728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ο Αλή Πασάς στην μηχανή του χρόνου




Την ζωή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 21.00 στο COSMOTEHISTORY.

Η εκπομπή ακολουθεί την πορεία του από τα παιδικά χρόνια στο Τεπελένι, όπου γεννήθηκε, μέχρι την ανάληψη του πασαλικιού των Ιωαννίνων το 1788.Ο Αλήμε ίντριγκες και δολοπλοκίες, κατάφερε από ληστής να γίνει πανίσχυρος πασάς και να διοικήσει το κράτος του για 34 ολόκληρα χρόνια.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος βρέθηκε στα Γιάννενα όπου βρισκόταν το κεντρικό σεράι του πασά και παρουσιάζει τον τρόπο οργάνωσης του πασαλικιού με τα χαρέμια και την κεντρική διοίκηση.

Στα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη των Ιωαννίνων συνέβαλαν σημαντικά τοπικοί φορείς, οργανισμοί, αλλά και φίλοι της εκπομπής.

Πραγματοποιήθηκαν λήψεις στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου που βρίσκεται στο Νησάκι των Ιωαννίνων, με υπεύθυνο τον Φώτη Ραπακούση.

Στις αναπαραστάσεις έλαβαν μέρος τα μέλη του τμήματος παραδοσιακών χορών Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών με υπεύθυνους τους Ηλία Γκαρτζονίκα και Νίκο Νούσια.

Σημαντική ήταν η βοήθεια της κ. Ιωάννας Βραζέλη από το βεστιάριο του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Ιωαννίνων που επιμελήθηκε πολλά από τα κοστούμια.

Στη γυρίσματα συνεργάστηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων ( Διευθυντής Κων. Σουέρεφ), το Μουσείο Αργυροτεχνίας (υπεύθυνη: Αγνή Δρίμτζια), το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη και το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Τους συντελεστές των γυρισμάτων φιλοξένησαν τα ξενοδοχείαOlympic, EpirusPalace και KingPyrros.

Στην εκπομπή μιλούν:

Βασίλης Παναγιωτόπουλος- ιστορικός, Αναστάσιος Παπασταύρου- συγγραφέας, Παναγιώτης Μιχαηλάρης- ομότιμος διευθυντής Ε.Ι.Ε, Γιώργος Σμύρης- καθηγητής ιστορίας της αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ- προϊστάμενος εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Αγγελική Μάρου- Διδάκτωρ νεότερης ιστορίας, Ανάργυρος Φαγκρίδας-Συγγραφέας- Ιαστορικός ερευνητής, Παναγιώτης Μπάρκας- αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστήμιου Αργυροκάστρου, Φώτης Ραπακούσης- υπεύθυνος μουσείου Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου, Μιχάλης Παντούλας-φιλόλογος - πρόεδρος μουσείου Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου, Σωτήριος Χαραλάμπους- αρχαιολόγος εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Μαρία Ευθυμίου- Αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας πανεπιστήμιου Αθηνών.

Η έρευνα για τον Αλή Πασά ολοκληρώνεται σε δύο 50λεπτα επεισόδια:

Το Α Μέρος μεταδίδεται Δευτέρα 11 Μαρτίουστις 21.00 στο COSMOTEHISTORY(επανάληψη την Κυριακή 17 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα).

Το Β Μερος μεταδίδεται Δευτέρα 18 Μαρτίουστις 21.00 στο COSMOTEHISTORY(επανάληψη την Κυριακή 24 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα).






Ο Αλή Πασάς στην μηχανή του χρόνου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Μαρτίου 09, 2019 Rating: 5 Την ζωή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 21.00 στο COSMOT...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: