρισαν μοναδικές στιγμές Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιουνίου 21, 2019 Rating: 5 50 Χρόνια ζωής και δράσης της Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 6ο Αντάμωμα Ηπειρωτών της Ευρώπης το οποί...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: