728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Σύβοτα, Πάργα.. Πως θα αναπτυχθούν τα καταδυτικά πάρκα




Με στόχο την ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων και την ενίσχυση του τουριστικού προιόντος, η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκινά την διαδικασία για την δημιουργία των δύο πρώτων καταδυτικών πάρκων στην περιοχή. Το πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι ο ανοιχτός διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αδειοδότηση των πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Σημεία αναφοράς για τα καταδυτικά πάρκα είναι η Πάργα και τα Σύβοτα.

Πιο συγκεκριμένα, στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Ηπείρου εντάσσονται δύο θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, η περιοχή «Παράκτια θαλάσσια ζώνη από Πάργα έως Ακρωτήριο Αγ. Θωμάς (Πρέβεζα), Ακρ. Κελαδιό – Αγ. Θωμάς» με κωδικό GR2140003, η οποία είναι εξ’ ολοκλήρου θαλάσσια και η περιοχή «Υγρότοπος εκβολών Καλαμά και Ν. Ψαρούδι» με κωδικό GR2120005, η οποία διαθέτει θαλάσσιο τμήμα.

Όσον αφορά την περιοχή «Παράκτια θαλάσσια ζώνη από Πάργα έως Ακρωτήριο Αγ. Θωμάς (Πρέβεζα), Ακρ. Κελαδιό – Αγ. Θωμάς» με κωδικό GR2140003, η οποία και αποτελεί μία εκ των δύο περιοχών ενδιαφέροντος για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου και βάσει των σχετικών αναφορών του δικτύου Natura 2000, αυτή βρίσκεται στις δυτικές ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ της πόλης της Πάργας και του σπηλαίου Αγ. Θωμά στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Στον κόλπο της Πάργας το υπόστρωμα είναι κατά το ήμισυ αμμώδες με ψιλόκοκκη άμμο και κατά το ήμισυ βραχώδες. Μπροστά στον κόλπο υπάρχει μία βραχονησίδα έκτασης 3.000τ.μ. με απόκρημνες παραλίες. Στην ανατολική πλευρά της βραχονησίδας, όπου το υπόστρωμα είναι βραχώδες, κυριαρχούν τα φαιοφύκη με χαρακτηριστικές κοινότητες του είδους Cystoseiretum.

Επίσης, τα φανερόγαμα του είδους Cymodocea nodosa σχηματίζουν πυκνές βιοκοινότητες κοντά στο Δέλτα του Αχέροντα, ενώ τα λειβάδια ποδειδωνίας (Posidonia oceanica) εκτείνονται σε βάθη 1,5-5m στον κόλπο της Πάργας και σε βάθη έως 25m παράλληλα με την ακτογραμμή.

Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα μακροφυκών. Το μεσογειακό ενδημικό φανερόγαμο Posidonia oceanica ενδιαιτεί σε αδρόκοκκη άμμο με κάθετα και οριζόντια ριζώματα. Εντός του ιζήματος, οι ρίζες σχηματίζουν εκτεταμένα δίκτυα, γνωστά ως λιβάδια ποσειδωνίας. Το θαλάσσιο φανερόγαμο Cymodocea σχηματίζει πυκνές κοινότητες κοντά στο Δέλτα του ποταμού Αχέροντα. Το φαιοφύκος Cystoseira crinita σχηματίζει κοινότητες σε σκληρά υποστρώματα, αποτελώντας το μεγαλύτερο μέρος βιομάζας φυκών στην ανώτερη υποπαραλιακή ζώνη.

Η εμφάνιση του ρινοδέλφινου Tursiops truncatus αποτελεί την πλέον εντυπωσιακή παρουσία, στην εν λόγω περιοχή, από ζωολογικής άποψης. Αυτό το είδος περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/EEC και προστατεύεται από τη Συνθήκη της Βέρνης και CITES, όπως επίσης και από το Π.Δ.67/1981. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η ύπαρξη ιχθύων του είδους Syngnatus abaster, τα οποία επίσης προστατεύονται από τη Συνθήκη της Βέρνης.

Πέραν της παράκτιας θαλάσσιας ζώνης από Πάργα έως Ακρωτήριο Αγ. Θωμάς, και η θαλάσσια περιοχή των Συβότων χαρακτηρίζεται από την παρουσία φανερόγαμων και, κυρίως, του προστατευόμενου είδους Posidonia oceanica.

Ως εκ τούτου και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο χαρακτηρισμός θαλάσσιων περιοχών ως καταδυτικά πάρκα είναι δυνατόν να περιλαμβάνει ή να αναφέρεται σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ή τμήμα τέτοιων περιοχών, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν. 4014/2011 και τις λοιπές σχετικές διατάξεις.

Επιπλέον, η δημιουργία καταδυτικού πάρκου σε περιοχή στον πυθμένα της οποίας υπάρχουν προστατευόμενοι λειμώνες ή άλλα προστατευόμενα είδη γίνεται με τους ιδιαίτερους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Παράλληλα στην περιοχή μελέτης και εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου έχει καταγραφεί η ύπαρξη τριών ναυαγίων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με εξέχουσα θέση να λαμβάνει το ναυάγιο του ναρκαλιευτικού «HMS Regulus», το οποίο ναυάγησε το 1943.

Η υφιστάμενη τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας σε συνδυασμό με τα φυσικά της χαρακτηριστικά, την ύπαρξη μεγάλων τουριστικών κέντρων (π.χ. Πάργα, Σύβοτα), την εγγύτητα σε άλλα μεγάλα τουριστικά κέντρα (π.χ. Κέρκυρα), καθώς και τα υφιστάμενα μεταφορικά δίκτυα, προδιαγράφουν τη βάση για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός τουρισμός.



Σύβοτα, Πάργα.. Πως θα αναπτυχθούν τα καταδυτικά πάρκα Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Νοεμβρίου 02, 2018 Rating: 5 Με στόχο την ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων και την ενίσχυση του τουριστικού προιόντος, η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκινά την διαδικασία γ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: