Ο φετινός εορτασμός εστιάζει στη σχέση των υγροτόπων με την κλιματική αλλαγή, προβάλλοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι υγρότοποι μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσική ασπίδα προστασίας.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα τα υγροτοπικά οικοσυστήματα, προκαλώντας ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς των λεκανών απορροής, καθώς και αλλαγές στη θερμοκρασία, τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των νερών.
Ένας υγρότοπος μπορεί να χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας όταν φιλοξενεί σημαντικούς αριθμούς από υδρόβια πουλιά, ή αξιόλογα είδη χλωρίδας και πανίδας. Η Ελλάδα κοσμείται από 10 μεγάλους Υγρότοπους Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο όλες τις εποχές εκατομμύρια υδρόβια πουλιά.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται σε όλο τον πλανήτη για να τιμήσει τους υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Σαν σήμερα πριν 47 χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις όχθες της Κασπίας, η «Σύμβαση Ραμσάρ» για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας. Η Σύμβαση σήμερα έχει υπογραφεί από 169 χώρες και προστατεύει ήδη 2.253 υγρότοπους σε όλο τον πλανήτη, γνωστούς ως «Υγροτόπους Ραμσάρ». Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων αποτελεί αφορμή για ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία των υγροτοπικών περιοχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια: