728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Αναβιώνει ο Καγκελάρης στους Παπαδάτες




Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής θα αναβιώσει και φέτος ένα από τα ωραιότερα χορευτικά δρώμενα της Ηπείρου. Πρόκειται για τον «Καγκελάρη» στο χωριό Παπαδάτες του Δήμου Ζηρού.

Αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας (περίπου στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής) ο χορός θα στηθεί στην Πλατεία του χωριού.

Ο "Καγκελάρης", χορεύεται πάνω σε ένα τραγούδι χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων με τους χορευτές να είναι πιασμένοι "θηλυκωτά" ενώ το δίπλωμα του χορού (τα καγκέλια) έχει δώσει το όνομά του στο δρώμενο.

Του μεγάλου κύκλου του χορού, προηγούνται οι γεροντότεροι άνδρες και ακολουθούν οι νεώτεροι χορευτές, ενώ αμέσως μετά κατά την ίδια ηλικιακή διάταξη παρατάσσονται και οι γυναίκες. Οι στίχοι που τραγουδούν οι χορευτές χάνονται στα βάθη του χρόνου και αποτυπώνουν τους αγώνες για την ελευθερία, την Ανάσταση του Χριστού, αλλά και την άνοιξη καθώς και την αγάπη.

Ο "Καγκελάρης" είναι ένας χορός διαδεδομένος στην περιοχή Λάκκας Σουλίου, ωστόσο ο χορός των Παπαδατών είναι το πιο γνωστό δρώμενο το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.










Αναβιώνει ο Καγκελάρης στους Παπαδάτες Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Απριλίου 30, 2019 Rating: 5 Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής θα αναβιώσει και φέτος ένα από τα ωραιότερα χορευτικά δρώμενα της Ηπείρου. Πρόκειται για τον «Καγκελάρη» στο χ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: